Λεπτομερή απάντηση έδωσε η Κίνα στους 24, όπως τους αποκαλεί, «παράλογους ισχυρισμούς» ορισμένων κορυφαίων πολιτικών των ΗΠΑ για τον χειρισμό της πανδημίας του νέου κοροναϊού.
Την εβδομάδα που πέρασε, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών αφιέρωσε τις περισσότερες από τις συνεντεύξεις Τύπου του, για να διαψεύσει τις κατηγορίες πολιτικών των ΗΠΑ, ιδιαίτερα του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ότι η Κίνα είχε αποκρύψει πληροφορίες σχετικά με το νέο κορονοϊό και ότι ο ιός προήλθε από εργαστήριο στην πόλη Γουχάν.
Άρθρο 30 σελίδων και 11.000 λέξεων που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο του υπουργείου, το βράδυ του Σαββάτου, επαναλαμβάνει και επεκτείνει τις αντιρρήσεις του Πεκίνου, όπως αυτές εκφράστηκαν κατά τη διάρκεια των συνεντεύξεων Τύπου, ξεκινώντας με επίκληση του Αβραάμ Λίνκολν, του προέδρου των ΗΠΑ, τον 19ο αιώνα.
«Όπως είπε ο Λίνκολν, μπορείτε να ξεγελάτε μερικούς ανθρώπους όλη την ώρα και να ξεγελάσετε όλους τους ανθρώπους κάποια στιγμή, αλλά δεν μπορείτε να ξεγελάσετε όλους τους ανθρώπους όλη την ώρα», αναφέρεται στον πρόλογο του άρθρου.
Το άρθρο κάνει επίσης λόγο για αναφορές στα ΜΜΕ, σύμφωνα με τις οποίες, Αμερικανοί είχαν μολυνθεί με τον ιό, πριν επιβεβαιωθεί το πρώτο κρούσμα στη Γουχάν. Δεν υπάρχουν ωστόσο στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι ισχύει κάτι τέτοιο.
Εξάλλου, σε μια προσπάθεια να αποκρούσει τις κατηγορίες των ΗΠΑ ότι ο ιός δημιουργήθηκε σκόπιμα ή κάπως διέρρευσε από το Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν, το άρθρο αναφέρει ότι όλα τα στοιχεία δείχνουν πως ο ιός δεν είναι ανθρωπογενής και ότι το ινστιτούτο δεν είναι ικανό να συνθέσει ένα νέο κορονοϊό.
Έγκαιρες προειδοποιήσεις
Στο άρθρο δημοσιεύεται επίσης ένα χρονοδιάγραμμα για το πώς η Κίνα παρείχε πληροφορίες στη διεθνή κοινότητα με «έγκαιρο», «ανοιχτό και διαφανή» τρόπο για να καταρρίψουν τις αιτιάσεις των ΗΠΑ ότι η Κίνα άργησε να σημάνει συναγερμό.
Παρά τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις του Πεκίνου, εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με τη χρονική στιγμή που δημοσιοποίησε κάποιες από τις πληροφορίες.
Έκθεση του περιοδικού Der Spiegel την περασμένη Παρασκευή, ανέφερε, επικαλούμενο την υπηρεσία κατασκοπείας BND της Γερμανίας, ότι η προσπάθεια της Κίνας το πρώτο διάστημα, να αποκρύψει πληροφορίες, κόστισε τέσσερις έως έξι εβδομάδες που θα μπορούσαν να είχαν χρησιμοποιηθεί για την καταπολέμηση του ιού.
Το άρθρο του Κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών απορρίπτει επίσης τη δυτική κριτική για τους χειρισμούς του Πεκίνου στην υπόθεση του Λι Γουενλιάνγκ, ενός 34χρονου γιατρού που είχε προσπαθήσει να προειδοποιήσει για τους ενδεχόμενους κινδύνους πίσω από την εμφάνιση του νέου ιού στη Γουχάν. Ο θάνατός του από τον COVID-19, την αναπνευστική νόσο που προκαλείται από τον νέο κορονοϊό, προκάλεσε έκρηξη οργής και θλίψης σε ολόκληρη την Κίνα.
Το άρθρο του υπουργείου ανέφερε ότι ο Λι δεν ήταν «πληροφοριοδότης» και δεν συνελήφθη ποτέ, σε αντίθεση με πολλά δυτικά ρεπορτάζ.
Ωστόσο, το άρθρο δεν αναφέρει ότι ο Λι επιπλήχθηκε από την αστυνομία για «διάδοση φήμων». Αν και ο Λι συμπεριελήφθη αργότερα μεταξύ των «μαρτύρων» που θρήνησε η Κίνα, μια έρευνα για την υπόθεσή του προκάλεσε επίσης έντονη κριτική στο διαδίκτυο, καθώς πρότεινε απλώς να αποσυρθεί η επίπληξη εναντίον του άτυχου γιατρού.
Απορρίπτοντας τις καταγγελίες του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και του Πομπέο ότι ο νέος κορονοϊός θα πρέπει να ονομαστεί «Κινέζικος ιός» ή «ιός της Γουχάν», στο άρθρο επισυνάπτονται έγγραφα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας που αναφέρουν ότι το όνομα ενός ιού δεν πρέπει να εστιάζει σε κάποια χώρα.
Πηγή: Reuters