Νέο πεδίο αντιπαράθεσης φαίνεται πως ανοίγουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο οι προτάσεις της Κομισιόν για τον τουρισμό.
Δείτε ακόμη: Τι προτείνει η Κομισιόν για την επανεκκίνηση του τουρισμού
Στο επίκεντρο βρίσκονται οι κατευθυντήριες οδηγίες που έδωσε αναφορικά με το ζήτημα των αεροπορικών εισιτηρίων, οι οποίες δεν κρίθηκαν ικανοποιητικές από κάποιες πλευρές. Συγκεκριμένα, η Επιτροπή υπενθύμισε στις χώρες πως αποτελεί υποχρέωσή τους να διασφαλίσουν το δικαίωμα του καταναλωτή να ζητήσει επιστροφή χρημάτων σε περίπτωση που ακυρώθηκε η πτήση του, ενώ για τα voucher επισήμανε πως πρέπει να αποτελούν προαιρετική επιλογή και να γίνουν απλά πιο ελκυστική επιλογή για τους καταναλωτές.
Η επικεφαλής της επιτροπής Μεταφορών, Καρίμα Ντέλι (από το κόμμα των Πρασίνων) τόνισε πως «ο καταναλωτής δεν μπορεί να θυματοποιηθεί διπλά από την κρίση και ότι θα πρέπει να του δίνεται η δυνατότητα να πάρει voucher ή να αποζημιωθεί για το αεροπορικό εισιτήριο«. «Δεν θα πρέπει να προσφερθεί στον καταναλωτή μόνο ένα voucher», υπογράμμισε.
Στην ίδια λογική κινήθηκε και η Ντία Καράνζοβα της ευρωομάδας Renew Europe, που είναι επικεφαλής της επιτροπής εσωτερικής αγοράς.
Από τη μεριά τους, οι αεροπορικές εταιρείες της Ευρώπης μίλησαν για «έλλειψη ηγεσίας και σαφήνειας» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με τον όμιλο A4E (μεταξύ άλλων κατέχει τις Air France-KLM και Lufthansa) να εκδίδει ανακοίνωση σχετικά με τις «ασαφείς» συστάσεις.
Ρούτε προς Ολλανδούς: Δεχτείτε τα voucher
Την στήριξη των αεροπορικών εταιρειών από τους πολίτες, στον βαθμό τουλάχιστον που αφορά τις ακυρωμένες πτήσεις και το πώς θα αποζημιωθούν οι καταναλωτές αλλά και να μην καταρρεύσουν οι εταιρείες που έχουν δεχθεί μεγάλο πλήγμα από τα περιοριστικά μέτρα για την πανδημία, ζήτησε ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε.
Ειδικότερα, κάλεσε τους καταναλωτές να δείξουν «αλληλεγγύη» στους ταξιδιωτικούς οργανισμούς και να δεχθούν τα voucher για πτήσεις που ακυρώθηκαν αντί να ζητήσουν επιστροφή χρημάτων.
«Λέω στους καταναλωτές: Ας δείξουμε λίγη αλληλεγγύη ο ένας στον άλλο» είπε ο Ρούτε σε σύντομη συνέντευξη Τύπου, μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου χθες. «Κι εγώ έχω ένα αριθμό αεροπορικών εισιτηρίων στο συρτάρι. Θα πάρω voucher γι’ αυτά» πρόσθεσε.
Την ίδια ώρα, ο υπουργός Υγείας της Ολλανδίας, ο Ούγκο ντε Γιόνζ, προειδοποίησε τους Ολλανδούς να μην πάνε διακοπές σε «προστατευμένες από τον κορονοϊό» περιοχές, που οργανώνει η ταξιδιωτική εταιρεία Corendon. Σύμφωνα με τον υπουργό τα τεστ που έχει προμηθευτεί η εταιρεία δεν είναι ασφαλή.
«Είναι μια μορφή ψευδούς ασφάλειας» είπε. «Ένα πακέτο διακοπών all inclusive όπως αυτό, θα μπορούσε να περιλαμβάνει και τον ιό», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.
Η δήλωση αυτή του Ολλανδού υπουργού Υγείας προκάλεσε την άμεση αντίδραση της εταιρείας που δήλωσε ότι τα τεστ που υπόσχεται να κάνει είναι αληθινά και όχι τεστ αντισωμάτων, όπως είπε ο υπουργός.
Αντιδρά η Ιταλία για τις διακρατικές συμφωνίες
Την ίδια στιγμή, ο Τζουζέπε Κόντε εξέφρασε την κάθετη αντίθεσή του στο ενδεχόμενο σύναψης διακρατικών συμφωνιών για τουριστικούς διαύλους.
Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν πρέπει να συνάψουν de facto συμφωνίες για τον τουρισμό ανάμεσά τους εν μέσω της κρίσης που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορονοϊού, τόνισε χθες Τετάρτη ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, προειδοποιώντας πως εάν συμβεί κάτι τέτοιο η ενιαία αγορά θα καταστραφεί.
Ο τουρισμός αποτελεί εξαιρετικά σημαντικό τομέα για τη γειτονική χώρα, η οποία επλήγη σφοδρότατα από την πανδημία, κάτι που ενδέχεται να έχει σημαντικές επιπτώσεις και στην τουριστική της βιομηχανία.
«Δεν θα αποδεχθούμε διμερείς συμφωνίες εντός της ΕΕ που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν προνομιακούς τουριστικούς διαύλους», διεμήνυσε ο Κόντε απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους. «Αυτό θα μας έθετε εκτός της ΕΕ και κάτι τέτοιο δεν θα το επιτρέψουμε ποτέ».
Ο Κόντε επισήμανε πως δεν είναι ακόμη σε θέση να πει πότε θα αποκατασταθεί η ελευθερία κίνησης εντός της χώρας του.