Ύφεση και ανεργία προκαλούν έλλειμμα 3,2 δισ. στα ασφαλιστικά ταμεία
Η επόμενη μέρα στην αγορά εργασίας γίνεται όλο και χειρότερη. Απολύσεις, μετατροπές συμβάσεων, μειώσεις μισθών και υποδηλωμένη εργασία τείνουν να γίνουν ο κανόνας σε ένα νέο, πρωτόγνωρο εργασιακό περιβάλλον, που αποκαλύπτεται μετά το δίμηνο lockdown.
Ειδικότερα μέσω των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου, στην αρχή της πανδημίας, αλλά και των διαδοχικών ΚΥΑ των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας, σχεδόν 1.200.000 μισθωτοί στον ιδιωτικό τομέα οδηγούνται σε οριζόντια μείωση μισθών από 20% έως 30% λόγω της γενικευμένης εφαρμογής της «εκ περιτροπής εργασίας».
Αυτές οι μειώσεις μισθών οδηγούν σε ένα νέο υποκατώτατο μισθό, χαμηλότερο δηλαδή του ισχύοντος κατώτατου μισθού των 650 ευρώ (580 καθαρά), που αφορά πλέον 700.000 εργαζόμενους που αμείβονται με τον εισαγωγικό μισθό.
Απολύσεις και λειψό επίδομα
Ταυτόχρονα με τα μέτρα που ανακοινώνουν τα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών επιβεβαιώνεται ότι δεν υπάρχει καμία προστασία από τις απολύσεις.
Και αυτό καθώς μέσω της πρόσφατης ΚΥΑ επιβεβαιώνεται ότι επιτρέπονται οι απολύσεις για τις επιχειρήσεις που δεν είχαν αναστείλει τη λειτουργία τους, ενώ για όσες άρχισαν να επαναλειτουργούν οι απολύσεις επίσης είναι ελεύθερες έπειτα από 45 μέρες, δηλαδή από τον προσεχή Ιούλιο.
Επίσης σε όσους εργαζομένους παραμένουν και τον Μάιο σε αναστολή σύμβασης δεν θα δοθεί ολόκληρο το επίδομα των 534 ευρώ, διότι η αρχική αναστολή, που ξεκίνησε στις 20 Μαρτίου και με την οποία χορηγήθηκε το αρχικό επίδομα των 800 ευρώ για 45 ημέρες, λήγει στις 5 Μαΐου. Επομένως ο χρόνος για την καταβολή του νέου (μηνιαίου) επιδόματος των 534 ευρώ θα πρέπει να υπολογιστεί με τουλάχιστον 5 ημέρες εργάσιμες λιγότερες. Δηλαδή από τα 534 ευρώ οι εργαζόμενοι σε αναστολή θα πρέπει να υπολογίσουν περίπου 90 ευρώ λιγότερα!
Το κραχ στα ασφαλιστικά ταμεία
Επίσης με βάση την τελευταία ΚΥΑ η κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών από το κράτος δεν θα αφορά τον ονομαστικό μισθό του εργαζομένου που παραμένει σε αναστολή σύμβασης, αλλά το επίδομα που αντιστοιχεί στα 534 ευρώ. Επομένως διαρκώς διογκώνονται οι απώλειες για το ασφαλιστικό σύστημα και τον ΕΦΚΑ!
Όπως εκτιμούν ειδικοί περί το ασφαλιστικό, η κατάσταση μπορεί να είναι ακόμα χειρότερη και οι απώλειες στα ταμεία να ξεπεράσουν ακόμα και τα 3 δισ.!
«Αυτό εξαρτάται από το βάθος της ύφεσης και το ύψος της ανεργίας. Αν η ύφεση συγκρατηθεί στα επίπεδα του 7% – 8,5% και η ανεργία δεν ξεπεράσει το 20%, τότε οι απώλειες στα ταμεία θα περιοριστούν κάτω από τα 2 δισ. Στην περίπτωση όμως που η ύφεση φτάσει το 12% – 13% και η ανεργία ξεπεράσει το 22%, τότε το έλλειμμα των ασφαλιστικών ταμείων θα είναι διπλάσιο» σημειώνουν.
Στην εκτίμηση αυτή συντελούν, όπως εξηγούν, και άλλοι παράγοντες, όπως η αύξηση της «μαύρης» εργασίας και η πιθανή αδυναμία ελεύθερων επαγγελματιών και επιστημόνων να ανταποκριθούν στα νέα αυξημένα ασφάλιστρα που ισχύουν από τον περασμένο Ιανουάριο.
Επιπλέον, όπως τονίζουν, το πώς θα αντιμετωπιστεί το νέο έλλειμμα που διαμορφώνεται στα ταμεία είναι θέμα πολιτικής επιλογής. «Μπορεί η ‘τρύπα’ αυτή να καλυφθεί από τα αποθεματικά του ασφαλιστικού συστήματος και εν ευθέτω χρόνο το κράτος να καλύψει ένα σημαντικό μέρος της ζημιάς που προκλήθηκε με τις μαζικές αναστολές συμβάσεων εργασίας».
Να σημειώσουμε ότι, όπως ανέφερε τις προηγούμενες ημέρες η «Αυγή», η κατάσταση στα ασφαλιστικά ταμεία χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα κρίσιμη καθώς, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Εργασίας, η μείωση των εσόδων του ΕΦΚΑ υπολογίζεται σε 3% το πρώτο τετράμηνο του 2020.
Οι απώλειες τρέχουν με μείον 350 εκατ. ευρώ τον μήνα -με την εφαρμογή των αναστολών συμβάσεων εργασίας- και ήδη έχουν χαθεί 800 εκατ. ευρώ, ενώ οι απώλειες θεωρείται δεδομένο ότι θα πολλαπλασιαστούν Μάιο και Ιούνιο με την εφαρμογή των νέων μέτρων στην αγορά εργασίας, όπως η καθιέρωση της εκ περιτροπής εργασίας, που συνεπάγεται «μισή δουλειά – μισό μισθό», η αύξηση των απολύσεων, αλλά και της «μαύρης» εργασίας.
Του Ανδρέα Πετρόπουλου, Αυγή