«Να αποσύρει τώρα τους κατάπτυστους διαγωνισμούς ο Μητσοτάκης, το νερό είναι και θα παραμείνει κοινωνικό αγαθό»

Σφοδρή είναι η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την κερκόπορτα που ανοίγει η κυβέρνηση για την ιδιωτικοποίηση της κερδοφόρας ΕΥΔΑΠ, μέσω σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου (ΣΔΙΤ) όλου του εξωτερικού υδροδοτικού συστήματος της Αττικής.

Δείτε επίσης: Αιφνιδίως, χωρίς ανοιχτή διαδικασία δίνουν σε ιδιώτες το 80% των αποθεμάτων νερού της Ελλάδας (Ηχητικό)

Όπως αναφέρει ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Αλ. Χαρίτσης, σε δήλωσή του (3/6/20):

«Το σχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που αποκαλύπτει η σημερινή «Αυγή», για την ιδιωτικοποίηση των βασικών υποδομών της ΕΥΔΑΠ μέσω ΣΔΙΤ συμπυκνώνει την ιδεοληπτική και αντικοινωνική πολιτική της Νέας Δημοκρατίας.

Σε μια περίοδο πρωτοφανούς κρίσης, η κυβέρνηση μεθοδεύει το ξεπούλημα του πιο σημαντικού κοινωνικού αγαθού. Δεν γνωρίζουν άραγε οι «άριστοι» του επιτελικού κράτους του κ. Μητσοτάκη ότι όπου δοκιμάστηκαν αυτές οι λύσεις οδήγησαν σε αύξηση της τιμής, σε χειροτέρευση της ποιότητας του νερού και σε προβλήματα στην υδροδότηση; Για ποιο λόγο η κυβέρνηση αγνοεί τις σχετικές προειδοποιήσεις του Συλλόγου Μηχανικών και Επιστημονικού Προσωπικού της επιχείρησης;

Είναι πλέον σαφές πως οι μόνες καθοδηγητικές αρχές που διέπουν τον κ. Μητσοτάκη είναι οι νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες και η περαιτέρω ενίσχυση των μεγάλων συμφερόντων που τον περιτριγυρίζουν. Του το λέμε ευθέως: Να αποσύρει τώρα τους κατάπτυστους διαγωνισμούς. Το νερό είναι και θα παραμείνει κοινωνικό αγαθό».

Π. Σκουρλέτης: Ιδού το όραμά τους

«Μετά την ενέργεια, το νερό. Το σχέδιο: ιδιωτικοποίηση των δικτύων σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος. Το όραμά τους: μια κοινωνία με τις κερδοφόρες υποδομές στους ιδιώτες & μια αγορά με συγκέντρωση του πλούτου σε λίγους, με ανασφάλεια & χαμηλούς μισθούς»: αυτό είναι το σχόλιο που έκανε μέσω social media ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης:

Γ. Βαρεμένος: «Μήπως ήγγικεν η ώρα να δικαιωθεί ο “προφήτης” Μπάμπης Παπαδημητρίου;»

Την Τρίτη 2/6, ανακοίνωση εξέδωσε και ο αρμόδιος τομεράρχης του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Βαρεμένος, καυτηριιάζοντας τη μεθόδευση για προώθηση Σύμπραξης Δημοσίου-Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) για την Διαχείριση, Λειτουργία & Συντήρηση του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος της Αθήνας.

Συγκεκριμένα, προκήρυξε τρείς διαγωνισμούς για Ανάθεση Υπηρεσιών Συμβούλου, δαπάνης 138.000€ η καθεμία,  προκειμένου να προετοιμάσουν αυτόν τον διαγωνισμό ΣΔΙΤ.

Αναλυτικά η δήλωση του Γ. Βαρεμένου:

Το κουστούμι της εισβολής ιδιωτικών συμφερόντων και στην ΕΥΔΑΠ φοδράρισε εν μέσω καραντίνας η κυβέρνηση και το προβάρει με την προώθηση Σύμπραξης Δημοσίου-Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) για την Διαχείριση, Λειτουργία & Συντήρηση του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος της Αθήνας. Προκήρυξε τρείς διαγωνισμούς για Ανάθεση Υπηρεσιών Συμβούλου, δαπάνης 138.000€ η καθεμία,  προκειμένου να προετοιμάσουν αυτόν τον διαγωνισμό ΣΔΙΤ.

Ανοίγει έτσι την κερκόπορτα για την ιδιωτικοποίηση της κερδοφόρας ΕΥΔΑΠ, αδιαφορώντας για τις επισφάλειες που θα δημιουργηθούν στον έλεγχο των διαδικασιών υδροληψίας και για την αύξηση του κόστους, που θα μετακυλισθεί στους χρήστες.

Η ΕΥΔΑΠ θα οδηγηθεί έτσι σε αδυναμία ως προς τον έλεγχο, ενώ η 70ετής τεχνογνωσία και εμπειρία της φαίνεται να μην στέκεται εμπόδιο στην ειλημμένη κυβερνητική απόφαση για ιδιωτικοποίηση ακόμη και του νερού.

Ως προς τον κίνδυνο να μετακυλισθεί το κόστος στους τελικούς καταναλωτές, μήπως ήγγικεν η ώρα να δικαιωθεί ο “προφήτης” Μπάμπης Παπαδημητρίου, που τον Σεπτέμβριο του 2019 είχε αποφανθεί ότι το νερό είναι απαράδεκτα φτηνό;

«Ιδιωτικοποίηση του νερού σημαίνει αύξηση των τιμολογίων και επισφάλεια στην αδιάλειπτη υδροδότηση και στην ποιότητα του νερού» επισημαίνει η εφημερίδα «Αυγή» στο πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της Τετάρτης 3/6, το οποίο επικαλείται ο Αλ. Χαρίτσης (βλέπε παραπάνω):

«Εκχωρούν σε ιδιώτες το 80% των αποθεμάτων νερού της Ελλάδας»

Όπως εξήγησε αναλυτικά ο εκπρόσωπος των εργαζόμενων στο ΔΣ της ΕΥΔΑΠ Γιώργος Αλεξανδράκης μιλώντας στο ρ/σ «Κόκκινο» (2/6/20), πρόκειται για το Εξωτερικό Υδροδοτικό Σύστημα (ΕΥΣ) της ΕΥΔΑΠ που εκτείνεται σε τέσσερις νομούς, Αιτωλοακαρνανίας, Φωκίδας, Βοιωτίας και Αττικής, περιλαμβάνει τα φράγματα του Μόρνου, του Ευήνου και το κανάλι με το οποίο το νερό έρχεται στην Αθήνα, την λίμνη Υλίκη, αντλιοστάσια, κτλ., κοντολογίς σχεδόν το 80% των αποθεμάτων νερού της Ελλάδας. Τα νερά αυτά που υδροδοτούν την Αττική, τα διυλίζει και τα διαχειρίζεται η ΕΥΔΑΠ.

Το Εξωτερικό Υδροδοτικό Σύστημα (ΕΥΣ) της ΕΥΔΑΠ εκτείνεται σε τέσσερις νομούς, Αιτωλοακαρνανίας, Φωκίδας, Βοιωτίας και Αττικής, περιλαμβάνει τα φράγματα του Μόρνου, του Ευήνου και το κανάλι με το οποίο το νερό έρχεται στην Αθήνα, την λίμνη Υλίκη, αντλιοστάσια, κτλ., εξήγησε ο κ. Αλεξανδράκης. Συνοπτικά, σχεδόν το 80% των αποθεμάτων νερού της χώρας μας, όλα τα νερά που έρχονται και υδροδοτούν την Αττική, με την ΕΥΔΑΠ να τα διυλίζει, να τα διαχειρίζεται και να υδροδοτεί πολίτες και επιχειρήσεις.

Η ΕΥΔΑΠ διαχειρίζεται εδώ και 70 χρόνια αυτά τα νερά, που παρέχει αδιάλειπτα χωρίς προβλήματα. Η δυσκολία διαχείρισης είναι πάρα πολύ μεγάλη, απαιτεί εξαιρετική τεχνογνωσία και μεγάλη εμπειρία. Και η ΕΥΔΑΠ είναι η μοναδική επιχείρηση που την διαθέτει. Είναι σημαντικό να τονιστεί ο ρόλος της φυσικής ροής νερού στο δίκτυο (δηλαδή λόγω των υψομετρικών διαφορών), καθώς χωρίς αυτή θα απαιτούντο πολύ ενεργοβόρα αντλιοστάσια με πολύ μεγάλο κόστος. Αυτός είναι και ο λόγος που είναι πολύ δύσκολο να αντικατασταθεί αυτό το δίκτυο.

Ενώ λοιπόν είναι σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση μεταξύ ΕΥΔΑΠ και Δημοσίου για τα επόμενα χρόνια και έχει δοθεί παράταση ενός έτους, μονομερώς το υπουργείο αποφάσισε να εκχωρήσει το ΕΥΣ σε ιδιώτες, μέσω ΣΔΙΤ. Ο κ. Αλεξανδράκης θύμισε ότι υπάρχουν πολλοί που διεκδικούν τους υδάτινους πόρους της ΕΥΔΑΠ, όχι μόνο εγχώριες εταιρείες, αλλά και μεγάλες ευρωπαϊκές που προσπαθούν εδώ και χρόνια να μπουν στην ελληνική αγορά. Ξεκινούν έτσι τρεις παράλληλοι διαγωνισμοί για τεχνικό, νομικό και χρηματοοικονομικό σύμβουλο, με κοινό χαρακτηριστικό ότι στοιχίζουν 138.424 ευρώ ο καθένας, ώστε να μην ξεπεραστεί το όριο πάνω από το οποίο θα έπρεπε να γίνει ανοιχτή διαδικασία. Είναι έκθετος ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κ. Καραμανλής, υπάρχει μεθόδευση για την εκχώρηση του ΕΥΣ, αλλά και την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ.

Ταυτόχρονα:

Η ΕΥΔΑΠ Παγίων, που στην ουσία είναι το υπουργείο, έρχεται και ζητάει από την ΕΥΔΑΠ εντελώς αυθαίρετα 266 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2013-2019, για το νερό που της χορηγούσε. Όλα τα προηγούμενα χρόνια, για αυτά γινόταν συμψηφισμός. Τώρα, τα ζητούν, την ώρα που έρχονται και πέρνουν και το ΕΥΣ, που θα απομειώσει την αξία της εταιρείας.

Το Υπερταμείο, η κυβέρνηση και η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ έδωσαν αυξημένα μερίσματα στους μετόχους, το 70% των κερδών της ΕΥΔΑΠ. Φαίνεται ότι έχουν βρει την κότα με τα χρυσά αυγά και άρχισαν να μοιράζουν χρήματα, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Αλεξανδράκης υπογράμμισε εξάλλου ότι πλην της Αττικής και του μητροπολιτικού συγκροτήματος της πρωτεύουσας, τίθενται μεγάλα ζητήματα και για τις τοπικές κοινωνίες των άλλων τριών νομών στους οποίους εκτείνεται το ΕΥΣ, καθώς έχουν λόγο για τα αποθέματα των περιοχών τους, αλλά δεν φαίνεται να υπήρξε καμία συζήτηση μαζί τους.

Τόνισε μάλιστα πως είναι σίγουρο ότι όλα αυτά θα επηρεάσουν τις τιμές του νερού, όλα αυτά τα κόστη θα μετακυληθούν στον τελικό καταναλωτή. Μειώνονται τα αποθεματικά της ΕΥΔΑΠ, απομειώνεται η αξία της με την αφαίρεση των λειτουργικών κομματιών της, είναι προφανές ότι θα συμβεί.

Η ΕΥΔΑΠ προσφέρει νερό εξαιρετικής ποιότητας, δεν συγκρίνεται με αυτό σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, χωρίς ποτέ εδώ και 70 χρόνια να υπάρξει πρόβλημα στην παροχή του στην Αττική, επανέλαβε ο κ. Αλεξανδράκης.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί