Να εφοδιαστούν οι δομές Υγείας των νησιών άμεσα με τα καινούργια διαγνωστικά κιτ γρήγορου μοριακού ελέγχου που ανιχνεύουν τον ιό σε λίγη ώρα χωρίς μεγάλες εργαστηριακές υποδομές, όπως γίνεται πιλοτικά ήδη σε νοσοκομεία, για πιο γρήγορη και αποτελεσματική διαχείριση κρουσμάτων, το έχουμε ήδη προτείνει στο υπουργείο, είπε ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Στάθη Σχινά. Εξάλλου, προανήγγειλε για τις επόμενες ημέρες εξειδίκευση του #ΜένουμεΌρθιοι2 για την Υγεία, με 1 δισ. ευρώ ετησίως, μισθολογική ενίσχυση γιατρών και νοσηλευτών και βαρέα -ανθυγιεινά.
Βεβαίως ήταν υπαρκτός ο κίνδυνος από την πανδημία, ξεκαθάρισε αρχικά ο κ. Ξανθός, που ευτυχώς στην Ελλάδα δεν πήρε διαστάσεις αντίστοιχες άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Αλλά ο κίνδυνος προφανώς παραμένει, γιατί είναι ένας καινούργιος ιός, μία καινούργια απειλή, σε μεγάλο βαθμό κινούμαστε σε αχαρτογράφητα νερά με πολλαπλές αβεβαιότητες. Η συμπεριφορά της οικογένειας των κορωνοϊών και τα επιδημιολογικά μοντέλα δείχνουν ισχυρότατη πιθανότητα για νέο κύμα το Φθινόπωρο. Είναι κρίσιμο μέχρι τότε να γίνουν οι παρεμβάσεις που πρέπει για να θωρακιστεί ακόμη περισσότερο το σύστημα Υγείας και να υπάρξει πολύ αυξημένη ετοιμότητα για διαχείριση κρουσμάτων σε τουριστικούς προορισμούς.
Στην Ελλάδα, συνέχισε, αντιμετωπίζουμε μία μεγάλη υγειονομική κρίση που επιβάλλει σε μία κυβέρνηση που δεν είχε πολιτικό σχέδιο να ενισχύσει το δημόσιο σύστημα Υγείας να κάνει μία προσωρινού χαρακτήρα παρέμβαση για να αποφύγει την τραγωδία. Αυτή έγινε, προσελήφθησαν συμβασιούχοι, κυρίως νοσηλευτές και βοηθητικό προσωπικό, μαζί με λίγους γιατρούς, περίπου 1 στους 10. Ευτυχώς, δεν πιέστηκε τελικά το σύστημα Υγείας, ο μέγιστος αριθμός διασωληνωμένων δεν ξεπέρασε τους 93. Δεν χρειάστηκαν ευτυχώς περισσότερες κλίνες ΜΕΘ ή να φτάσουμε να πληρώσουμε την διπλή αποζημίωση στα ιδιωτικά νοσοκομεία.
Έχουμε προτείνει στο υπουργείο, είπε ο ίδιος, να εφοδιαστούν οι δομές Υγείας των νησιών, Κέντρα Υγείας και Νοσοκομεία, με καινούργια διαγνωστικά κιτ γρήγορου μοριακού ελέγχου που ανιχνεύουν το RNA του ιού από τραχηλικό επίχρισμα χωρίς να χρειάζονται πολλές ώρες, χωρίς μεγάλες εργαστηριακές υποδομές. Έτσι, θα είναι πιο γρήγορη και αποτελεσματική η διαχείριση των κρουσμάτων. Το κόστος τους είναι περίπου τριπλάσιο των κανονικών, δεν είναι δηλαδή απαγορευτικό. Σε κάποια νοσοκομεία εφαρμόζεται πιλοτικά.
Το θέμα ωστόσο δεν είναι μόνο τα τεστ, τόνισε, αλλά η ύπαρξη δομών Υγείας με εξειδικευμένους γιατρούς που να μπορούν να εκτιμήσουν σωστά την κλινική εικόνα, να αντιλαμβάνονται εάν μπορεί να αντιμετωπιστεί τοπικά στα νησιά ή αν είναι απαραίτητο να υπάρξει μεταφορά σε νοσοκομείο αναφοράς. Δηλαδή, χρειάζονται κυρίως έμπειροι γιατροί, όχι εργαστηριακές εξετάσεις.
Ο κ. Ξανθός εξάλλου αναφέρθηκε εκτενώς στο επικαιροποιημένο πρόγραμμα #ΜένουμεΌρθιοι2 του ΣΥΡΙΖΑ για το οποίο μάλιστα προανήγγειλε εξειδίκευση στα θέματα της Υγείας για το πού και πώς θα κατανεμηθεί το 1 δισ. ευρώ ετησίως που προβλέπεται για μόνιμη ενίσχυση του συστήματος Υγείας, με μισθολογική αναβάθμιση ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, ένταξη στα βαρέα-ανθυγιεινά και ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας.