Τι είπε ο Τσιόδρας
Ανοιχτό το ενδεχόμενο να έφτασε ο κορωνοϊός στη χώρα μας νωρίτερα από τις 26 Φεβρουαρίου όταν και καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα, άφησε ο λοιμωξιολόγος του ΕΟΔΥ Σωτήρης Τσιόδρας, μιλώντας κατά την ενημέρωση των συντακτών. «Δεν μπορώ να το αποκλείσω» είπε, και επικαλέστηκε σχετική έρευνα από τη Γαλλία.
«Στις περισσότερες χώρες ξεκίνησε ο ιός από πολλαπλές εισαγωγές, πολλαπλούς ασθενείς μηδέν. Όσον αφορά το πότε ξεκίνησε ο ιός στη χώρα μας, με βάση το πρώτο κρούσμα στις 26 Φεβρουαρίου μπορεί να πάει κανείς δέκα ημέρες πίσω. (…) Κατά πάσα πιθανότητα μπορεί να ξεκίνησε πιο πριν. Αποκλείω την πιθανότητα να ξεκίνησε πιο πριν η διασπορά στην Ελλάδα; Όχι, δεν το αποκλείω! Και το είδαμε αυτό σε μελέτες και δημοσιεύσεις», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Η γαλλική ανακάλυψη
Ο κ. Τσιόδρας αναφερόταν σε γαλλική μελέτη που προκάλεσε προβληματισμό και δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση International Journal of Antimicrobial Agents. Σύμφωνα με αυτή τα πρώτα κρούσματα εντοπίστηκαν στη χώρα στα τέλη Δεκεμβρίου.
Επισήμως, τα πρώτα κρούσματα της ασθένειας καταγράφηκαν στις 24 Ιανουαρίου: ήταν ένα ζευγάρι 30χρονων Κινέζων από την πόλη Γουχάν και ένας κάτοικος του Μπορντό, στη νοτιοδυτική Γαλλία, που επέστρεψε από ταξίδι στην Κίνα. Όμως ο καθηγητής Ιβ Κοέν, ο επικεφαλής του τμήματος εντατικής θεραπείας στα νοσοκομεία Αβισέν και Ζαν-Βερντιέ ον Σεν-Σεν-Ντενί, στην περιοχή του Παρισιού, έκανε λόγο την Κυριακή για ένα θετικό κρούσμα στις 27 Δεκεμβρίου.
«Ξαναβγάλαμε όλους τους φακέλους των ασθενών που νοσηλεύτηκαν στην εντατική στο Ζαν-Βερντιέ και το Αβισέν από τις 2 Δεκεμβρίου μέχρι τις 16 Ιανουαρίου, οι οποίοι έπασχαν από πνευμονία αλλά είχαν αρνητικό μοριακό τεστ PCR», εξήγησε αναφερόμενος στις εξετάσεις που είχαν γίνει τότε για να εξακριβωθεί αν οι άνθρωποι αυτοί είχαν προσβληθεί από γρίπη ή από κάποιον άλλον κορωνοϊό, όχι όμως και από τον SARS-CoV-2, αφού τότε ήταν ακόμη άγνωστος.
Μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, τα δείγματα που είχαν ληφθεί και είχαν καταψυχθεί, ελέγχθηκαν για τον νέο κορωνοϊό. «Από τους 14 ασθενείς, ένας ήταν θετικός», είπε ο καθηγητής.
Πρόκειται για έναν άνδρα 42 ετών και εκτιμάται ότι μολύνθηκε από τη σύζυγό του, η οποία όμως ήταν ασυμπτωματική. Η γυναίκα αυτή εργάζεται στο ιχθυοπωλείο ενός σουπερμάρκετ, «δίπλα στο σταντ με τα σούσι, με συναδέλφους ασιατικής καταγωγής».
Αυτός ο άνδρας, που σήμερα έχει αναρρώσει πλήρως, ενδεχομένως να ήταν το πρώτο κρούσμα της Covid-19 στη Γαλλία. Αρκετοί ειδικοί αναμένουν την επιβεβαίωση των αποτελεσμάτων της νέας μελέτης για να εκφέρουν άποψη. Άλλοι θεωρούν ότι τα αποτελέσματα θα πιστοποιήσουν αυτό που πιστεύουν πολλοί επιστήμονες. «Θα μπορούσαμε να το προαισθανθούμε αφού κάτι παρόμοιο έγινε και στην Κίνα: ο ιός έχει την ιδιαιτερότητα ότι εξαπλώνεται αθόρυβα στον πληθυσμό, χωρίς να εντοπίζεται η παρουσία του και, σε δεύτερο χρόνο, προκαλεί κλινικά συμπτώματα», είπε ο καθηγητής Ολιβιέ Μπουσό, ο επικεφαλής του τμήματος λοιμωδών νόσων στο νοσοκομείο Αβισέν.