Αυτή τη στιγμή προέχει η αποδυνάμωση της διεθνούς «λειτουργίας» της κυβέρνησης Ερντογάν.
Σημεία συνέντευξης του Δ. Βίτσα, βουλευτή Β2 Δυτικού Τομέα Αθηνών, στον ρ/σ Focus 103,6 Fm:
Για τα ελληνοτουρκικά:
Να συγκληθεί το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών και να συζητηθούν οι κίνδυνοι και οι προκλήσεις του άμεσου μέλλοντος, ώστε να χαραχθεί αυτό που αποκαλούμε «κοινή εθνική γραμμή».
Να συγκροτηθεί το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, ώστε πέρα από την συμμετοχή του ναυάρχου κου Διακόπουλου σα συμβούλου εθνικής ασφαλείας του πρωθυπουργού, να υπάρχουν επιπλέον έμπειροι στρατιωτικοί και διπλωμάτες ώστε η ανάλυση των πιθανών γεγονότων και προκλήσεων να αποτελεί στοιχείο της καθημερινής δουλειάς.
Αυτό κρίνεται απαραίτητο τη στιγμή ο Ερντογάν μιλά με τον Σάρατζ για να ξεκινήσουν μετρήσεις και εξορύξεις με βάση την παράνομη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης ,νοτίως της Κρήτης.
Δεν υπάρχει κανείς που να ισχυρίζεται ότι τα ζητήματα κυριαρχίας πρέπει να μπαίνουν σε έναν πολιτικό ανταγωνισμό.
Στο πεδίο αυτό κάνει λάθη χειρισμών η κυβέρνηση.
Λάθη που δεν διαμορφώνουν το κατάλληλο πλαίσιο και μια διαδικασία αλληλοϋποστήριξης και συμβουλών .
Το Υπουργείο Εξωτερικών θα πρέπει να είναι σε πλήρη επαφή με όλα τα κράτη της Ευρώπης, τις ΗΠΑ , τη Ρωσία , την Κίνα , τα Βαλκάνια, τις άλλες χώρες της Μεσογείου , να αξιοποιήσει τις τριμερείς συμμαχίες ώστε να μην έχουμε εκπλήξεις ούτε στο Αιγαίο, ούτε στην Κύπρο, ούτε στα σύνορά μας στον Έβρο.
Πολύ σωστά η χώρα μας και ιδιαίτερα στην περίοδο διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ, ακολουθεί μια πολιτική που έχει σα βασικό χαρακτηριστικό την αποτροπή και όχι μια πολιτική με επιθετικές κινήσεις που θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν προκλητικές.
Με αυτή τη λογική, στο βαθμό που ξεκαθαρίζονται προς εχθρούς και φίλους τα όρια και οι κόκκινες γραμμές που δεν μπορούν να ξεπερασθούν, αντιμετωπίζουμε το διεθνές δίκαιο.
Αυτή τη στιγμή προέχει η αποδυνάμωση της διεθνούς «λειτουργίας» της κυβέρνησης Ερντογάν.
Πρέπει να παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις και να συγκεντρώνουμε συνεχώς την διεθνή υποστήριξη.
Υπάρχει τεράστια εμπιστοσύνη στις Ένοπλες δυνάμεις της χώρας μας και στις δυνάμεις του Ελληνικού λαού.
Για το μέτωπο της οικονομίας:
Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος οικονομολόγος για να καταλάβει ότι έχουμε πρόβλημα.
Ο κος Μητσοτάκης πήρε την Ελλάδα με ανάπτυξη 2,8% το 2ο τρίμηνο του 2019 και την έφτασε στο 1% στα τέλη του 2019.
Τα αποτελέσματα της ΕΛΣΤΑΤ για το 1ο τρίμηνο του 2020 δείχνουν ύφεση 0,9%.
Αυτό που πρέπει να συμβεί τούτη τη στιγμή είναι να ενισχυθεί το εισόδημα των εργαζομένων, των αγροτών, των μικρομεσαίων και από τα χρήματα που υπάρχουν αλλά και από αυτά που θα έρθουν από την ΕΕ, να ενισχυθούν οι επιχειρήσεις και ιδιαίτερα οι μικρομεσαίες, ώστε να δημιουργηθεί ένας κύκλος ζήτησης που θα συμβάλει θετικά στο οικονομικό κλίμα και στην οικονομία συνολικά.
Τέτοιες υποστηριχτικές ενέργειες πρέπει να γίνουν τώρα και όχι αργότερα.
Η ύφεση θα φέρει ύφεση.
Στόχος της πολιτείας θα πρέπει να είναι πως θα φέρει την μικρότερη δυνατή ύφεση.
Αποτελούν θετικό δείγμα και μίγμα οι δηλώσεις της κας Φον ντερ Λάϊεν και άλλων παραγόντων της ΕΕ που μίλησαν για ένα μεγάλο και πρωτόγνωρο πρόγραμμα για την ανάκαμψη της οικονομίας το οποίο δεν θα στηρίζεται σε μνημόνια, θα έχει ένα κομμάτι του με χαμηλότοκο δανεισμό και ένα μέρος του με τη μορφή επιδότησης χωρίς επιστροφή.
Παράλληλα είναι δείγματα μιας πολιτική που έχει αποδειχθεί ότι έχει καταστροφικά αποτελέσματα, δείγματα μιας θνησιγενούς Ευρώπης οι δηλώσεις Ντομπρόβσκις που ισχυρίζεται ότι απαιτούνται μνημόνια για όσες χώρες πάρουν χρήματα.
Πρέπει να απορρίψουμε αυτή την πολιτική και να συνενωθούμε με την Ιταλία και τις άλλες χώρες του Νότου, να πιέσουμε τη Γαλλία και τη Γερμανία ώστε να επικρατήσει η αρχική λογική του προγράμματος στήριξης, όπως το εξήγγειλε η κα Φον Ντερ Λάϊεν.
Θα ήταν ωφέλιμο αν μέρος αυτών των χρημάτων δοθούν για μια δίκαιη ανάπτυξη της Δυτικής Μακεδονίας στη διαδικασία της απολιγνητοποίησης.
Χρειάζεται διαρκής επαγρύπνηση ώστε να μη πάνε αυτά τα χρήματα στον πλουτισμό των «φίλων» και «κολλητών», δηλαδή αυτών που πάντοτε κερδίζουν από τις κρίσεις.