Μέτρα στήριξης από τη ΔΕΗ προς τους αγρότες ζητούν Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ
Την αναγκαιότητα λήψης μέτρων στήριξης των επαγγελματιών αγροτών από τη ΔΕΗ, αναδεικνύουν με Ερώτησή τους προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας 19 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, έπειτα από πρωτοβουλία του Βουλευτή Βασίλη Κόκκαλη.
Κατά τις παρελθούσες καλλιεργητικές περιόδους (2018-19), το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο της διευκόλυνσης και δημιουργίας ευέλικτων συνθηκών εργασίας και παροχής κινήτρων για τους αγρότες, προέβη σε ουσιαστική παρέμβαση προς την τότε Διοίκηση της ΔΕΗ, με σκοπό τα αγροτικά τιμολόγια των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών που αφορούν την κατανάλωση ρεύματος άρδευσης, να μην εκδίδονται κατά την συνήθη δίμηνη χρονική περίοδο. Αντίθετα, διεκδικήσαμε το πάγιο αίτημα των αγροτών να εκδίδεται ένας ενιαίος λογαριασμός στο τέλος Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου, καθόσον η ταμειακή τους δυνατότητα την περίοδο εκείνη είναι μεγαλύτερη, λόγω των πληρωμών των επιδοτήσεων και της εν γένει πώλησης των αγροτικών προϊόντων τους.
«Πρόκειται για ένα εύλογο αίτημα των αγροτών, που ειδικά με τις παρούσες συνθήκες, καθίσταται επιτακτικό» αναφέρει σε δήλωσή του ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ν. Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης τονίζοντας: «Η απρόσκοπτη εξασφάλιση ρευστότητας για τις παραγωγικές ανάγκες των αγροτών, αλλά και για την αποφυγή δημιουργίας συσσωρευμένων χρεών, πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα για την Πολιτεία. Διαφορετικά, θα οδηγηθούμε σε ένα φαύλο κύκλο οφειλών, αδυναμίας πληρωμών, διακοπής ηλεκτροδότησης και αδυναμίας καλλιέργειας, κάτι που θα έχει πολύπλευρες και εξαιρετικά δυσμενείς επιπτώσεις».
Οι Βουλευτές τονίζουν ότι η πολιτική ηγεσία θα πρέπει να συνεχίσει να εργάζεται καθημερινά προς την κατεύθυνση βελτίωσης των συνθηκών της παραγωγικής διαδικασίας, παρέχοντας κίνητρα στον μικρό και μεσαίο αγρότη που αδυνατεί να εξασφαλίζει ρευστότητα, καθώς συμβάλει τα μέγιστα στην εθνική προσπάθεια για έξοδο από την κάθε κρίση, παράγοντας καθημερινά εθνικό πλούτο. Και επειδή παραμένει θολό το τοπίο ως προς το εάν είναι σε ισχύ το ευνοϊκό μέτρο έκδοσης ενιαίου αγροτικού τιμολογίου, καθίσταται αναγκαίο να παρασχεθούν διευκρινήσεις.
Γι’ αυτό και ερωτάται ο κ. Υπουργός:
– Βρίσκεται σε ισχύ το μέτρο αυτό διευκόλυνσης των αγροτών και για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο;
– Σε διαφορετική περίπτωση, προτίθεται να προβεί σε ανάλογη παρέμβαση προς την διοίκηση της ΔΕΗ ή σε όποια άλλη ενδεδειγμένη ενέργεια απαιτείται, ώστε να εφαρμοστεί η ίδια πολιτική της έκδοσης ενιαίου αγροτικού τιμολογίου και για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο;
Αναλυτικά η ερώτηση των Βουλευτών:
Προς τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Θέμα: «ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΕΗ».
Κατά τις παρελθούσες καλλιεργητικές περιόδους (2018-2019), το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, στα πλαίσια της διευκόλυνσης και δημιουργίας ευέλικτων συνθηκών εργασίας και παροχής κινήτρων για τους αγρότες, προέβη σε ουσιαστική παρέμβαση προς την τότε Διοίκηση της ΔΕΗ, με σκοπό, τα αγροτικά τιμολόγια των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, που αφορούν την κατανάλωση ρεύματος άρδευσης, να μην εκδίδονται κατά την συνήθη δίμηνη χρονική περίοδο. Αντίθετα, διεκδικήσαμε το πάγιο αίτημα των αγροτών να εκδίδεται ένας ενιαίος λογαριασμός στο τέλος Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου, καθόσον η ταμειακή τους δυνατότητα την περίοδο εκείνη είναι μεγαλύτερη, λόγω των πληρωμών των επιδοτήσεων και της εν γένει πώλησης των αγροτικών προϊόντων τους.
Το πάγιο αυτό αγροτικό αίτημα, τείνει αφενός στην εξασφάλιση ρευστότητας για τις ανάγκες παραγωγής και καλλιέργειας, ώστε απρόσκοπτα να συνεχίζεται η καλλιεργητική περίοδος, αφετέρου τείνει και στην αποτροπή ύπαρξης και συσσώρευσης ανεξόφλητων τιμολογίων, οδηγώντας τους αγρότες σε ένα φαύλο κύκλο οφειλών, αδυναμίας πληρωμών, διακοπής ηλεκτροδότησης και αδυναμίας καλλιέργειας. Σήμερα, το αίτημα αυτό καθίσταται πλέον επίκαιρο και επιτακτικό, δεδομένης της οικονομικής και εν γένει συγκυρίας εξαιτίας της πανδημίας του Κορωναιού, η οποία ανέδειξε πλείστα προβλήματα.
Επειδή, η πολιτική ηγεσία θα πρέπει να συνεχίσει να εργάζεται καθημερινά προς αυτή την κατεύθυνση, δηλαδή της κρατικής επέμβασης, ώστε να βελτιώνει τις συνθήκες της παραγωγικής διαδικασίας, παρέχοντας κίνητρα στον μικρό και μεσαίο αγρότη, που αδυνατεί να εξασφαλίζει ρευστότητα, καθώς οι αγρότες συμβάλουν τα μέγιστα στην εθνική προσπάθεια για έξοδο από την κάθε κρίση, παράγοντας καθημερινά εθνικό πλούτο.
Επειδή, υφίσταται θολό τοπίο ως προς το εάν είναι σε ισχύ το ευνοϊκό μέτρο έκδοσης ενιαίου αγροτικού τιμολογίου και ενόψει της σε εξέλιξη καλλιεργητικής περιόδου, καθίσταται αναγκαίο να παρασχεθούν διευκρινήσεις.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
– Βρίσκεται σε ισχύ το μέτρο αυτό διευκόλυνσης των αγροτών και για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο;
– Σε διαφορετική περίπτωση, προτίθεστε να προβείτε σε ανάλογη παρέμβαση προς την διοίκηση της ΔΕΗ ή σε όποια ενδεδειγμένη ενέργειά σας, ώστε να εφαρμοστεί η ίδια πολιτική της έκδοσης ενιαίου αγροτικού τιμολογίου και για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο;
Οι ερωτώντες Βουλευτές
Κόκκαλης Βασίλειος
Αλεξιάδης Τρύφων
Βαγενά Άννα
Βαρεμένος Γεώργιος
Ζεϊμπέκ Χουσεΐν
Καρασαρλίδου Φρόσω
Λάππας Σπυρίδων
Μαμουλάκης Χάρης
Μάρκου Κώστας
Μεικόπουλος Αλέξανδρος
Μουζάλας Ιωάννης
Μπουρνούς Γιάννης
Παπανάτσιου Κατερίνα
Παπαχριστόπουλος Θανάσης
Τζούφη Μερόπη
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Χαρίτου Δημήτρης
Χρηστίδου Ραλλία
Ψυχογιός Γεώργιος