«Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης διαθέτει τα χρηματοδοτικά εργαλεία για τη στήριξη του πρωτογενή τομέα, αλλά περί άλλων τυρβάζει. Μετά τον εμπαιγμό της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, με την δήθεν διάθεση 150 εκ. από το Υπουργείο Οικονομικών προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την στήριξη του πρωτογενή τομέα, (χρήματα που ωστόσο σύμφωνα με την απάντηση του Υπουργού σε ερώτησή μας, κάθε άλλο παρά στην ενίσχυση του πραγματικού εισοδήματος κατευθύνονται) δίνεται μία ουσιαστική χρηματοδοτική ένεση στη χώρα με 446 εκ. ευρώ, χρήματα τα οποία επεστράφησαν από ΕΕ και θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για αυτό το σκοπό», υπογραμμίζει σε δήλωσή του ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης, μετά την γνωστοποίηση της νέας απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.
Με τη νέα αυτή απόφαση, η χώρα μας δικαιώνεται και επιστρέφονται στα κρατικά ταμεία 166 εκατ. Ευρώ. Η απόφαση αυτή έρχεται σε συνέχεια εκείνης του Φεβρουαρίου 2020 που και πάλι δικαίωσε τη χώρα μας επιστρέφοντας άλλα 280 εκατ., που είχαν παρακρατηθεί από κοινοτικές ενισχύσεις καθώς είχε κριθεί πως παραβιάστηκε η κοινοτική νομοθεσία από τις ενισχύσεις σε βοσκοτόπια.
Και οι δύο υποθέσεις είχαν να κάνουν με την νομιμότητα κατανομής ενισχύσεων σε μη επιλέξιμα βοσκοτόπια μετά από ελέγχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μεταξύ 2009-2011και 2012-2013, με τους οποίους ελέγχους κρίθηκε ότι είχε παραβιαστεί από τη χώρα μας ο ευρωπαϊκός κανονισμός για τον ορισμό του επιλέξιμου βοσκότοπου. Οι δύο αποφάσεις εκδόθηκαν μετά από αναιρέσεις που κατέθεσε η ελληνική πλευρά στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά αυτών των καταδικαστικών αποφάσεων του πρωτοβάθμιου Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.
Ο μέχρι το 2017 ισχύων κοινοτικός ορισμός των βοσκοτόπων απέκλειε από την επιλεξιμότητα για την είσπραξη κοινοτικών ενισχύσεων παραδοσιακά βοσκήσιμες εκτάσεις στη χώρα μας.
Μετά από επίμονες προσπάθειες όμως της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και σε συνεργασία με χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία, που είχαν αντίστοιχα προβλήματα, καταφέραμε να διευρυνθεί ο ορισμός των βοσκοτόπων.
Σύμφωνα με το νέο ορισμό, δίνεται η δυνατότητα να γίνουν επιλέξιμες προς ενίσχυση πληθώρα φυσικών βοσκήσιμων πόρων, όπως τα θαμνολίβαδα και τα δασολίβαδα, τα οποία παρέχουν τροφή στα ζώα καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Αυτή η ‘πολιτική κατάκτηση’ της κανονιστικής διεύρυνσης του ορισμού των βοσκοτόπων έδωσε και το κατάλληλο πλαίσιο και επιχειρήματα για την δικαστική δικαίωση.
Η σημερινή κυβέρνηση θα πρέπει να ολοκληρώσει τάχιστα αυτή την προσπάθεια και να αυξήσει τις βοσκήσιμες εκτάσεις της χώρας κάτι που θα συμβάλει έτσι και στην μείωση της προκλητικά υψηλής, αλλά και πλασματικής ταυτόχρονα, ανά εκτάριο ενίσχυσης που εμφανίζει την χώρα μας να απολαμβάνει διπλάσια από τον κοινοτικό μέσο όρο ενίσχυση ανά εκτάριο, όταν αντίθετα στην ανά αγροτική εκμετάλλευση ενίσχυση βρίσκεται κοντά στο μισό της κοινοτικής ενίσχυσης.
Εν μέσω της κρίσης που βιώνει ο αγροτικός κόσμος και ειδικότερα οι κτηνοτρόφοι μας, καλούμε την κυβέρνηση να κατευθύνει τους πόρους αυτούς προς την στήριξη της αγροτικής μας οικονομίας και του αγροτικού μας πληθυσμού. Δεν μπορεί να διαγράφονται με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου 446 εκατ. καταλογισμών και η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ και η κυβέρνηση να περιορίζονται στην ανακοίνωση 150 εκατ. για τη στήριξη του αγροτικού κόσμου, και αυτά να καταβάλλονται χωρίς σχέδιο και με το σταγονόμετρο.