Με αφορμή τη Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου, ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Κάθε χρόνο, από το 1972, στις 5 Ιουνίου εορτάζεται από τον ΟΗΕ η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, με σκοπό την ενημέρωση σχετικά με περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα.
Το θέμα του 2020 είναι η βιοποικιλότητα. Μέσα σε ένα πλαίσιο αλληλεξάρτησης των ανθρώπων και του φυσικού περιβάλλοντος, όλη η ανθρωπότητα ανησυχεί για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, η οποία επηρεάζεται από τις εκτεταμένες φυσικές καταστροφές και τις αλόγιστες δράσεις των ανθρώπων που το επιβαρύνουν.
Τα ζητήματα που κυριαρχούν παγκόσμια στο δημόσιο διάλογο για το περιβάλλον και μας απασχολούν όλους είναι η ανακύκλωση, οι πυρκαγιές οι οποίες απειλούν τη βιοποικιλότητα, όπως οι εκτεταμένες πυρκαγιές της Αυστραλίας, του Αμαζονίου και της Καλιφόρνια, η ρύπανση της θάλασσας και του βυθού, αλλά και το ευρύτερο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής.
Η υποβάθμισης του περιβάλλοντος επηρεάζει και θα εξακολουθεί να επηρεάζει με αρνητικό τρόπο τον καθημερινό μας βίο στο μέλλον, και εμείς με την καθημερινή μας δραστηριότητα το περιβάλλον στο πλαίσιο μιας άρρηκτης σχέσης αλληλεξάρτησης.
Ενδεικτικό αυτού, είναι το γεγονός ότι σύμφωνα με τη βάση δεδομένων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (που έχει δημιουργήσει ειδική πλατφόρμα με στοιχεία για την ατμοσφαιρική ρύπανση και τον κορωνοϊό), η ατμοσφαιρική ρύπανση στην Αθήνα και σε αρκετές ελληνικές πόλεις κυμάνθηκε σε πρωτόγνωρα χαμηλά επίπεδα, όσο διάστημα διαρκούσε το lockdown.
Το περιβάλλον και η προστασία του έχουν αποτελέσει μερικά από τα φλέγοντα θέματα συζήτησης και σκέψης παγκοσμίως, τουλάχιστον στις ευημερούσες κοινωνίες των αναπτυγμένων κρατών. Πρέπει να αναλογιστούμε, ως πολίτες του κόσμου, αλλά και θεσμικά ως κράτη, υπερεθνικοί οργανισμοί, περιβαλλοντικές οργανώσεις τα όσα πρέπει να σχεδιάσουμε και να εφαρμόσουμε για να διατηρηθεί η βιοποικιλότητα και να σώσουμε το φυσικό περιβάλλον, το σπίτι όλων μας.
H ανάγκη για την προστασία του περιβάλλοντος γίνεται πλέον επιτακτική. Η κλιματική αλλαγή ίσως αυτή τη στιγμή κρίνεται ως η μεγαλύτερη απειλή για τους ανθρώπους και τον πλανήτη.. Η κρίση είναι πολυεπίπεδη και αγγίζει σχεδόν όλες τις πτυχές της καθημερινής ζωής του ανθρώπου. Η αλματώδης εξέλιξη και πρόοδος της τεχνολογίας σε όλες σχεδόν τις πτυχές του ανθρωπίνου βίου, με τις βαρέων τύπου βιομηχανοποιημένες ζώνες και τη βεβαρημένη ρύπανση της ατμόσφαιρας σε παγκόσμιο επίπεδο, τη συσσώρευση πληθυσμού στα ήδη μεγάλα αστικά κέντρα, ενισχύοντας το φαινόμενο της αστικοποίησης, τη ρύπανση των υπόγειων υδροφόρων, ενώ παράλληλα η υπεράντληση υδάτων και η εντατική χρήση λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων, γενετικώς τροποποιημένων σε ορισμένες περιπτώσεις, δημιουργώντας σημαντικά προβλήματα στην άρδευση των καλλιεργειών, η ύπαρξη χιλιάδων ανεξέλεγκτων χωματερών, προσβάλλοντας την αισθητική μας άποψη, τον πολιτισμό και την υγεία μας, η διάβρωση του εδάφους που οδηγεί σταδιακά σε ερημοποίηση και οι ανεξέλεγκτες εξορύξεις που αλλοιώνουν το εδαφικό και υπεδαφικό τοπίο, οδηγούν στην αναγκαστική αναζήτηση προστασίας και διεξοδικών λύσεων.
Τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί παγκοσμίως κινήματα για την προστασία του περιβάλλοντος. Στην Ελλάδα σήμερα οι δέκα πιο γνωστές για το έργο τους περιβαλλοντικές οργανώσεις της χώρας μας οι οποίες είναι, η WWF ΕΛΛΑΣ, ο Αρκτούρος, η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία, η Ελληνική Εταιρία για την Πρόστασα του Περιβάλλοντος και της πολίτικης κληρονομίας, η Μεσόγειος ΣΟΣ, η Εταιρία για την μελέτη και την προστασία της μεσογειακής φώκιας, ο Σύλλογος για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας, η GREENPEACE και η Νέα Οικολογία, οι οποίες έχουν βοηθήσει στην αποκατάσταση των οικολογικών ισορροπιών.
Τα οικολογικά κινήματα στην χώρα μας μπορεί να μην έχουν καταφέρει να γνωρίσουν σπουδαία απήχηση, όμως με την σειρά τους έχουν καταφέρει να βάλουν το λιθαράκι τους στον αγώνα της ευαισθητοποίησης του λαού όσων αφορά τα περιβαλλοντικά προβλήματα και στον ακόμη πιο δύσκολο αγώνα, ο οποίος είναι η σωτηρία του πλανήτη από τις οικολογικές καταστροφές που συνεχώς αυξάνονται.»