Κ. Αρβανίτης στην Επιτροπή LIBE: Η ΕΕ να προωθήσει πολιτικές κοινωνικής ένταξης και όχι απομόνωσης των εξαρτημένων

Τοποθέτηση του Ευρωβουλευτή ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Κώστα Αρβανίτη, στη συνεδρίαση της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) του ΕΚ για την επίδραση της πανδημίας στην χρήση ναρκωτικών ουσιών στην Ευρώπη:

Η ΕΕ να προωθήσει πολιτικές κοινωνικής ένταξης και όχι απομόνωσης των εξαρτημένων

Στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής LIBE και συγκεκριμένα στη συζήτηση για την επίδραση της ειδικής κατάστασης που διαμορφώθηκε με την πανδημία του κορωνοϊού στην χρήση ναρκωτικών ουσιών στην Ευρώπη τοποθετήθηκε ο ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία – GUE/NGL Κώστας Αρβανίτης.

Ο ευρωβουλευτής συνεχάρη τη δουλειά του Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας και απηύθυνε ερώτηση προς τον πρόεδρο του EMCDDA, Alexis Goosdeel, για το κατά πόσον έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για την χάραξη μιας ενιαίας στρατηγικής εντός της ΕΕ για την αντιμετώπιση της χρήσης και των αιτιών που οδηγούν σε αυτή. 

«Ο πόνος προκαλεί χρήση και η χρήση προκαλεί μέγιστο πόνο», υπογράμμισε, τονίζοντας πως «η ευρωπαϊκή κοινότητα, τα κράτη μέλη, οι γειτονιές, θα πρέπει να στηριχθούν σε επιτυχημένες έως σήμερα εμπειρίες, όπως είναι αυτές των θεραπευτικών κοινοτήτων, προκειμένου αξιολογώντας τα νέα δεδομένα να εισφέρουν λύσεις, να προωθήσουν πολιτικές κοινωνικής ένταξης των εξαρτημένων και όχι απομόνωσης ή αποκλεισμού τους».

Στην απάντησή του, ο Alexis Goosdeel έδωσε έμφαση στη στρατηγική της πρόληψης και  τόνισε την ανάγκη στήριξης και εκ των προτέρων προγραμματισμού για την αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών, ώστε να μην πληγούν για άλλη μια φορά οι χρήστες, κάνοντας μάλιστα αναφορά στην “Ιθάκη” του Καβάφη: «Τους Λαιστρυγόνες και τους Κύκλωπες, τον άγριο Ποσειδώνα δεν θα συναντήσεις, αν δεν τους κουβαλάς μες στην ψυχή σου». Τέλος, σημείωσε πως «Πρέπει να προετοιμαστούμε, όχι να μειώσουμε τους προϋπολογισμούς και εκ των υστέρων να πούμε πως ίσως έπρεπε να επενδύσουμε περισσότερο».

Η τοποθέτηση του ευρωβουλευτή:

Καλημέρα σε όλους σας,

Θέλω να σας πω, από την πείρα που έχω 30 χρόνια στις θεραπευτικές κοινότητες, να μην κάνουμε το λάθος σε ό,τι αφορά την ιστορία της καταστολής και το θέμα της μικρότερης βλάβης των ουσιών. Οι χρήστες όταν δεν βρουν την μία ουσία, θα ψάξουν να βρουν μία άλλη ουσία. Ο πόνος προκαλεί χρήση και η χρήση προκαλεί μέγιστο πόνο. 

Σε ό,τι αφορά το θέμα της συνεδρίασης:

Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι ευρωβουλευτές, επιτρέψτε μου να ξεκινήσω την τοποθέτησή μου συγχαίροντας το Παρατηρητήριο, τον συντάκτη της έκθεσης για τα ναρκωτικά, ήταν ένα εξαιρετικό εργαλείο, μία υπέροχη δουλειά που έρχεται να προστεθεί στην ήδη εξαιρετική πορεία του Παρατηρητηρίου. 

Όπως είναι γνωστό σε όλους, στον ΟΗΕ στην EMCDDA και παντού, η αντιμετώπιση των ναρκωτικών, που αποτελούν σύνθετο φαινόμενο, προϋποθέτει παρεμβάσεις όχι μόνο στο πεδίο της προσφοράς, αλλά και στο πεδίο της ζήτησης. Η ζήτηση επίσης είναι ένα θέμα σύνθετο που εξαρτάται από παραμέτρους όχι μόνο ιατρικές, επιμένω σε αυτό, αλλά και ψυχολογικές και κοινωνικές, και πολιτικές έως έναν βαθμό. Ευνόητο είναι ότι οι ίδιες αυτές παράμετροι είναι κρίσιμες και για την πολιτική της ανάσχεσης και της θεραπείας του φαινομένου. 

Αυτή τη στιγμή είναι νωρίς, είναι αδύνατον να έχουμε κατασταλαγμένα στοιχεία για το ψυχολογικό και για το κοινωνικό πεδίο. Η πανδημία του Covid επέφερε ήδη σημαντικές αλλαγές  –  το βλέπω στην πόλη μου, στην Αθήνα – στις κοινωνικές σχέσεις με την απομόνωση των ανθρώπων, καθώς και στον ψυχισμό τους. Αυτές οι επιδράσεις ασφαλώς δεν θα χαθούν από την μια μέρα στην άλλη, αλλά θα αφήσουν ένα ίχνος στις ψυχές των ανθρώπων και στη ζωή τους. 

Η ευρωπαϊκή κοινότητα τα κράτη μέλη, οι γειτονιές, θα πρέπει να στηριχθούν σε επιτυχημένες έως σήμερα εμπειρίες, όπως είναι αυτές των θεραπευτικών κοινοτήτων, προκειμένου αξιολογώντας τα νέα δεδομένα να εισφέρουν λύσεις, να προωθήσουν πολιτικές κοινωνικής ένταξης των εξαρτημένων και όχι απομόνωσης ή αποκλεισμού τους. 

Μία ερώτηση προς τον πρόεδρο του Παρατηρητηρίου:

Δεν θεωρείτε πως έχουν ωριμάσει οι συνθήκες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και με εργαλείο αυτή την Επιτροπή, που συμβάλλει κατά τη γνώμη μου, να μπούμε πιο δυναμικά σε μία ενιαία πολιτική στρατηγική στην ΕΕ για το θέμα;

Σας ευχαριστώ πολύ


Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί