Απάντηση στο «επιτελικό μπάχαλο» της κυβέρνησης Μητσοτάκη, όπου υπουργός Τουρισμού ανακοινώνει υγειονομικά μέτρα και διαψεύδεται αμέσως από τον… υφυπουργό του, είναι οι δέκα προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την υγειονομικά ασφαλή επανεκκίνηση του τουρισμού, γιατί τώρα που υποχωρούν οι επιστήμονες και επιστρέφουν οι πολιτικές, εμφανίστηκε και η ασυνεννοησία τους, υπογράμμισε ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός Στο Κόκκινο και τον Νίκο Ξυδάκη. Ο «ωσεί παρών» υπουργός Υγείας θα κληθεί στη Βουλή να απαντήσει γιατί η Ελλάδα υπαναχώρησε από το σχέδιο του ΠΟΥ για εξασφάλιση πρόσβασης όλων των χωρών και κοινωνιών στα νέα φάρμακα για τον κορωνοϊό, όπως προανήγγειλε.
Αυτό που βλέπω εγώ τώρα στον τουρισμό είναι επιτελικό… μπάχαλο, σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Ξανθός, παλινωδίες στον τρόπο με τον οποίο έχουν παρουσιαστεί τα υγειονομικά πρωτόκολλα, από τον υπουργό Τουρισμού Χ. Θεοχάρη αντί του υπουργού Υγείας Β. Κικίλια. Και βγαίνει ο υπουργός Τουρισμού και κάνει διαβαθμίσεις περιοχών, βγαίνει ο υφυπουργός του και τον διαψεύδει, βγαίνει ο υπουργός Υγείας και λέει άλλα, βγαίνει ο ΓΓ και λέει τρίτα…
Τώρα, που έχει υποχωρήσει σε έναν βαθμό ο αυστηρά επιστημονικός ρόλος στη διαχείριση της κρίσης, που ενισχύεται το στοιχείο των πολιτικών επιλογών και αποφάσεων, τον κατάλληλο χρονισμό των μέτρων ανά επαγγελματική και κοινωνική δραστηριότητα, τώρα που αρχίζει να ενισχύεται η πολιτική στην διαχείριση των πραγμάτων, εμφανίζεται το επιτελικό μπάχαλο και η ασυνενοησία, όπως υπογράμμισε.
Γι` αυτό καταθέσαμε αυτή την δέσμη δέκα προτάσεων, που είναι απολύτως εφαρμόσιμες, ρεαλιστικές και τεκμηριωμένες, για να θωρακίσουν όσο είναι δυνατόν το σύστημα Υγείας, τόνισε ο κ. Ξανθός. Αυτές οι δέκα προτάσεις είναι:
- Τήρηση των προβλέψεων του Διεθνούς Υγειονομικού Κανονισμού για τον ενδεδειγμένο έλεγχο στις «πύλες εισόδου» της χώρας (θερμομέτρηση, δειγματοληπτικοί εργαστηριακοί έλεγχοι, έλεγχος σε κρουαζερόπλοιακλπ)
- Αποκέντρωση της διαγνωστικής δυνατότητας του ΕΣΥ και διαθεσιμότητα γρήγορων μοριακών τεστ στις δημόσιες δομές των νησιών (Νοσοκομεία – Κέντρα Υγείας). Ενισχυμένοι διαγνωστικοί έλεγχοι προληπτικού χαρακτήρα στη διάρκεια της τουριστικής περιόδου
- Συνεχής επιστημονική εποπτεία από τον ΕΟΔΥκαι καθημερινή συνεργασία με το ανθρώπινο δυναμικό του ΕΣΥ στα νησιά αλλά και με τους ιδιώτες γιατρούςπου συνεργάζονται με ξενοδοχεία, για εκπαίδευση και καθοδήγηση στη διαχείριση ύποπτων ή επιβεβαιωμένων περιστατικών covid-19
- Ενίσχυση με επικουρικούς γιατρούς και λοιπό υγειονομικό προσωπικό των δομών του ΕΣΥ σε όλους τους τουριστικούς προορισμού, με προτεραιότητα στις δομές ΠΦΥ (Κέντρα Υγείας , ΠΠΙ , ΠΙ) και στα μικρά νοσοκομεία των νησιών.
- Διασφάλιση των προϋποθέσεων σε κάθε νοσοκομείο της νησιωτικής χώρας για διασωλήνωση, νοσηλεία σε θάλαμο αρνητικής πίεσης και διακομιδήμε ασφάλεια των περιστατικών covid-19. Για νοσοκομεία-ΚΥ που δεν διαθέτουν ΜΕΘ κίνητρα εθελοντικής μετακίνησης κατά την καλοκαιρινή περίοδο και συνδυασμού εργασίας και διακοπών, αντίστοιχη πρόνοια για διασώστες του ΕΚΑΒ ή άλλους υγειονομικούς
- Συνεχιζόμενη εκπαίδευση του ιατρικού και λοιπού υγειονομικού προσωπικού που υπηρετεί σε δομές του ΕΣΥ στα νησιά, στην αντιμετώπιση οξέων συμβάντων, τραύματος, διατήρηση αεραγωγού, αξιοποίηση τηλε-ιατρικής
- Σχέδιο μόνιμων προσλήψεων ειδικευμένων γιατρών και άλλων επαγγελματιών υγείας στις μονάδες του ΕΣΥ των νησιών
- Ενισχυμένη επιχειρησιακή δυνατότητα του ΕΚΑΒ και της Ελληνικής Αεροπορίας για υγειονομικά ασφαλείς αεροδιακομιδές και πλωτές διακομιδές
- Νέα δέσμη κινήτρων (οικονομικών, επιστημονικών, εκπαιδευτικών, υπηρεσιακών και άλλων) με τη συνδρομή Κράτους και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όχι μόνο για την προσέλκυση αλλά και για την παραμονή στα νησιά ειδικευμένων γιατρών
- Μέριμνα για την αναβαθμισμένη υγειονομική φροντίδα πληθυσμών ειδικής ευαλωτότητας που ζουν σε κλειστές δομές στις τουριστικές περιοχές (πρόσφυγες , Ρομά, φιλοξενούμενοι σε γηροκομεία ή προνοιακά ιδρύματα κλπ)
Νωρίτερα, ο κ. Ξανθός τόνισε ότι η πανδημία ανέδειξε τις καινούργιες ανάγκες του συστήματος Υγείας, για
- οργανωμένο σύστημα οικογενειακών γιατρών,
- οργανωμένο δίκτυο δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας,
- οργανωμένη κοινοτική φροντίδα και κατ` οίκον παρακολούθηση ανθρώπων με σοβαρά χρόνια νοσήματα
- κοινοτικές υπηρεσίες ψυχικής υγείας και δομές πρωτοβάθμιες υπηρεσίες ψυχικής υγείας κοντά στο χώρο κατοικίας των πολιτών
- ενδυνάμωση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών
- ενδυνάμωση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας
- επένδυση στις υπηρεσίες δημόσιας Υγειας
- ανάπτυξη της ιατρικής της εργασίας, της περιβαλλοντικής Υγείας, της γηριατρικής
Ο ιδιωτικός τομέας δεν έχει κανένα ενδιαφέρον να καλύψει αυτά τα κενά του ΕΣΥ, τόνισε, με την κρατικοδίαιτη κουλτούρα του θέλει να πάει εκεί που υπάρχει εγγυημένη ζήτηση και κέρδος, να του δώσει το ΕΣΥ εγγυημένη πελατεία, για να κάνει επενδύσεις με γρήγορη απόσβεση. Δεν είναι αυτό που χρειάζεται η επόμενη ημέρα. Το δημόσιο σύστημα Υγείας χρειάζεται επένδυση σε βάθος χρόνου, να καλύψει τις νέες ανάγκες, να αναδιοργανωθεί το ίδιο, να έχει μία επιπλέον χρηματοδότηση, πόρους ανθρώπινους και υλικούς.
Εξάλλου, καυτηρίασε την κίνηση της Ελλάδας να υπαναχωρήσει από την αρχική στήριξή της στην Πρωτοβουλία της Κόστα Ρίκα που προωθεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, για κεντρική διαχείριση των πατεντών ώστε να μην υπάρχουν υψηλά τιμήματα για τα εμβόλια, τα φάρμακα κτλ. που σχετίζονται με την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19.
Αρχικά, όπως ανέφερε, στη ΓΣ του ΠΟΥ υπήρξε μεγάλη συναίνεση -με κύριο αντίπαλο τις ΗΠΑ- στην κατεύθυνση της αγοράς πατεντών από δημόσιο fund, ώστε να είναι εγγυημένη η πρόσβαση όλων των χωρών και όλων των κοινωνιών, όχι μόνο πλούσιων χωρών και εύπορων τάξεων, στις διαγνωστικές και φαρμακευτικές καινοτομίες. Αλλά οι μεγάλες πιέσεις και από τις μεγάλες φαρμακευτικές οδήγησαν σε μία υπαναχώρηση, ένα πιο… light σχέδιο, που αναγνωρίζει την ανάγκη αυτής της ρύθμισης μόνο για φτωχές χώρες. Παρόλα αυτά, ούτε αυτό το σχέδιο έτυχε στήριξης από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, που υπαναχώρησαν, μεταξύ τους και η Ελλάδα. Μόνο τέσσερις φαίνεται να έχουν υπερψηφίσει, Βέλγιο, Ολλανδία, Λουξεμβούργο και Πορτογαλία.
Στον ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζουμε επίκαιρη ερώτηση, προανήγγειλε, θα ερωτηθεί ο υπουργός Υγείας Β. Κικίλιας τι ακριβώς έχει «παιχτεί», γιατί η υπαναχώρηση, ποιες οι πρωτοβουλίες που τυχόν θα αναλάβει.
Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να υπάρξουν και πρωτοβουλίες ενημέρωσης στην Ελλάδα, των επιστημονικών φορέων, των συλλόγων ασθενών, των συνδικάτων υγειονομικών και εργαζόμενων στο ΕΣΥ, της κοινωνίας. Πρωτοβουλίες συνεργασίας και σύγκλισης με άλλες προοδευτικές δυνάμεις, εντός Ελλάδας αλλά και στην ΕΕ.