Πώς Κ. Μητσοτάκης πετάει στον δρόμο 33.000 οικογένειες για το συμφέρον γερμανικών εταιρειών!

Βιάζεται να στείλει στην ανεργία τους εργαζόμενους στα λιγνιτωρυχεία, κίνηση από την οποία, όπως είπε στη συνέντευξή του στην «Bild», «θα επωφεληθούν και γερμανικές εταιρείες».

Γράφουν: ∆ηµήτρης Χατζηνικόλας, Βαγγέλης Τριάντης, Μάριος Αραβαντινός

Documento

Μαύρες µέρες ξηµέρωσαν για τους κατοίκους της δυτικής Μακεδονίας και της Αρκαδίας µε τη συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη γερµανική εφηµερίδα «Bild». Ο Ελληνας πρωθυπουργός όχι µόνο εµφανίζεται να ανακοινώνει κυνικά σε 32.800 οικογένειες της περιοχής ότι «θα πρέπει να βρουν κάτι άλλο να κάνουν», αλλά παράλληλα χτυπά φιλικά την πλάτη του γερµανικού ακροατηρίου οµολογώντας ότι προχωράει στη βιαστική απολιγνιτοποίηση προς όφελος των γερµανικών συµφερόντων. Οι Γερµανοί ξανάρχονται… άλλη µία φορά, µε τον Κυρ. Μητσοτάκη να κραδαίνει «πράσινο» σχέδιο για άρση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, το οποίο όµως µυρίζει φυσικό αέριο και άλλες ρυπογόνες «ανανεώσιµες» πηγές, αφήνοντας τη χώρα –χωρίς ενεργειακό σχέδιο– εξαρτώµενη όχι µόνο από ιδιώτες αλλά και από ξένους. Η ίδρυση µίας και δηµόσιας επιχείρησης ηλεκτρισµού από τον Κωνσταντίνο Καραµανλή συνδέθηκε από τη δεκαετία του 1950 µε την εκβιοµηχάνιση και τη µεταπολεµική ανάπτυξη της χώρας και τώρα το «φαιοπράσινο» σχέδιο Μητσοτάκη οδηγεί στην αντίθετη πορεία: µαρασµός, ανεργία, φτώχεια, υπανάπτυξη… Raus, λοιπόν! («Ουστ! ∆ρόµο!» γερµανιστί).

Σαν έτοιµος από παλιά εµφανίστηκε στην «Bild» ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφενός λειτουργώντας ως ντίλερ γερµανικών συµφερόντων στην ηµεδαπή, αφετέρου υπενθυµίζοντας πως, µολονότι βιάζεται, η κυβέρνησή του δεν έχει κανένα σχέδιο για το µέλλον των οικογενειών οι οποίες µε τον ένα ή τον άλλο τρόπο συνδέονται µε τη λειτουργία των εργοστασίων της ∆ΕΗ κυρίως στη δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη.

Ο καµβάς πάνω στον οποίο εξυφαίνεται το όποιο σχέδιο του πρωθυπουργού είναι η µετάβαση στις ανανεώσιµες µορφές ενέργειας και η συνακόλουθη απόφαση για απολιγνιτoποίηση. Απόφαση ειληµµένη εδώ και χρόνια, που ορθώς στηρίζεται από µεγάλες περιβαλλοντικές οργανώσεις αλλά επιβάλλεται βιαίως λόγω των περιβαλλοντικών τελών στο χρηµατιστήριο ρύπων. Οπως καταγγέλλεται από φορείς των περιοχών που πλήττονται, το υπεσχηµένο από εννεάµηνου, τουλάχιστον, επενδυτικό πλάνο της κυβέρνησης δεν έχει εµφανιστεί. Στα µέσα Ιανουαρίου του 2020 ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, παρουσία της επιτρόπου Ελίζα Φερέιρα, ανακοίνωσε ότι το σχέδιο θα έχει εκπονηθεί µέχρι τα τέλη Ιουνίου και ο Κυρ. Μητσοτάκης επανήλθε προ εβδοµάδων στη Βουλή.

Αν και από το βήµα της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ για το κλίµα στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέµβριο του 2019 ο πρωθυπουργούς διακήρυξε ότι «στόχος µας είναι να κλείσουµε όλες τις λιγνιτικές µονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας µέχρι το 2028», δείχνει πια να βιάζεται πολύ και προφανώς γι’ αυτό κλοτσάει πιο µακριά κι από τους Ευρωπαίους τεχνοκράτες το µπαλάκι των Βρυξελλών (του Βερολίνου εν προκειµένω, που έχει διακηρύξει την απεξάρτηση από τον άνθρακα το 2038 µε συµφωνία κυβέρνησης και οµόσπονδων κρατιδίων στις αρχές του χρόνου!).

Η επιστροφή των κονδυλίων

Στόχος φυσικά είναι η πρόσβαση στα ευρωπαϊκά κονδύλια (ΕΣΠΑ, ταµείο για τη µετάβαση) και βέβαια σε εκείνα του Ταµείου Ανασυγκρότησης, που ανακοινώθηκε την περασµένη Τετάρτη. Ενας από τους τρεις υποχρεωτικούς πυλώνες του είναι οι επενδύσεις σε ανανεώσιµες πηγές ενέργειας. Οι Γερµανοί ακολουθούν κατά γράµµα το «business as usual»· δίνουν τα περισσότερα κονδύλια και γι’ αυτό φροντίζουν, µε τον ένα ή τον άλλο τρόπο, τα χρήµατα αυτά να επιστραφούν στη χώρα τους.

Γιατί όµως ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, µιας υπερχρεωµένης χώρας του Nότου, νιώθει την ανάγκη να δηλώσει δηµόσια στην «Bild» (στα µαύρα µνηµονιακά χρόνια η εφηµερίδα πρωτοστάτησε στην κατασκευή στερεοτύπων περί τεµπέληδων Ελλήνων) ότι «κλείνουµε όλα τα ανθρακωρυχεία µας στη βόρεια Ελλάδα, νωρίτερα από τη Γερµανία… Και, βεβαίως, θα επωφεληθούν και γερµανικές εταιρείες»; Προς τι άραγε και η αναφορά του ότι οι κάτοικοι ολόκληρων περιοχών «πρέπει να βρουν κάτι άλλο να κάνουν»;

Ο Κυρ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του εµφανίζονται να βιάζονται πολύ. Πού είναι το σχέδιο για τις περιοχές που θα πληγούν;

Χιλιάδες στον δρόµο

«Αποψή µας και οµόφωνη απόφαση του δηµοτικού συµβουλίου είναι ότι η απολιγνιτοποίηση είναι βίαιη και όχι δίκαιη. Βίαιη µε την έννοια ότι θα οδηγήσει την περιοχή σε µαρασµό και θα επιφέρει προβλήµατα στην τοπική κοινωνία και στους κατοίκους της περιοχής. Μέχρι στιγµής δεν έχει παρουσιαστεί ολοκληρωµένο business plan, παρά γίνονται µόνο δηµόσιες δηλώσεις και ανακοινώνονται αποσπασµατικά µέτρα. ∆εν υπάρχει κανένα σχέδιο ούτε για την απασχόληση, παρά ντουφεκιές στον αέρα» σηµείωσε στο Documento ο Παναγιώτης Πλακεντάς, δήµαρχος Εορδαίας, που φιλοξενεί λιγνιτικές µονάδες (Πτολεµαΐδα).

«Το Αµύνταιο είναι ο πρώτος δήµος που πλήττεται από την απολιγνιτοποίηση» συµπληρώνει ο δήµαρχος της περιοχής της Φλώρινας Ανθιµος Μπιτάκης, για να εξηγήσει: «Ηδη έχει πάψει να λειτουργεί ο ΑΗΣ, ενώ στη συγκεκριµένη µονάδα της ∆ΕΗ και στα ορυχεία οι µόνιµοι εργαζόµενοι είναι περίπου 450. Αυτοί θα τύχουν µιας προστατευτικής οµπρέλας από το δηµόσιο, καθότι ή θα φύγουν µε εθελουσία ή θα µετακινηθούν σε γειτονικές µονάδες της δυτικής Μακεδονίας που θα κρατηθούν µέχρι το 2023. Γύρω γύρω όµως υπάρχουν χιλιάδες θέσεις εργασίας οι οποίες θα χαθούν. Πρόκειται για τις λεγόµενες “δορυφορικές εργασίες”, τους εργολαβικούς εργάτες δηλαδή οι οποίοι θα πληγούν. Υπολογίζεται ότι είναι περίπου 2.000 εργαζόµενοι του ιδιωτικού τοµέα που υποστήριζαν τη µονάδα».

∆εν παραλείπει µιλώντας στο Documento να αναφερθεί και στο περιβόητο επενδυτικό σχέδιο για την περιοχή: «Ενώ ήταν να οριστικοποιηθεί στο τέλος Ιουνίου, έχει καθυστερήσει. Τελικά θα οριστικοποιηθεί ως το τέλος Ιουνίου, αλλά από τα θεσµικά όργανα του κράτους, τη Βουλή, θα περάσει στο τέλος του χρόνου. Είναι σηµαντική καθυστέρηση. Εµείς ζητάµε να συνταχθεί άµεσα ειδικό αναπτυξιακό – φορολογικό πρόγραµµα για την περιοχή, ώστε να υπάρξουν επενδύσεις κυρίως στον πρωτογενή τοµέα, στη µεταποίηση του πρωτογενούς τοµέα δηλαδή, και να απορροφηθεί γρήγορα ο κόσµος. Εχουµε διάφορες προτάσεις αλλά όχι κάτι απτό µέχρι στιγµής».

«Το σχέδιο του Κυρ. Μητσοτάκη για τη µεταλιγνιτική εποχή δεν περιλαµβάνει τίποτε για την ενεργειακή επάρκεια και για την αντιµετώπιση της στρατιάς των ανέργων που θα προκύψει στη δυτική Μακεδονία. Να του υπενθυµίσουµε ότι είναι πρωθυπουργός της Ελλάδας και όχι dealer συµφερόντων ξένων εταιρειών» σχολιάζει δηκτικά στο Documento η Ολυµπία Τελιγιορίδου, βουλευτής Καστοριάς του ΣΥΡΙΖΑ.

«Βιοµηχανικό νεκροταφείο»

«Οι µονάδες ήταν να κλείσουν µε βάση τον σχεδιασµό της ∆ΕΗ το 2025 και το 2034 αντίστοιχα, αλλά θα κλείσουν νωρίτερα. Ηδη εδώ και αρκετά µεγάλο χρονικό διάστηµα οι λιγνιτικές µονάδες δεν δουλεύουν. ∆υστυχώς δεν υπάρχει κανένας σχεδιασµός για τους ανθρώπους που θα µείνουν άνεργοι. Αυτό που γνωρίζουµε είναι ότι θα υπάρξει εκ νέου µια περιορισµένη εθελούσια για όσους είναι πάνω από 55 ετών» λέει στο Documento ο Σαράντος Αλεξανδρής, µέλος του Σωµατείου Ορυχείων – Σταθµών Μεγαλόπολης και περιφερειακός σύµβουλος Πελοποννήσου.

Συνεχίζει δίνοντας την εικόνα της ανεργίας από την ανακοίνωση του πρωθυπουργού: «Στις δύο λιγνιτικές µονάδες και στα ορυχεία απασχολείται µόνιµο προσωπικό 740 ανθρώπων και στη µονάδα φυσικού αερίου ακόµη 115. Την άνοιξη του 2018 οι µόνιµοι ήταν 1.170, έχουν ήδη χαθεί δηλαδή 430 θέσεις εργασίας, ανάµεσα στις οποίες είναι βέβαια και συνταξιοδοτήσεις, µετακινήσεις και εθελούσιες. Πάνω από 400 άνθρωποι απασχολούνται ως έκτακτο προσωπικό, το οποίο όµως στη συντριπτική πλειονότητα καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Υπάρχουν δε πάνω από 300 εργολαβικοί εργαζόµενοι που εκτελούν έργα στις εγκαταστάσεις της ∆ΕΗ. Μειωµένοι είναι βέβαια τον τελευταίο χρόνο και οι έκτακτοι εργαζόµενοι. Πρόκειται κυρίως για νέα παιδιά της περιοχής».

Και τι γίνεται µε το διακηρυγµένο κυβερνητικό σχέδιο; «Μέχρις ώρας δεν έχει υπάρξει τίποτε. Μόνο πειραµατισµοί υπάρχουν, πράξεις δεν υπάρχουν και δυστυχώς αυτά που προτείνονται δεν θα προσφέρουν κάτι στην απασχόληση. ∆εν προσφέρουν κάτι στον κόσµο που δυστυχώς θα εγκαταλείψει την περιοχή, η οποία θα µετατραπεί σε βιοµηχανικό νεκροταφείο. Θα πληγούν εργαζόµενοι από την Αρκαδία και τη Μεσσηνία, αντιλαµβάνεστε λοιπόν ότι θα επηρεαστεί συνολικά η Πελοπόννησος. Στην ουσία η Μεγαλόπολη θα ερηµοποιηθεί, δεδοµένου ότι και οι δραστηριότητες του πρωτογενούς τοµέα στην πόλη είναι περιορισµένες».

Ο κ. Αλεξανδρής σηµειώνει και άλλη µία παράµετρο: «Σε µια από τις µονάδες υπήρχε συνδεδεµένη εγκατάσταση τηλεθέρµανσης η οποία τροφοδοτούσε τη µισή πόλη. Ωστόσο το υπουργείο προσανατολίζεται να την κλείσει κι αυτή και να χρησιµοποιήσει φυσικό αέριο το οποίο θα αξιοποιεί ιδιώτης πάροχος. Η τηλεθέρµανση όµως, εκτός από τα συµφέροντα των κατοίκων του λεκανοπεδίου της Μεγαλόπολης, θα εξυπηρετούσε και τα συµφέροντα της ίδιας της ∆ΕΗ, γιατί πρόκειται για ανανεώσιµη µορφή ενέργειας και ενδεχοµένως θα µπορούσε να χρηµατοδοτηθεί και από ευρωπαϊκά προγράµµατα».

Νίκος Παππάς: «Υποθηκεύουν την ανάπτυξη»

«Ο σχεδιασμός Μητσοτάκη για τη δυτική Μακεδονία συνιστά αναπτυξιακό και κοινωνικό έγκλημα. Εννέα μήνες μετά την εξαγγελία του στον ΟΗΕ για την απολιγνιτοποίηση, η κυβέρνησή του πορεύεται χωρίς μελέτη για την ομαλή μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή. Χωρίς πρόνοια για τους εργαζόμενους και την τοπική οικονομία. Χωρίς σχέδιο για τη δυτική Μακεδονία, αφού αρνήθηκε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για ένταξή της σε ειδικό αναπτυξιακό σχέδιο. Η ΝΔ δεν θέλει απλώς την απολιγνιτοποίηση, αλλά την ερημοποίηση της περιοχής. Την κατάρρευση των αξιών της γης και των επιχειρήσεων, ώστε να τις αγοράσουν κάποιοι κοψοχρονιά.

Οι επιλογές Μητσοτάκη ευνοούν λίγους και εκλεκτούς. Υποθηκεύουν συνολικά την ανάπτυξη και την παραγωγικότητα της χώρας».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί