Σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα στέλνουν οι Βρυξέλλες στη συνέχεια της αντίδρασης της Αθήνας στις τουρκικές εξαγγελίες για έρευνες υδρογονανθράκων σε μια θαλάσσια περιοχή βρίσκεται μέσα στα όρια της ελληνικής ΑΟΖ.
Ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την εξωτερική πολιτική κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, τονίζοντας ότι οι Βρυξέλλες παραμένουν σε στενή επαφή με Αθήνα, αλλά και Λευκωσία.
Ερωτηθείς σε σχέση με τις εξαγγελθείσες έρευνες στα νότια και ανατολικά της Κρήτης και των Δωδεκανήσων, ο Ύπατος Εκπρόσωπος τόνισε ότι «είμαστε σε στενή επαφή με τους συναδέλφους μας, τους υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας και επίσης της Κύπρου, προκειμένου να παρακολουθήσουμε την κατάσταση των γεωτρήσεων και καλούμε την Τουρκία να σταματήσει τη γεώτρηση στις περιοχές όπου υπάρχει ΑΟΖ ή χωρικά ύδατα της Κύπρου και της Ελλάδας».
Παράλληλα, ο Ζοζέπ Μπορέλ επισήμανε ότι το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων έχει ήδη στείλει ισχυρό μήνυμα προς την Άγκυρα.
Καταλήγοντας, υπογράμμισε ότι «στις διαπραγματεύσεις μας με την Τουρκία, προς το παρόν υπάρχουν μόνο συνομιλίες, αυτό είναι ένα ζήτημα ύψιστης σημασίας. Ορισμένα κράτη μέλη θεωρούν ότι όσο οι γεωτρήσεις συνεχίζονται, οι συνομιλίες πρέπει να διακοπούν. Αλλά νομίζω ότι ο μόνος τρόπος επίλυσης αυτού του είδους των ζητημάτων είναι να προσεγγίσουμε, να έρθουμε πιο κοντά για να δούμε πώς μπορούμε να κάνουμε την Τουρκία να καταλάβει ότι οι καλές μας σχέσεις θα εξαρτηθούν αποφασιστικά από το σεβασμό της κυριαρχίας της Κύπρου και της Ελλάδας στα ύδατα που αμφισβητούνται».
Υπενθυμίζεται ότι η Άγκυρα, πατώντας πάνω στο άκυρο τουρκολιβυκό μνημόνιο ανακοίνωσε ότι προχωρά σε έρευνες υδρογονανθράκων σε θαλάσσια περιοχή που εκτείνεται από τη Ρόδο, περνά από την Κάρπαθο και την Κάσο και φτάνει μέχρι τα ανατολικά της Κρήτης. Οι περιοχές εφάπτονται στα ελληνικά χωριά ύδατα με την Τουρκία να υποστηρίζει ότι ανήκουν στη δικαιοδοσία της.
Οι περιοχές, εφάπτονται στα έξι μίλια των νησιών μας, που είναι και τα χωρικά μας ύδατα, με την Τουρκία να υποστηρίζει ότι αυτή η θαλάσσια περιοχή ανήκει στη δικαιοδοσία της. Το αίτημα για άδεια ερευνών υδρογονανθράκων ζήτησε τουρκική εταιρεία πετρελαίου από τη Γενική Διεύθυνση Μεταλλίων και Πετρελαίου της χώρας.
Οι προκλήσεις της Άγκυρας προκάλεσαν την αντίδραση της Αθήνας, με το ελληνικό ΥΠΕΞ να καλεί χθες (Δευτέρα) τον πρέσβη της Τουρκίας για διάβημα.
Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα κατά της Τουρκίας, αναφέροντας μεταξύ άλλων πως «η Άγκυρα αποπειράται βήμα-βήμα να σφετεριστεί κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας». Όπως πρόσθεσε, «οι θέσεις μας σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα και για τις συνέπειες της τουρκικής παραβατικότητας είναι δεδομένες. Έχουν γνωστοποιηθεί προς την Τουρκία επανειλημμένα».