Τροπολογία με την οποία παύουν ποινικές διώξεις που επισύρουν ποινή φυλάκισης έως 1 έτος και παραγράφονται επιβληθείσες ποινές έως 6 μήνες, με στόχο την αποσυμφόρηση των δικαστηρίων κατέθεσε την Τρίτη στη Βουλή το υπουργείο Δικαιοσύνης, χωρίς να συμπεριλάβει, όμως, στις εξαιρέσεις τα αδικήματα ενδοοικογενειακής βίας.
Ειδικότερα, η τροπολογία εξαιρεί συγκεκριμένα ποινικά αδικήματα (προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας, κ.ά.), σε αυτές τις εξαιρέσεις όμως δεν συμπεριλαμβάνονται τα αδικήματα ενδοοικογενειακής βίας.
Σε δήλωσή της, η Ειρήνη Αγαθοπούλου, βουλευτής Κιλκίς του ΣΥΡΙΖΑ και Α’ Αντιπρόεδρος Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας & Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Βουλής σημεώνει, ότι «η παράβλεψη από την πλευρά της Κυβέρνησης είναι μεγάλη» και εξηγεί: «Σε περίοδο έξαρσης της ενδοοικογενειακής βίας, αλλά και των καταγγελιών, όπως φαίνεται από τα στοιχεία που κατέθεσε η ΓΓΟΠΙΦ την προηγούμενη εβδομάδα σε Επιτροπή της Βουλής, να δίνεται “συγχωροχάρτι” στους δράστες ενδοοικογενειακής βίας και να φιμώνονται οι γυναίκες που καταγγέλλουν. Ο κ. Τσιάρας οφείλει άμεσα να προσθέσει ρητά τον Ν.3500/06 στις εξαιρέσεις της τροπολογίας, όπως ακριβώς είχε γίνει και στον Ν.4411/16./».
»Το είπαμε και το επαναλαμβάνουμε: Δεν αρκεί η κυβέρνηση αυτή και ο Πρωθυπουργός να δηλώνουν «υπέρ των γυναικών». Οφείλουν να λαμβάνουν υπόψη σε κάθε νομοθέτημά τους τη διάσταση του φύλου, όπως ακριβώς προβλέπει ο νόμος για την Ουσιαστική Ισότητα, και να λάβουν γενναία μέτρα για την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας, ενισχύοντας το Δίκτυο Δομών της ΓΓΟΠΙΦ και του ΚΕΘΙ και ενεργοποιώντας τα Τμήματα Ενδοοικογενειακής Βίας στην Ελληνική Αστυνομία.»