Οι κινεζικές Αρχές έθεσαν σε καραντίνα τη βορειοανατολική πόλη Σουλάν, όπου κατοικούν περίπου 700.000 άνθρωποι, μετά τη νέα έξαρση σε κρούσματα κορονοϊού. Μάλιστα, τα μέτρα που λαμβάνονται θυμίζουν την περίπτωση της άλλης κινεζικής πόλης, της Γουχάν, εκεί όπου πρώτα εμφανίστηκε ο φονικός ιός. Όλα τα προάστια και τα οικοδομικά συγκροτήματα σφραγίστηκαν και μόνο ένα άτομο από κάθε νοικοκυριό επιτρέπεται να βγει και μόνο για δύο ώρες κάθε δεύτερη ημέρα για τα απαραίτητα. Αυτή η εξέλιξη έρχεται καθώς το Πεκίνο ανακοίνωσε ότι ενδέχεται να περιορίσει κάποιους συνοριακούς περιορισμούς ενώ προετοιμάζεται την Πέμπτη για το σημαντικό πολιτικό γεγονός, το ετήσιο συνέδριο του κομμουνιστικού κόμματος.
Στη Σουλάν τα οικοδομικά συγκροτήματα έχουν μόνο μία είσοδο και έξοδο για οχήματα έκτακτης ανάγκης ενώ απαγορεύονται οι επισκέπτες και οχήματα επισκεπτών. Αν βρεθούν κρούσματα σε μια κοινότητα δεν θα επιτρέπεται κανείς να φύγει ή να εισέλθει.
Την περασμένη εβδομάδα η πόλη θεωρήθηκε και πάλι ως περιοχή υψηλού κινδύνου αφού βρέθηκαν αρκετά κρούσματα που συνδέονται με μια γυναίκα, η οποία ωστόσο δεν έχει γνωστό ιστορικό ταξιδιού ή έκθεσης στον ιό. Σε απάντηση, οι Αρχές διέταξαν το προσωρινό κλείσιμο δημόσιων χώρων, σχολείων και μέσων δημόσιας μεταφοράς. Τη Δευτέρα ωστόσο αυτά τα μέτρα έγιναν πιο εντατικά με την εφημερίδα China Daily να αναφέρεται στην πόλη ως το πιο πρόσφατο επίκεντρο της πανδημίας στη χώρα. Λέγεται ότι εκατοντάδες άνθρωποι τέθηκαν υπό ιατρική καραντίνα και πως η ζωή μάλλον δεν θα επιστρέψει στην κανονικότητα για εβδομάδες.
Σήμερα, όμως, Τρίτη άλλη μια πόλη επέβαλε περαιτέρω προστατευτικά μέτρα. Οι Αρχές στην Τζιλίν είπαν ότι λόγω “σοβαρών συνθηκών” της πανδημίας στις περιοχές που περιβάλλουν την περιοχή της Τζιαχό, τα μέσα μεταφοράς μέσα στην πόλη και μεταξύ της πόλης και γειτονικών περιοχών θα σταματήσουν μέχρι νεωτέρας. Η βορειοανατολική πόλη που έχει σύνορα με τη Ρωσία και τη Βόρεια Κορέα, εμφανίζεται ως περιοχή σοβαρού ενδιαφέροντος καθώς περιστατικά φέρεται να έχουν έρθει από την άλλη πλευρά των συνόρων και μετά η πανδημία άρχισε να διασπείρεται τοπικά. Πάντως, παρά το υψηλό επίπεδο καραντίνας που προκάλεσαν μερικές δεκάδες περιστατικά, τα κινεζικά Μέσα μεταδίδουν ότι η χώρα μπορεί να διαχειριστεί περισσότερα εισαγόμενα περιστατικά και πιθανόν θα ανοίξει και πάλι τα σύνορα.
Υπάρχουν, επίσης, σύμφωνα με το Bloomberg, φόβοι όλη η βορειοανατολική περιφέρεια της Κίνας με 108 εκατ. κατοίκους να τεθεί σε καραντίνα προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού, ενώ ήδη ισχύουν κάποια περιοριστικά μέτρα.
Πηγή: The Guardian, Blomberg