Σε δήλωσή του ο Μανώλης Συντυχάκης βουλευτής του ΚΚΕ και περιφερειακός σύμβουλος με τη Λαϊκή Συσπείρωση, για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος σημειώνει:
Παρά τους εορτασμούς και την καθιέρωση της Παγκόσμιας Μέρας Περιβάλλοντος, το περιβάλλον βρίσκεται στο στόχαστρο της ΕΕ και διαχρονικά όλων κυβερνήσεων για λογαριασμό των επιχειρηματικών ομίλων αντιμετωπίζοντάς το, στη λογική κόστους –οφέλους, μετατρέποντάς το εν τέλει σε νέο πεδίο κερδοφορίας για τα λιμνάζοντα κεφάλαιά τους.
Γι’ αυτό αποκρύπτουν συστηματικά ότι η ανάπτυξη με κριτήριο το κέρδος είναι ασυμβίβαστη με την προστασία του περιβάλλοντος, την αξιοποίησή του προς όφελος των λαϊκών αναγκών. Ασύμβατη με την προστασία της υγείας και των όρων διαβίωσης της εργατικής τάξης, και των λαϊκών στρωμάτων.
Ειδικά στην Κρήτη έχουμε μακρά πείρα από την προώθηση μεγάλων συμφερόντων, καπιταλιστικών επενδύσεων σε βάρος του νησιού και των ανθρώπων που το κατοικούν, με εργασιακό περιβάλλον σε συνθήκες γαλέρας και στυγνής εκμετάλλευσης των εργαζομένων, στον τουρισμό – επισιτισμό, στο εμπόριο, κ.ά. Την εμπορευματοποίηση της υγείας – πρόνοιας και της παιδείας, την παράδοση των ενεργειακών της πηγών, τη διαχείριση των απορριμμάτων και υδάτων, των βουνών, θαλασσών και αιγιαλών στους ιδιώτες επενδυτές.
Έχουμε μακρά πείρα από τις ολέθριες συνέπειες της εφαρμοζόμενης πολιτικής, όλων κυβερνήσεων, της περιφέρειας και των δημοτικών αρχών που αφήνει αθωράκιστο το νησί με μέτρα αντιπλημμυρικής – αντισεισμικής και αντιπυρικής προστασίας. Είναι ακόμη νωπές οι μνήμες, από τις καταστροφικές πλημμύρες στο νησί τον περσινό χειμώνα με θύματα ανθρώπινες ζωές, αποδίδοντας την ευθύνη στην κλιματική αλλαγή και όχι στην εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή – αντιπεριβαλλοντική πολιτική.
Τη δυσμενή κατάσταση επιδεινώνει ο νέος νόμος για το περιβάλλον, της κυβέρνησης της ΝΔ, µε την ουσιαστική ανοχή του ΣΥΡΙΖΑ, που έρχεται να σαρώσει ό,τι άφησαν όρθιο οι προηγούμενες, προκειμένου να βρουν κερδοφόρα διέξοδο λιμνάζοντα κεφάλαια, με την εκδήλωση της διεθνούς καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης. Ταυτόχρονα, ο νόμος για την τουριστική ανάπτυξη, θυσιάζει την προστασία του περιβάλλοντος και δίνει «γη και ύδωρ» στους «επενδυτές» του τουρισμού.
Για το ΚΚΕ, μόνο ο επιστημονικός κεντρικός σχεδιασμός στο σοσιαλισμό, με κοινωνικοποιημένα τα μέσα παραγωγής, τον εργατικό – λαϊκό έλεγχο και κριτήριο την προστασία του λαού και του φυσικού περιβάλλοντος μπορεί να διασφαλίσει την ισόρροπη σχέση ανθρώπου και φύσης, την ικανοποίηση του συνόλου των λαϊκών αναγκών.
Η Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος είναι μια ευκαιρία οι εργαζόμενοι και η νεολαία να βγάλουν συμπεράσματα. Να ακυρώσουν στην πράξη το νόμο-έκτρωμα για το περιβάλλον. Να συνεχιστούν οι σημερινοί αγώνες του λαού μας, ενάντια στην εμπορευματοποίηση του νερού, των δασών, των φυσικών πόρων, ενάντια στην «πράσινη» οικονομία των καπιταλιστικών κερδών, ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.