22,5 δις σε επιχορηγήσεις, αλλά και ένα «βαρύ» πακέτο 9,4 δις σε δάνεια προτείνει η Κομισιόν για την Ελλάδα

Η αντίδραση της κυβέρνησης

Κρίσιμη η σημερινή ημέρα για το μέλλον της συνοχής εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν παρουσιάζει τις προτάσεις της Κομισιόν για την ανάκαμψη της Ένωσης.

Σύμφωνα με το προσχέδιο των προτάσεων που διέρρευσε στο Reuters, οι Βρυξέλλες αναμένεται να προτείνουν ένα συνολικό πακέτο ύψους 750 δις. ευρώ με συνδυασμό επιχορηγήσεων και δανείων για τα κράτη-μέλη, ενώ προβλέπει και έναν συμβιβασμό μεταξύ του γαλλογερμανικού σχεδίου και της αντιπρότασης των σκληρών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πολλά διεθνή μέσα, η Κομισιόν προτείνει 500 δισ. βοήθεια, η οποία θα παρασχεθεί υπό τη μορφή επιχορηγήσεων, αλλά και 250 δισ. σε δάνεια με συγκεκριμένους όρους αποπληρωμής. Η πρόταση της Κομισιόν θα είναι η αφετηρία των διαπραγματεύσεων στη Σύνοδο Κορυφής στις 18 Ιουνίου.

Σε κάθε περίπτωση, εκείνο που μένει να διευκρινιστεί είναι οι όροι υπό τους οποίους θα εκταμιευθούν τα κεφάλαια και το χρονοδιάγραμμα της εκταμίευσης.

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να ζητήσει μία σειρά από αυξήσεις σε φόρους ώστε να αυξηθούν τα έσοδα της Ένωσης και να υπάρξει η κατάλληλη «ρευστότητα» για να αποπληρωθεί το χρέος. Ανάμεσα στα προϊόντα και τις υπηρεσίες όπου θα επιβληθούν φόροι είναι οι τεχνολογίες, η χρήση πλαστικών, οι διαδικτυακές υπηρεσίες κλπ κλπ.

«H ευκαιρία για την Ευρώπη είναι τεράστια»

Ούρσουλα φον ντερ ΛάιενFrancois Lenoir, Pool Photo via AP

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κάλεσε τους Ευρωπαίους να «παραμερίσουν τις παλιές προκαταλήψεις» και να στηρίξουν το σχέδιό της για ανάκαμψη, σε ομιλία της στο ευρωκοινοβούλιο.

«Είναι η ώρα της Ευρώπης, την ώρα που ενισχύονται οι διαφορές και οι ανισότητες… Η κρίση την οποία καλούμαστε τώρα να αντιμετωπίσουμε είναι τεράστια… Αλλά η ευκαιρία για την Ευρώπη είναι επίσης τεράστια, όπως και η ευθύνη μας για να πράξουμε αυτό που πρέπει στην κατάσταση αυτή», πρόσθεσε. 

Αργότερα, σήμερα, η πρόεδρος της Κομισιόν αναμένεται να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου προκειμένου να παρουσιάσει στους εκπροσώπους του Τύπου το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 

Τι προβλέπει η βοήθεια προς την Ελλάδα

Σύμφωνα με πληροφορίες, για τη χώρα μας προβλέπεται η παροχή 22,5 δισ. σε επιχορηγήσεις, αλλά και ένα «βαρύ» πακέτο 9,4 δισ. σε δάνεια, (τα ποσά ισοδυναμούν με το 1/6 του ΑΕΠ της χώρας το 2019 ) για μία οικονομία που βγήκε μόλις το 2018 από μία μακρά περίοδο καταστροφικής ύφεσης και μνημονιακών προγραμμάτων.

Νωρίτερα, για το θέμα είχε τοποθετηθεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, δηλώνοντας χαρακτηριστικά «επομένως, θα έχουμε ένα μεγάλο πλέγμα παρεμβάσεων που, αν προστεθεί σε αυτό και το ύψος των 540 δισεκατομμυρίων που έχει ήδη εγκριθεί από Eurogroup και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, καταλαβαίνουμε ότι πάμε σε ένα ποσό αρκετά πάνω από το 1 τρισεκατομμύριο. Είναι ένα μεγάλο ποσό. Η Ελλάδα διεκδικεί μεγάλα ποσά, πράγμα που σημαίνει ότι: Πρώτον, να σχεδιάσει η κυβέρνηση ένα σωστό πρόγραμμα για την αξιοποίηση αυτών των πόρων. Και δεύτερον, τα χρήματα αυτά να απορροφηθούν προς όφελος της ελληνικής οικονομίας, από τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους».

► Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σχολίασε στο twitter: «Καλωσορίζουμε την τολμηρή πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ένα πακέτο 750 δισ. ευρώ, κυρίως με τη μορφή επιχορηγήσεων μέσω κοινής έκδοσης χρέους. Ο πήχης έχει τοποθετηθεί ψηλά. Τώρα εξαρτάται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων».

Τι θα εισπράξουν Ιταλία και Γαλλία

Όπως αναμενόταν, εξαιρετικά υψηλή θα είναι η βοήθεια που θα δεχθούν η Ιταλία και η Ισπανία, οι χώρες της Ε.Ε. που επλήγησαν περισσότερο από όλες από την πανδημία.

Η Ιταλία θα λάβει 173 δισ., από τα οποία τα 82 θα είναι επιχορηγήσεις και τα 91 δισ. θα είναι δάνεια. Η Ισπανία μπορεί να λάβει συνολικά 140 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 77 δισ. θα είναι επιχορηγήσεις και τα 63 δισ. δάνεια.

► Ικανοποιημένες δείχνουν σε πρώτη φάση η Ιταλία και η Ισπανία από το πρόγραμμα ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας που απέστειλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις χώρες-μέλη. Με μια πρώτη ανάγνωση οι δύο χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία θεωρούν «καλό μήνυμα» και «μια καλή βάση για περαιτέρω διαπραγματεύσεις» τις προτάσεις της Κομισιόν.

Στο 1,1 τρισ. ευρώ ο προϋπολογισμός

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Βρυξέλλες θα προτείνουν ο κοινός προϋπολογισμός του ευρωπαϊκού μπλοκ για την περίοδο 2021-27 να ανέλθει στο 1,1 τρισεκατομμύριο ευρώ.

Ράλι στα χρηματιστήρια μετά την διαρροή του σχεδίου

© Nuthawut Somsuk | Dreamstime.com

Άλμα κατέγραψαν οι μετοχές στην ευρωζώνη σήμερα ύστερα από τις αναφορές ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να κινητοποιήσει 750 δισεκ. ευρώ –ποσό μεγαλύτερο του αναμενόμενου– για την οικονομική ανάκαμψη από την πανδημία.

Ο δείκτης των μετοχών στην ευρωζώνη ανήλθε σε ενδοσυνεδριακό υψηλό, με άλμα 1,3%, ενώ ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε άνοδο 0,7%.

Τα χρηματιστήρια σε Ισπανία και Ιταλία έκαναν ράλι 2,4% και 1,4% αντίστοιχα, αφού υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε ότι η Κομισιόν θα προτείνει οι δύο χώρες να λάβουν τη μερίδα του λέοντος από το νέο ταμείο ανάκαμψης που προσφέρει ένα μίγμα επιχορηγήσεων και δανείων.

Οι τράπεζες στην ευρωζώνης κατέγραψαν άλμα 5,5%, με την ισπανική Banco de Sabadell και τις γαλλικές BNP Paribas και Societe Generale να εκτοξεύονται με άνοδο περίπου 9%. Ο ιταλικός τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε κατά περίπου 9%.

► Ράλι έκαναν και τα ομόλογα της νότιας Ευρώπης, οδηγώντας τις αποδόσεις τους στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο μηνών. Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου υποχώρησε στο 1,58%. Οι αποδόσεις των ισπανικών και πορτογαλικών 10ετών ομολόγων υποχώρησαν σε χαμηλό διμήνου, με πτώση 3 μονάδων βάσης.

Η αντίδραση της κυβέρνησης

Χωρίς να γνωρίζουμε ακόμα τους όρους και τις προϋποθέσεις της χρηματοδότησης των ευρωπαϊκών κρατών από το λεγόμενο «Ταμείο Ανάκαμψης», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξέφρασε την ικανοποίησή του για το «φιλόδοξο πακέτο» ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τονίζοντας πως «οι προτάσεις πληρούν τις τέσσερις προϋποθέσεις που από την αρχή είχε θέσει η Ελλάδα»:

  • Να είναι μεγάλο και φιλόδοξο.
  • Να είναι ευέλικτο.
  • Να βασίζεται περισσότερο σε επιχορηγήσεις και λιγότερο σε δάνεια.
  • Να χρηματοδοτηθεί από κοινό ευρωπαϊκό δανεισμό

Ο Στέλιος Πέτσας, ανέφερε επίσης πως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χαιρέτισε τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως ένα γενναίο βήμα το οποίο αποδεικνύει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) μπορεί να δράσει αποφασιστικά προς το συμφέρον των Ευρωπαίων πολιτών.

«Η Ελλάδα είναι από τις χώρες που επωφελούνται περισσότερο από τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς το ενισχυμένο ”χρηματοδοτικό πακέτο” που της αναλογεί, ύψους δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ, αντανακλά την ενισχυμένη αξιοπιστία της. Η κυβέρνηση θα το αξιοποιήσει για να πυροδοτήσει τη δυναμική επανεκκίνηση της οικονομίας προς όφελος όλων των Ελλήνων. Με σύνεση και υπευθυνότητα, δεν θα το ξοδέψουμε, αλλά θα το επενδύσουμε για να μεταμορφώσουμε την Ελλάδα», ανέφερε χωρίς να κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο κομμάτι που αφορά τα δάνεια.

Εφημερίδα των Συντακτών

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί