Τις πρωτοβουλίες που προτίθεται να αναλάβει το Υπουργείο Εργασίας για τη διεκπεραίωση των εκκρεμών αιτημάτων συνταξιοδότησης αλλά και την αντιμετώπιση της απώλειας εσόδων από τα ασφαλιστικά ταμεία ζητούν να πληροφορηθούν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με ερώτησή τους προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
Μόλις πριν από λίγες ημέρες, ως αρμόδιος υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων δήλωνε στον κυριακάτικο, φιλοκυβερνητικό τύπο, ότι πέτυχε ένα ”άθλο εν μέσω πανδημίας, φέρνοντας τις πληρωμές, με την αποκατάσταση των επικουρικών συντάξεων, νωρίτερα τον Ιούνιο”.
Προφανώς, αναφερόταν στην εφαρμογή των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο ήδη από τον Οκτώβριο του 2019, έχει κρίνει ως αντισυνταγματική την περικοπή, που είχε επιβληθεί από το νόμο ν.4387/2016 στις επικουρικές συντάξεις, το άθροισμα των οποίων, μαζί με τις κύριες, ξεπερνούσε τα 1.300 ευρώ.
Πρόκειται, δηλαδή, για την αυτονόητη εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων, ενώ έχουν μεσολαβήσει 8 μήνες(!) από τη δημοσίευσή τους , αλλά και 3 μήνες από τη δημοσίευση του σχετικού νόμου(ν.4670/2020).
Έπειτα, οφείλουμε να σημειώσουμε, ότι στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (πρώην ΕΤΕΑΕΠ) που εντάχθηκε στον νέο e-ΕΦΚΑ, εκκρεμούν συντάξεις, με αιτήσεις από το 2016 και 2017, οι οποίες δεν έχουν εκδοθεί ακόμα. Συνεπώς, το ότι θα χορηγηθούν οι όποιες αυξήσεις εφεξής, δεν σημαίνει ότι θα υπάρξει και επίσπευση έκδοσης των αποφάσεων των επικουρικών, που βρίσκονται σε αναμονή στην οδό Φιλελλήνων(έδρα του πρώην ΕΤΕΑΕΠ).
Σύμφωνα με τις εξαγγελίες, του Υπουργού Εργασίας κ. Βρούτση, δεσμεύτηκε να καταβληθούν τον Ιούνιο, οι αναδρομικές αυξήσεις, που προβλέπει ο νόμος. Το ΣτΕ προέβλεψε στην απόφασή του, την αναδρομική καταβολή των περικοπών σε κύριες και επικουρικές συντάξεις από τις αρχές Οκτωβρίου. Όμως, ήδη, μετατέθηκε η καταβολή των αναδρομικών αυξήσεων για το προσεχές Φθινόπωρο. Διερωτάται, λοιπόν κανείς, ποιος είναι ο λόγος αυτής της αναβολής; Υπάρχει ζήτημα ρευστότητας στα οικονομικά των ασφαλιστικών ταμείων ή οφείλεται σε καθαρά τεχνικούς λόγους;
Μάλλον ισχύει το πρώτο, αφού είναι ήδη γνωστό, ότι τα έσοδα του νέου φορέα έχουν ήδη καταρρεύσει εξαιτίας της αυξανόμενης ανεργίας και της προσεχούς αυξανόμενης επικράτησης των ευέλικτων μορφών απασχόλησης.
Τέλος, στην ερώτησή του οι βουλευτές επισημαίνουν, ότι εκκρεμεί και η απόφαση του ΣτΕ με την διαδικασία της πιλοτικής δίκης, για τις διεκδικήσεις των συνταξιούχων για το διάστημα από το 2013 έως το 2018, που αν δικαιωθούν (έστω και για το εντεκάμηνο 6/2015-6/2016), το κόστος ανεβαίνει κοντά στα 4 δις.
Όλα τα ανωτέρω δημιουργούν ένα ιδιαίτερο κλίμα αβεβαιότητας στους συνταξιούχους και στους εργαζόμενους, αφού ταυτόχρονα το τελευταίο διάστημα οι συνταξιοδοτικές εκκρεμότητες έχουν εκτοξευθεί. Ειδικά στις κύριες συντάξεις, οι εκκρεμείς αιτήσεις έχουν σχεδόν διπλασιαστεί μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο και ξεπερνούν τις 198.000, παρά τις διαβεβαιώσεις σας, ότι από τον Ιούνιο και μετά, οι κύριες συντάξεις θα βγαίνουν σε μια μέρα.
Υπολογίζεται ότι ο e-ΕΦΚΑ οφείλει να καταβάλει το επόμενο διάστημα 450 εκατομμύρια ευρώ από τις αναδρομικές αυξήσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις από 1.10.2019, ενώ όπως διέρρευσε στον φιλοκυβερνητικό τύπο, από τις αρχές του 2021, θα πρέπει να ξεκινήσει η πιθανολογούμενη καταβολή της πρώτης ετήσιας δόσης σε βάθος 5ετίας των 800 εκατομμυρίων κατ΄ έτος, από την εξόφληση στους δικαιούχους των παλαιών αναδρομικών του εντεκαμήνου 2015-2016.
«Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με την ανάγκη κάλυψης 300 εκ. μηνιαίως περίπου, λόγω αύξησης της ανεργίας και της μερικής απασχόλησης, δημιουργούν μία πολύ δύσκολη κατάσταση που καλείται το Υπουργείο να αντιμετωπίσει το επόμενο διάστημα. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να μας απαντήσει, τι γίνεται με τα έσοδα του e-ΕΦΚΑ, καθώς τα χρέη συσσωρεύονται, οι οφειλέτες δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις δόσεις. Μάλιστα, ανάμεσα στις εκκρεμείς συνταξιοδοτικές υποθέσεις έχουν συσσωρευτεί και περιπτώσεις ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων, οι οποίοι έχουν περάσει το όριο οφειλής και δεν μπορούν ούτε να ρυθμίσουν το χρέος τους, αλλά ούτε και να λάβουν σύνταξη. Για αυτές τις περιπτώσεις έχουμε καλέσει το Υπουργείο να δώσει απαντήσεις», όπως δήλωσε ο κ. Βαρδάκης.
Αναλυτικά στην ερώτησή τους οι 62 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ζητούν από τον κ. Βρούτση να ενημερωθούν:
1. Ποια είναι η πορεία των εσόδων του e-ΕΦΚΑ, για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο;
2. Ισχύουν οι πληροφορίες για αύξηση των εκκρεμών συντάξεων κατά 100% σε μόλις 10 μήνες, δηλαδή ότι ανέρχονται κοντά στις 200.000;
3. Για ποιους λόγους έγινε η μετάθεση πληρωμής των αναδρομικών αυξήσεων που προβλέπει ο ν.4670/2020 για τον Οκτώβριο;
4. Πότε αναμένεται να πιστωθούν οι αυξήσεις στις κύριες συντάξεις που προβλέπει ο ν.4670/2020;
5. Πότε αναμένεται να μεταφερθούν στον e-ΕΦΚΑ τα ποσά των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζόμενων, που είναι σε αναστολή η σύμβασή τους και τα οποία έχει αναλάβει να τα καταβάλει το κράτος;
6. Ποιες πρωτοβουλίες προτίθεται να λάβει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για να αντιμετωπίσει τις τεράστιες απώλειες εσόδων των προσεχών μηνών λόγω της αύξησης της ανεργίας και των ευέλικτων μορφών απασχόλησης;