Πάνω από 12.000 νεκροί σε γηροκομεία Αγγλίας και Ουαλίας μέσα σε δύο μήνες

Αποκαλυπτικά για το εύρος του πλήγματος της πανδημίας στους οίκους ευγηρίας είναι τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η βρετανική κυβέρνηση για την Αγγλία και την Ουαλία, καθώς σε αυτά τα ιδρύματα έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 12.000 θάνατοι μέσα σε διάστημα δύο μηνών.

Από τα δεδομένα της βρετανικής εθνικής στατιστικής υπηρεσίας (ONS) προκύπτει ότι συνολικά 12.256 άνθρωποι που ζούσαν σε οίκους ευγηρίας πέθαναν λόγω των συνεπειών της ασθένειας Covid-19 από τις 2 Μαρτίου έως την 1η Μαΐου. Ανάμεσά τους, 9.039 άνθρωποι πέθαναν στις δομές αυτές, δηλαδή ποσοστό 72,2% των θανάτων, και 3.444 πέθαναν στο νοσοκομείο (27,5% των θανάτων).

Σύμφωνα με την ONS, περισσότερο από το ένα τέταρτο των θανάτων ενοίκων των οίκων ευγηρίας αυτή την περίοδο συνδέονται με την επιδημία.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, που έχει δεχθεί πολύ σοβαρές επικρίσεις για την καθυστερημένη αντίδραση στην πανδημία, παραδέχθηκε την Τετάρτη στη Βουλή των Κοινοτήτων πως ο αριθμός των θανάτων στα ιδρύματα αυτά είναι «πολύ αυξημένος» και ανακοίνωσε την αποδέσμευση επιπλέον ποσού ύψους 600 εκατ. στερλινών (680 εκατ. ευρώ) για να προστατευθούν εργαζόμενοι και ένοικοι στα γηροκομεία.

Από την έναρξη της επιδημίας, πολλές οργανώσεις που εκπροσωπούν τον τομέα τέθηκαν εξέφρασαν ανησυχίες για τις ελλείψεις προστατευτικού εξοπλισμού και διαγνωστικών τεστ και, μερικές φορές, για την πρόωρη επιστροφή στα ιδρύματά τους ασθενών από Covid-19 που βγήκαν από τα νοσοκομεία.

Επικρίσεις έχει δεχθεί η βρετανική κυβέρνησης και επειδή είχε αποκλείσει επί πολλές εβδομάδες στους καθημερινούς απολογισμούς της για τον ιό τα θύματα στους οίκους ευγηρίας. Πρώτη φορά συμπεριελήφθησαν στους καταλόγους στα τέλη Απριλίου.

Συνολικά, στις Αγγλία και Ουαλία έχουν καταγραφεί 33.841 θάνατοι που συνδέονται με τον κορονοϊό από την 1η Μαρτίου έως τις 30 Απριλίου 2020, σύμφωνα με τη βρετανική στατιστική υπηρεσία.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί