Ξεχειλίζει η οργή στις ΗΠΑ για τη δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόυντ από τον αστυνομικό Ντέρεκ Σοβίν και οι διαδηλώσεις επεκτείνονται σε όλο και περισσότερες πόλεις. Στο Ντιτρόιτ του Μίσιγκαν, ένας 19χρονος έπεσε νεκρός, όταν κατά τη διάρκεια διαδήλωσης, κάποιος πυροβόλησε πολλές φορές εναντίον του πλήθους.
Προς το παρόν δεν υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες ενώ η τοπική αστυνομία δεν έχει επιβεβαιώσει ότι το θύμα συμμετείχε στις διαδηλώσεις, ωστόσο, το περιστατικό έγινε κατά τη διάρκεια τους.
Στο μεταξύ, νέα επεισόδια σημειώθηκαν και έξω από το Λευκό Οίκο, όπου διαδηλωτές έστησαν οδοφράγματα και ήρθαν αντιμέτωποι με αστυνομικούς. Η επίσημη κατοικία του προέδρου έκλεισε προσωρινά, αφού έφτασαν οι διαδηλωτές και σήκωσαν πλακάτ με συνθήματα όπως «Σταματήστε να μας δολοφονείτε» ή «Η ζωή των μαύρων μετράει», απαιτώντας «δικαιοσύνη για τον Τζορτζ Φλόιντ».
Στην πόλη αυτή της μεσοδυτικής πολιτείας της Μινεσότα επιβλήθηκε νωρίτερα χθες απαγόρευση της κυκλοφορίας.
Η οικογένεια του Τζορτζ Φλόιντ, 46 ετών, με την οποία ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε πως μίλησε, εξέφρασε μεν ικανοποίηση για τη σύλληψη του αστυνομικού, που είναι κατ’ αυτήν ένα πρώτο βήμα «στον δρόμο προς την απόδοση δικαιοσύνης», αλλά επισήμανε πως η εξέλιξη ήταν «καθυστερημένη» και ανεπαρκής.
ezp0altwoaa-jrf.png
«Θέλουμε να του απαγγελθεί δίωξη για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως και εκ προμελέτης. Και θέλουμε να δούμε και τους άλλους αστυνομικούς (που ενέχονται στην υπόθεση) να συλλαμβάνονται», τόνισε η οικογένεια σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα.
Προς το παρόν, μόνο ο αστυνομικός που πίεζε το αριστερό του γόνατο στον λαιμό του εκλιπόντα προκαλώντας του ασφυξία, ο Ντέρεκ Σόβιν, έχει «τεθεί υπό κράτηση», ανέφερε ο Τζον Χάρινγκτον, αξιωματούχος αρμόδιος γα τη δημόσια ασφάλεια στη Μινεσότα.
Το πρόσωπο του αστυνομικού αυτού έχει κάνει τον γύρο του κόσμου αφότου διαδόθηκε το βίντεο που καταγράφει τη βίαιη προσαγωγή του Τζορτζ Φλόιντ, διότι φερόταν να προσπάθησε να χρησιμοποιήσει ένα πλαστό εικοσαδόλαρο.
Το τελευταίο πράγμα που ακούγεται να επαναλαμβάνει ο Φλόιντ είναι «δεν μπορώ να αναπνεύσω, σε παρακαλώ, δεν μπορώ να αναπνεύσω».
ezp0aygwoaepdt8.png
Ο Σόβιν και οι υπόλοιποι τρεις αστυνομικοί που ενεπλάκησαν στην τραγωδία αποτάχθηκαν. Διενεργούνται έρευνες σε τοπικό και ομοσπονδιακό επίπεδο για να προσδιοριστούν οι όποιες ποινικές ευθύνες.
Ο Σόβιν κατηγορείται για σκληρή και επικίνδυνη ενέργεια η οποία προκάλεσε ανθρώπινο θάνατο και ανθρωποκτονία εξ αμελείας, διευκρίνισε ο εισαγγελέας της κομητείας Χένεπιν, στην οποία υπάγεται η Μινεάπολη.
Η σύλληψη και η απαγγελία κατηγοριών ακολούθησε την τρίτη νύχτα ταραχών στη μεγαλούπολη, στο βόρειο τμήμα των ΗΠΑ, όπου διαδηλωτές απαίτησαν να αποδοθεί δικαιοσύνη.
ezp0axfwoacriyt.png
Αναπτύχθηκε η Εθνοφρουρά για να επιβληθεί η τάξη και επιβλήθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ της Παρασκευής, από τις 20:00 τοπική ώρα (03:00 το Σάββατο ώρα Ελλάδας) ως τις 06:00 της επομένης, αφού ένα αστυνομικό τμήμα πυρπολήθηκε την προηγούμενη νύχτα και πολλά εμπορικά καταστήματα λεηλατήθηκαν.
ezp0al3xgaajnoe.png
«Μας συνθλίβουν εδώ και πάρα πολύ καιρό. Πεθαίνουμε, αδερφέ, με το γόνατο κάποιου στον λαιμό μας, όταν δεν έχουμε κάνει τίποτα απολύτως (…). Λοιπόν, πάει, τελειώσαμε. Θέλω να πω, είμαστε ήδη νεκροί, ας πεθάνουμε υπερασπιζόμενοι μια δίκαιη υπόθεση, όχι;», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας διαδηλωτής στη Μινεάπολη.
Δείτε το αφιέρωμα των L.A. Times:
Κινητοποιήσεις σε 20 πόλεις των ΗΠΑ
Εκτός από την Ουάσινγκτον κινητοποιήσεις έγιναν χθες βράδυ σε τουλάχιστον 20 πόλεις των ΗΠΑ. Στην Ατλάντα διαδηλωτές πέταξαν αντικείμενα στην είσοδο των γραφείων του CNN και έκαψαν ένα αυτοκίνητο της αστυνομίας με τον κυβερνήτη της πολιτείας Τζόρτζια, Μπράιαν Κέμπ, να κηρύττει κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να καλεί την Εθνική Φρουρά.Fernando Alfonso III✔@fernalfonso
Glass getting broken outside the main entrance to CNN’s Atlanta headquarters; protesters cheer
37.2K · Atlanta, GATwitter Ads info and privacy21K people are talking about this
Συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομίας είχαμε και στο Μπρούκλιν ενώ στο Λούισβιλ του Κεντάκι, ομάδα ατόμων έβαλε φωτιά στην Αίθουσα της Δικαιοσύνης. Στην Καλιφόρνια πολίτες έκλεισαν τέσσερις αυτοκινητόδρομους: δύο στο Όκλαντ, έναν στο Σαν Χοσέ και έναν στο Λος Άντζελες. Παράλληλα, οι κάτοικοι της Μινεάπολη αψήφισαν την απαγόρευση κυκλοφορίας και βγήκαν και σήμερα στους δρόμους. Η κατάσταση παραμένει «εξαιρετικά επικίνδυνη» υποστήριξε ο κυβερνήτης της Μινεσότα, Τιμ Γουόλς, προσθέτοντας ότι πρόκειται για την μεγαλύτερη κινητοποίηση πολιτών στην ιστορία της πολιτείας.
Η σύλληψη του Ντέρεκ Σοβίν
Οι αμερικανικές αρχές ανακοίνωσαν το βράδυ της Παρασκευής τη σύλληψη του αστυνομικού, Ντέρεκ Σοβίν, για τον θάνατο του Τζορτζ Φλόυντ. Στο επεισόδιο εμπλέκονται ακόμη τρεις αστυνομικοί, οι οποίοι έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα.
Στο μεταξύ, όπως έχει γίνει γνωστό ο Σοβίν είναι γνωστός για τις νεοναζιστικές του απόψεις και οπαδός του Ντόναλντ Τραμπ, η στάση του οποίου απέναντι στη δολοφονία του Φλόυντ έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις σε ολόκληρη τη χώρα. Ο Τραμπ έστειλε την Εθνική Φρουρά στους δρόμους της Μινεάπολις, προειδοποιώντας πως αν οι ταραχές συνεχιστούν το λόγο θα έχουν τα όπλα.
«Πόλεμος» Τραμπ – Φρέι
Από την πλευρά του ο δήμαρχος της Μινεάπολις, που εμφανίστηκε πολλές φορές μέσα στην εβδομάδα οργισμένος μπροστά από τις τηλεοπτικές κάμερες, υποσχέθηκε να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις στην αστυνομία. «Το να είσαι μαύρος στην Αμερική δεν θα πρέπει να είναι θανατική καταδίκη», είπε ζητώντας τη σύλληψη του αστυνομικού ο Τζέικομπ Φρέι.
Ο δήμαρχος έγινε στόχος του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος τον αποκάλεσε «αδύναμο» επειδή δεν μπόρεσε να σταματήσει τις ταραχές. Στο παρελθόν, του είχε επιτεθεί ξανά χαρακτηρίζοντας τον «ακροαριστερό» Δημοκρατικό. Ο Φρέι απάντησε στην επίθεση λέγοντας «ο Ντόναλντ Τραμπ δεν γνωρίζει τίποτα για τη δύναμη της Μινεάπολις. Είμαστε πανίσχυρη», τόνισε.
«Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν γνωρίζει τίποτα για τη δύναμη της Μινεάπολις”»απάντησε χθες ο Φρέι. «Είμαστε πανίσχυροι». Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει επιτεθεί και στο παρελθόν εναντίον του δημάρχου χαρακτηρίζοντάς τον στο Twitter τον Οκτώβριο.
Οδύνη και οργή
Ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει μιλήσει επανειλημμένα για ένα «τραγικό» έγκλημα, στράφηκε κατόπιν εναντίον των «τραμπούκων», των «ταραχοποιών». «Όταν αρχίζουν λεηλασίες, αρχίζουν τα πυρά», διεμήνυσε σε ανάρτησή του στο Twitter, την οποία όμως η διαχείριση του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης έκρυψε, τοποθετώντας ειδική σήμανση που επισημαίνει πως αποτελούσε εξύμνηση «της βίας». Αργότερα ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος των ΗΠΑ φάνηκε να υπαναχωρεί, λέγοντας πως δεν θέλει οι αρχές να αρχίσουν «να ρίχνουν», λέγοντας «καταλαβαίνω τον πόνο» αυτών που διαμαρτύρονται, επιμένοντας ταυτόχρονα πως δεν θα επιτρέψει να επικρατήσει η «αναρχία», οι ταραχοποιοί να «πνίξουν τη φωνή τόσων πολλών ειρηνικών διαδηλωτών».