Την άμεση αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών και των αμπελουργών, λόγω των πρόσφατων ασυνήθιστων και έκτακτων καιρικών φαινομένων καθώς και την σωστή εφαρμογή του προγράμματος δακοκτονίας, θέτουν επί τάπητος με ερώτησή τους προς τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, 32 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με πρωτοβουλία του Σωκράτη Βαρδάκη.
Τις προηγούμενες μέρες έπληξαν την Κρήτη, όπως και άλλες περιοχές ανά την Ελλάδα, έκτακτα και ασυνήθιστα για την εποχή καιρικά φαινόμενα, όπως ο πρωτοφανής και άκαιρος καύσωνας και έντονες βροχοπτώσεις, προξενώντας δυστυχώς πολύ μεγάλη ζημιά στην καρπόδεση των ελαιοδέντρων και την ανθοφορία αμπελιών.
Τα τελευταία χρόνια οι ελαιοπαραγωγοί, έχουν μεγάλη απώλεια του εισοδήματός τους, καθώς έχουν παρουσιαστεί αστάθμητοι παράγοντες όπως ασθένειες που προσβάλλουν τα ελαιόδεντρα καθώς και αυτός της κλιματικής αλλαγής, με αποκορύφωμα βέβαια και την πανδημία του κορονοϊού στη χώρα μας, οδηγώντας πλέον τους παραγωγούς σε απόγνωση.
Παράλληλα, οι πρώιμες ποικιλίες των αμπελοκαλλιεργειών βρίσκονται στην ανθοφορία τους, συνεπώς σε ένα ευαίσθητο στάδιο που καθορίζει την παραγωγή και ο καύσωνας έπληξε σημαντικά την παραγωγή, που σύμφωνα με τους εκπροσώπους τους αγγίζει το 90%.
Επίσης, κατά την τελευταία επίσκεψη του κ. Υπουργού στο Ηράκλειο τον περασμένο Δεκέμβριο, υπήρξαν μια σειρά από δεσμεύσεις, όπως η πρόσληψη μόνιμων Γεωπόνων στον ΕΛΓΑ για την άμεση καταγραφή ζημιών και η εκπόνηση πορίσματος από ειδική επιτροπή, σχετικά με τις ζημιές στις καλλιέργειες από μη προβλεπόμενα κλιματικά φαινόμενα, με στόχο την αποζημίωση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, βάση του άρθρου 221 του Κανονισμού 1308/2013.
Επιπλέον, οι ελαιοκαλλιεργητές αναμένουν την έναρξη των διαδικασιών της δακοκτονίας, καθώς είναι αναγκαία η επιτυχία του προγράμματος για την προστασία της ελιάς. Ωστόσο μέχρι σήμερα, δεν έχει ανακοινωθεί από το Υπουργείο, αύξηση του προϋπολογισμού για την Κρήτη και ενίσχυση των γεωπόνων δακοκτονίας.
Τα εισοδήματα των ελαιοκαλλιεργητών και των αμπελουργών έχουν επηρεαστεί αρνητικά σε μεγάλο βαθμό, λόγω της πανδημίας και το αρμόδιο Υπουργείο δεν έχει επιδείξει την απαιτούμενη βούληση ώστε να ενισχυθούν οι ελαιοκαλλιεργητές μέσω de minimis, που υπό προϋποθέσεις μπορεί να ανέλθει συνολικά τα 161 εκ ευρώ για την επόμενη τριετία, σύμφωνα με την τροποποίηση του Κανονισμού 1408/2013 (316/2019).
Για τους παραπάνω λόγους, ο κ. Βαρδάκης ζητά από τον Υπουργό να απαντήσει:
- Προτίθεται να προχωρήσει άμεσα στην καταγραφή των ζημιών που προκάλεσαν ο καύσωνας και οι νεροποντές των προηγούμενων ημερών και τις ενέργειες που απαιτούνται, με σκοπό την έγκαιρη αποζημίωση των ελαιοκαλλιεργητών και των αμπελοπαραγωγών;
- Σχεδιάζεται κάποιο άλλο μέτρο στήριξης για την ενίσχυσή τους, σε αντιστάθμισμα της απώλειας εσόδων που έχουν υποστεί;
- Έχουν υλοποιηθεί οι δεσμεύσεις του Υπουργού, όπως αυτές ανακοινώθηκαν από τον ίδιο κατά την επίσκεψή του στο Ηράκλειο τον περασμένο Δεκέμβριο;
- Σκοπεύει να αυξήσει τον προϋπολογισμό εκτέλεσης του προγράμματος δακοκτονίας και να το ενισχύσετε με επιπλέον γεωπόνους;
- Έχουν εξασφαλιστεί επαρκή και κατάλληλα μέσα και υλικά που απαιτούνται για την επιτυχή εκτέλεση του προγράμματος;