Συνάντηση του Δημάρχου, Γιάννη Στεφανάκη και των συνεργατών του, με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου
Ευρεία σύσκεψη για τα θέματα αρχαιολογίας και τουρισμού πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο διάστημα στα γραφεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λασιθίου, μεταξύ του Δημάρχου ,Γιάννη Στεφανάκη, και της Προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λασιθίου, αρχαιολόγου, Χρύσας Σοφιανού, παρουσία των Αντιδημάρχων Υποδομών και Παιδείας-Πολιτισμού, κ. Στρατάκη και κ.Τζιράκη ,αντίστοιχα, του εντεταλμένου συμβούλου τουρισμού, κ. Γερακάκη, του Προέδρου της Αναπτυξιακής του Δήμου, κ.Κοντογιάννη ,της συνεργάτιδας του Δήμου -Πολιτικού Μηχανικού, κας. Μαράκη , και του Υπεύθυνου Επικοινωνίας & Τύπου ,Φιλολόγου, κ. Τσιχλάκη.
Από πλευράς Εφορείας συμμετείχαν επίσης η αρχαιολόγος Αντιγόνη Παπαδέα, και η προϊσταμένη του τμήματος Αρχαιολογικών Έργων και Μελετών , Δάφνη Χρονάκη.
Οι δύο παράγοντες συμφώνησαν σε επίσπευση των διαδικασιών πάνω σε κομβικούς άξονες, που αποτελούν πάγιες προτεραιότητες της Δημοτικής Αρχής του Οροπεδίου Λασιθίου. Πιο αναλυτικά:
- Υπεβλήθη για έγκριση και συμφωνήθηκε στα σημεία της, η μελέτη για τη ριζική ανάπλαση και τον επανασχεδιασμό της πλατείας ,‘’Ευρώπη’’, στους πρόποδες του Δικταίου Άντρου, με σκοπό την αύξηση των θέσεων στάθμευσης καθώς και την ανάδειξη του φυσικού και ιστορικού κάλλους για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους χιλιάδες επισκέπτες του Δικταίου Άντρου.
- Συμφωνήθηκε η διαδικασία ολοκλήρωσης ερευνών με στόχο την εκκίνηση των ανασκαφών για την αρχαία Πλάτη ,που κουβαλά ,όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, ένα πολλά υποσχόμενο μινωικό υπόβαθρο,
- Επίσης, έγινε ενημέρωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων και για την ολοκλήρωση επιτόπιας έρευνας στην Ι.Μ. Βιδιανής, της Ιεράς Μητρόπολης Πέτρας και Χερρονήσου, στο Κάτω Μετόχι.
- Αδειοδότηση για χωροθέτηση ‘’Πράσινου σημείου’’ στο Οροπέδιο Λασιθίου για την ορθή διαχείριση των απορριμμάτων με οικολογικό πρόσημο.
- Έρευνα και ανασκαφή με σκοπό την αποκάλυψη και ανάδειξη του πολυσυζητημένου Βυζαντινού ναού Σέργιου και Βάκχου, στον Άγιο Χαράλαμπο, που αποτελεί έναν από τους μόλις τρεις ιστορικούς ναούς παγκοσμίως.
- Προετοιμασία για την αδειοδότηση με σκοπό την ανάδειξη της περιοχής ‘’Φαράγγι Χαυγά – νεραϊδοκόλυμπος’’ και μονοπατιών – φυσιολατρικών διαδρομών του Δήμου (Ε4, μινωική διαδρομή, μονοπάτι ‘’Καρφί’’ κ.λπ.).
- Προγραμματισμός μελετών για την αποκατάσταση των μονοπατιών που οδηγούν στο Δικταίον Άντρον αλλά και το σπήλαιο Τραπέζης.
Στο περιθώριο της επίσκεψης συζητήθηκαν ,επίσης, οι διαδικασίες για την πιστή και απαρέγκλιτη εφαρμογή των πρωτοκόλλων για την ασφάλεια των επισκεπτών του Δικταίου Άντρου, που επανέρχεται σε πλήρη, αλλά με νέους κανόνες, λειτουργία το προσεχές διάστημα .
Η σημαντική αυτή συμφωνία μεταξύ του Δήμου και της Εφορείας Αρχαιοτήτων ανοίγει τον δρόμο για την υλοποίηση αυτών των ελπιδοφόρων έργων για την περιοχή, και σημαντικός αρωγός στα επόμενα βήματα που απαιτούνται στέκεται η Περιφέρεια Κρήτης.