Συνάντηση με επιχειρηματίες από τον χώρο της εστίασης είχε σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, με τους ιδιοκτήτες μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων να εκφράζουν την απογοήτευσή τους για τα ανεπαρκή μέτρα στήριξης της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Η συνάντηση έγινε σε κλειστό λόγω περιοριστικών μέτρων bar στη στοά της οδού Βουλής. Οι επιχειρηματίες περιέγραψαν με ιδιαίτερα μελανά χρώματα την οικονομική τους κατάσταση. «Δεν ξέρουμε αν θα ανοίξουμε και όταν θα ανοίξουμε δεν ξέρουμε αν θα επιβιώσουμε», σημείωσαν χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας παράλληλα την έλλειψη κυβερνητικού σχεδίου για την επόμενη ημέρα.
Σε απόγνωση οι επιχειρηματίες
«Σε δύο εβδομάδες ανοίγουμε και δεν ξέρουμε πώς θα γίνει», τόνισαν, «μπερδευόμαστε μεταξύ μας, δεν είχαμε κανένα πακέτο ενιαίο για να μπορούμε να κάνουμε ένα στοιχειώδες πλάνο για το χειρότερο και καλύτερο σενάριο». Παράλληλα εξέφρασαν την απογοήτευσή τους κάνοντας σύγκριση των μέτρων στήριξης που έχουν ληφθεί στην Ελλάδα με τα μέτρα που λαμβάνονται στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης. Υπογράμμιζαν χαρακτηριστικά πως ήδη νιώθουν φτωχοί συγγενείς, αφού, όπως έλεγαν, βρίσκονται σε μια Ευρώπη που δίνουν πακτωλό χρημάτων στα μαγαζιά, όπως στη Γερμανία, την Αυστρία και το Βέλγιο.
Ένας εκ των επιχειρηματιών σημείωσε χαρακτηριστικά: «κι εγώ λέω τι έχω πάρει; 800 ευρώ; Έχω πνιγεί και στο δίκιο μου και στα χρέη μου». «Υπάρχουν μαγαζιά που δεν θα ανοίξουν, τα μικρά χειμερινά έχουν τελειώσει», είπε ένας άλλος από τους ιδιοκτήτες. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων τόνισαν τη σημασία που έχει για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης τόσο ο κλάδος της εστίασης, όσο και ο κλάδος του τουρισμού.
Τι είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ
Απαντώντας ο κ. Τσίπρας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας πως αν αυτοί οι κλάδοι θα κάνουν βουτιά, θα έχει τεράστια επίπτωση στο ΑΕΠ και θα συμπαρασύρει κι άλλους κλάδους. Κατά τη συνάντηση ο Αλέξης Τσίπρας υπενθύμισε από την πλευρά του ότι από την αρχή ο ΣΥΡΙΖΑ ζητούσε «να μην επιδοτηθεί η αναστολή των συμβάσεων, άλλα η εργασία και οι μισθοί».
Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει να ζητά επιδότηση της εργασίας με παράλληλη απαγόρευση των απολύσεων, ώστε να ελαφρυνθούν και οι επιχειρηματίες, γιατί «δεν πρέπει να φτάσουμε ξανά σε ανεργία του 2013, για να μη μιλάμε πλέον για μια χαμένη γενιά». Για την επόμενη ημέρα μετά την καραντίνα υπογράμμισε πως η ελληνική οικονομία θα πρέπει να εστιάσει στο πώς θα επαναλειτουργήσουν τα καταστήματα, με ποια πρωτόκολλα και ποια διευκόλυνση. Ζήτησε ακόμα να υπάρξει συμπλήρωση ασφαλιστικού και μισθολογικού κόστους, καθώς και ενίσχυση της εργασίας. Έκανε λόγο για μείωση του ΦΠΑ στο 6% και ανέφερε πως θα πρέπει να υπάρξει η δυνατότητα μη επιστρεπτέας ενίσχυσης με όρους και κριτήρια, καθώς και μικροπιστώσεις για τους επιχειρηματίες.
Όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, το δίλημμα είναι αν πρέπει να στηριχθεί η μικρομεσαία επιχείρηση ή αν θα αφεθεί στην «ανοσία της αγέλης». Υπογράμμισε τη μεγάλη διαφορά της ελληνικής κυβέρνησης και των υπόλοιπων χωρών σε ότι αφορά στην ενίσχυση των επιχειρήσεων και θύμισε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ στο πρόγραμμα “Μένουμε Όρθιοι”, που ανάμεσα σε άλλα περιελάμβανε την επιδότηση της εργασίας με 7 δις και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με 3 δις για ενοίκια, έξοδα κίνησης κλπ. Ακόμα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε την κατάργηση της προκαταβολής φόρου, καθώς οι επαγγελματίες καλούνται να την πληρώσουν το 2020 εν μέσω πανδημίας και κρίσης με βάση όμως τα εισοδήματα του 2019.
Ζητούν κίνητρα στους ιδιοκτήτες για τα ενοίκια
Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των επιχειρηματιών ανέφεραν πως θα πρέπει να υπάρξουν κίνητρα στους ιδιοκτήτες για τα ενοίκια, καθώς ήδη έχουν σημειωθεί ακόμα και περιστατικά με ιδιοκτήτες που είτε απειλούν με εξώσεις μετά το lockdown, είτε συζητούν αυξήσεις ενοικίων. Ως εκ τούτου ανέφεραν το αίτημά τους για διαγραφή ενοικίων και ασφαλιστικών εισφορών με μορφή επιδότησης. Επίσης αναφέρθηκαν στις αντιφάσεις σχετικά με την απαγόρευση πώλησης αλκοόλ που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση, διερωτώμενοι σχετικά με take away ποτά «απαγορεύεται η κατανάλωση ποτών σε δημόσιους χώρους; Έχουμε ποτοαπαγόρευση;». Επιπλέον ανέφεραν σχετικά με τη ΔΕΗ ότι θα πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα νέων διακανονισμών χωρίς την προκαταβολή του 30% του χρέους.
Στην Πλατεία της Αγίας Ειρήνης ο Τσίπρας
Ο Αλέξης Τσίπρας πριν τη συνάντηση με τους ανθρώπους της εστίασης, περπάτησε στην περιοχή γύρω από την Πλατεία της Αγίας Ειρήνης και συζήτησε με καταστηματάρχες και εργαζόμενους της περιοχής. Στο ίδιο μήκος κύματος και αυτοί με τη σειρά τους ανέφεραν την απογοητευτική κατάσταση της κίνησης στην αγορά μετά το τέλος του lockdown. «Είμαστε νέκρα», «δεν έχουμε τη δουλειά που περιμέναμε», «η οικονομία πάτωσε», ήταν μερικές από τις φράσεις με τις οποίες οι επιχειρηματίες περιέγραψαν την κατάσταση.
Ένας από τους ιδιοκτήτες περιγράφοντας την οδυνηρή εικόνα υπογράμμισε ότι ο ίδιος είναι η τέταρτη γενιά στο μαγαζί από το 1935 που άνοιξε και ότι για πρώτη φορά έκλεισε τόσο μεγάλο διάστημα από τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο. Κοινή ήταν η αντίληψη ότι θα πρέπει να πέσουν λεφτά στην αγορά για να συγκρατηθεί η ύφεση, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε σε μια συνομιλία του πως άμα φοβόμαστε να ρίξουμε λεφτά στην αγορά γιατί μπορεί να έρθουν τα χειρότερα, τελικά είναι σίγουρο πως θα έρθουν τα τρισχειρότερα.
Τηλεδιάσκεψη με το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών
Την ανάγκη η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο να βάλει ως προτεραιότητα τη στήριξη της οικονομίας, της επιχειρηματικότητας και της εργασίας, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της συμμετοχής του σε τηλεδιάσκεψη που διοργάνωσε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών με μέλη της διοίκησής του, και προέδρους Επιμελητηρίων και επαγγελματικών κλάδων, για τα προβλήματα που ταλανίζουν την επιχειρηματικότητα και τις προκλήσεις για την οικονομία στη «μετά-κορονοϊό» εποχή.
Ο Αλ. Τσίπρας επανέλαβε τη σημασία να χρησιμοποιηθεί το “μαξιλάρι” ρευστότητας για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας, επισημαίνοντας προς τους συνομιλητές του ότι αυτά είναι “δικά σας λεφτά”. Όπως είπε, η μεσαία τάξη και η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα “σήκωσε στις πλάτες της” τον εθνικό στόχο για την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, και τώρα, λόγω της έκτακτης ανάγκης, πρέπει να επιμεριστούν τα “βάρη” με δίκαιο τρόπο. Όπως εξήγησε, σήμερα έχει ανασταλεί το Σύμφωνο Σταθερότητας και η υποχρέωση για το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%, ωστόσο έχει απομείνει η “κάβα” των 37 δισ., μέρος της οποίας μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μια “δύσκολη στιγμή” όπως αυτή, χωρίς μάλιστα να επιβαρυνθεί το δημόσιο χρέος.
Αναφέρθηκε επίσης, και σε άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία από την ΕΕ, όπως το SURE, για τη στήριξη της εργασίας, τον επαναπροσανατολισμό των κονδυλίων ΕΣΠΑ ή και την επιστροφή των κερδών των κεντρικών τραπεζών της Ευρώπης από τα ελληνικά ομόλογα. Στόχος, όπως είπε, θα έπρεπε να είναι η στήριξη της πραγματικής οικονομίας προκειμένου να παραμείνει “ζωντανή η προσφορά αλλά και η ζήτηση”, πολιτική που όμως δεν υιοθετήθηκε από την κυβέρνηση, παρ’ όλο που άλλες χώρες το έπραξαν. Σημείωσε δε, πως η αναστολή των φορολογικών υποχρεώσεων, σημαίνει πως κάποια στιγμή οι επιχειρηματίες θα κληθούν να πληρώσουν τα χρωστούμενα και τότε δε θα έχουν, γιατί θα έχει μειωθεί σημαντικά η ζήτηση.
“Δε νομίζω ότι για το 2020 η έγνοια μας πρέπει να είναι το ύψος του ελλείμματος” τόνισε ο Αλ. Τσίπρας, παραπέμποντας στις προβλέψεις για ύφεση χειρότερη και από την κορύφωση της κρίσης στην Ελλάδα. “Η έγνοια του οικονομικού επιτελείου, της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού θα πρέπει να είναι η στήριξη της πραγματικής οικονομίας, της επιχειρηματικότητας και της εργασίας”, πρόσθεσε και εξήγησε πως όταν επανέλθουν οι συνθήκες κανονικότητας θα βρεθεί τρόπος να αντιμετωπιστούν σταδιακά τα υπόλοιπα, καθώς και σε επίπεδο ΕΕ, το “παιχνίδι είναι ακόμα ανοιχτό”. Αντίθετα, “αν περάσει ο χρόνος με αδράνεια”, εξέφρασε την ανησυχία ότι “θα βρεθούμε μπροστά σε τετελεσμένα, τα οποία δεν θα μπορούμε να διορθώσουμε”.
Επιπλέον, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε πως θα πρέπει να λάβει συγκεκριμένα μέτρα η κυβέρνηση, όπως την άμεση ενίσχυση των επιχειρήσεων με ένα ποσό της τάξης των 3 δισ. χωρίς την υποχρέωση επιστροφής, για την κάλυψη μισθών, εισφορών κα ενοικίων, τη στήριξη της εργασίας ακόμα και μετά το lockdown, γιατί κάποιες επιχειρήσεις λόγω των περιοριστικών μέτρων που θα συνεχιστούν μπορεί να “οδηγηθούν σε σκέψεις να καλύψουν τις απώλειες” με απολύσεις, την άσκηση πίεσης στις τράπεζες να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες παροχής ρευστότητας από την ΕΚΤ αλλά και την αξιοποίηση του εργαλείου της αναπτυξιακής τράπεζας για παροχή μικροπιστώσεων.
Σε ό,τι αφορά τα φορολογικά, ο Αλ. Τσίπρας πρότεινε να προβλεφθούν ρυθμίσεις αντίστοιχες των 120 δόσεων, να μειωθεί ή να εξαλειφθεί έστω στη βάση κριτηρίων η προκαταβολή φόρου, καθώς η προηγούμενη χρονιά στην οποία βασίζεται, ήταν σαφώς πιο αποδοτική, και τέλος να μειωθεί εκτάκτως ο ΦΠΑ.