«1.217 σχόλια – ως επί το πλείστον όλα αρνητικά», σημειώνει ο Νίκος Ηγουμενίδης για τα σχόλια που συγκέντρωσε κατά τη δημόσια διαβούλευση-εξπρές η διάταξη της Κυβέρνησης για τα ημερήσια ΕΠΑΛ και με την οποία για πρώτη φορά θα τίθεται αν ψηφιστεί η διάταξη μέγιστο ηλικιακό όριο -τα 17 έτη- για την εγγραφή.
Σε άρθρο του στην εφημερίδα «Πατρίδα» ο βουλευτής του Νομού Ηρακλείου επισημαίνει την επικείμενη δραματική συρρίκνωση του αριθμού των μαθητών στα ΕΠΑΛ που θα επιφέρει η διάταξη αφού σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το 1/3 των μαθητών των ΕΠΑΛ είναι άνω των 17 ετών.
«Στην πράξη μάλιστα αυτό το ηλικιακό όριο για τις εγγραφές-μετεγγραφές στη Β΄ τάξη, θα μειώσει ακόμα περισσότερο το πραγματικό ηλικιακό όριο στην Α΄ τάξη στα 16 χρόνια, αφού ένας μαθητής ή μαθήτρια που θα εγγραφεί στην Α΄ τάξη στα 17 του χρόνια, όταν θα πρέπει να φοιτήσει στη Β΄ τάξη θα είναι ήδη 18 χρονών, δηλαδή δεν θα μπορεί να συνεχίσει το Επαγγελματικό Λύκειο…», εξηγεί ο βουλευτής.
Ο Νίκος Ηγουμενίδης στο άρθρο του επισημαίνει ότι η μείωση του αριθμού των μαθητών οδηγεί ως μονόδρομος τους μαθητές και τους ενήλικες στα ιδιωτικά ΙΕΚ. «Είναι πασίγνωστο ότι υπάρχει όρος σύμφωνα με τον οποίο η μη συμπλήρωση του απαιτούμενου αριθμού μαθητών οδηγεί στη διακοπή λειτουργίας τομέων και ειδικοτήτων σε αρκετά ημερήσια πρωινά ΕΠΑ.Λ. μέχρι να συμπληρωθεί ο αριθμός. Όσο για τα νυχτερινά ΕΠΑΛ η επιλογή είναι πρακτικά ανύπαρκτη. Τόσο για λόγους ωραρίου, όσο όμως και γιατί πολύ απλά σε ολόκληρες περιοχές της επικράτειας, όπως νησιά και απομακρυσμένες περιοχές, δεν υπάρχουν καθόλου εσπερινά ΕΠΑΛ. Είναι 11 οι νομοί και 22 τα νησιά της χώρας που σήμερα δεν υπάρχει ούτε ένα εσπερινό ΕΠΑΛ.»
Επιπλέον, σημειώνει ότι, «όχι τυχαία από τις πρώτες νομοθετικές ενέργειες της Κυβέρνησης Μητσοτάκη τον Σεπτέμβριο του 2019 υπήρξε η αναστολή των διετών Προγραμμάτων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης των ΑΕΙ για αποφοίτους ΕΠΑΛ». Τι σήμανε αυτό; 1500 απόφοιτοι των ΕΠΑΛ υπολογίζεται πως στερήθηκαν τη δυνατότητα περαιτέρω εξέλιξης».
Όπως τονίζει ακόμη ο ίδιος, ενδεικτική είναι και η επίσημη αιτιολογική έκθεση της Υπουργού Παιδείας για το επίμαχο άρθρο όπου λέει χωρίς αιδώ: «επιχειρείται η σταδιακή αποσυμφόρηση, από σκοπιάς μαθητικού δυναμικού, των ημερήσιων ΕΠΑ.Λ.». «Ακόμη και οι λέξεις έχουν σημασία», αναφέρει ο Νίκος Ηγουμενίδης. «Με τη λέξη «αποσυμφόρηση» η Υπουργός δείχνει τις προθέσεις της απέναντι στις ανάγκες της κοινωνίας. Εν ολίγοις, η «αποσυμφόρηση» από μαθητές συμπυκνώνει την κύρια στρατηγική της Κυβέρνησης απέναντι στα ΕΠΑΛ και συμπυκνώνει και τις διαχωριστικές γραμμές που υπάρχουν και σήμερα στην δημόσια Παιδεία».