Ψήφισμα της Λαϊκής Συσπείρωσης Κρήτης προς το περιφερειακό συμβούλιο και πρόταση για συζήτηση θέματος στην Επιτροπή Περιβάλλοντος και Χωροταξίας, για να ακυρωθεί στην πράξη ο αντι- περιβαλλοντικός νόμος
Ψήφισμα στο περιφερειακό συμβούλιο ενάντια στον νέο αντιπεριβαλλοντικό νόμο της κυβέρνησης και πρόταση για συζήτηση του θέματος στην Επιτροπή Περιβάλλοντος και Χωροταξίας κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση Κρήτης , με δεδομένες τις ανυπολόγιστες συνέπειες που θα έχει η εφαρμογή του στο περιβάλλον του νησιού μας, τη λαϊκή υγεία, την ποιότητα ζωής και το λεηλατημένο εισόδημα της λαϊκής οικογένειας.
Ειδικότερα, ο καταστροφικός για το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των λαϊκών στρωμάτων νόμος της ΝΔ, συνεχίζει το περιβαλλοντοκτόνο έργο των προηγούμενων κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ και παλαιότερα ΠΑΣΟΚ, με βάση τις φιλομονοπωλιακές κατευθύνσεις και οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι μέρος του αντεργατικού «πογκρόμ», ο πιο πρόσφατος κρίκος στη μακρά «αλυσίδα» αντιλαϊκών νομοθετημάτων, που με αφορμή την πανδημία και στα «μουλωχτά» πέρασε η κυβέρνηση της ΝΔ, για την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.
Με τον συγκεκριμένο νόμο, η κυβέρνηση έσπευσε να ικανοποιήσει τα αιτήματα του ΣΕΒ και των άλλων εργοδοτικών ενώσεων, νομοθετώντας την πλήρη απαλλαγή των «επενδυτών» από οποιαδήποτε περιβαλλοντική αδειοδότηση, τη μετατροπή δασικών συστημάτων και βουνών σε «κρανίου τόπο» για τις «πράσινες» μπίζνες, την κατάργηση των εθνικών δρυμών, ακόμα και τη δυνατότητα πραγματοποίησης ερευνών για υδρογονάνθρακες σε περιοχές Natura!
Με λίγα λόγια, παραχωρούνται στο κεφάλαιο -με συνοπτικές διαδικασίες -πολύτιμοι οικολογικά χώροι, όσοι είχαν καταφέρει να επιβιώσουν, για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα βουνά, φωτοβολταϊκών πάρκων σε γεωργική γη και δασικές εκτάσεις, αλλά και μονάδων καύσης βιομάζας, πλήττοντας ταυτόχρονα και δραστηριότητες της τοπικής αγροτικής οικονομίας. Και, βέβαια, με τα λαϊκά νοικοκυριά να τροφοδοτούν τα αυξανόμενα κέρδη των επιχειρηματιών του κλάδου από το λεηλατημένο εισόδημά τους μέσα από το σχετικό «χαράτσι για τις ΑΠΕ», που ενσωματώνεται στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος.
Ταυτόχρονα, μονιμοποιούνται καταπατήσεις, εκχερσώσεις και κάθε είδους παράνομες οικοδομικές κατασκευές, που συντελέστηκαν με παράνομες οικοδομικές άδειες μέχρι το 2011 και δίνεται σημαντικός χώρος παρέμβασης με ανάλογες ευθύνες στις ΜΚΟ για μια ταχύτερη και πιο συστηματική ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση τομέων εν γένει του περιβάλλοντος.
Επιπλέον, το αντιλαϊκό περιεχόμενο του νόμου συμπληρώνεται με την παραπέρα προώθηση της κυβερνητικής πολιτικής για ολοκληρωτική εκχώρηση της αποκομιδής των απορριμμάτων στον ιδιωτικό τομέα.
Οι συνέπειες των παραπάνω θα είναι σε βάρος :
- Των ορεινών όγκων με τα δασικά τους οικοσυστήματα, περιοχών Natura και άλλων προστατευόμενων περιοχών υψηλής περιβαλλοντικής αξίας.
- Αρχαιολογικών χώρων και μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς.
- Του θαλάσσιου μετώπου και της παράκτιας θαλάσσιας ζώνης.
- Της ασφαλούς, από πλευράς αντιπλημμυρικής προστασίας, και οικολογικής διευθέτησης των ρεμάτων, όσων και σε όσα τμήματά τους δεν έχουν μετατραπεί σε κλειστούς οχετούς ή, ακόμη χειρότερα δεν έχουν μπαζωθεί.
- Των υπόγειων νερών, πολύτιμου φυσικού αποθέματος.
- Των ελεύθερων χώρων και των ήπιων χρήσεων γης, που απόμειναν στον οικιστικό ιστό.
- Της τοπικής γεωργικής οικονομίας.
- Της ασφαλούς και ορθολογικής διαχείρισης των αποβλήτων.
- Σε βάρος, εντέλει, της υγείας και των όρων διαβίωσης της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων.
Το ζητούμενο, επομένως, είναι το εργατικό – λαϊκό κίνημα να ακυρώσει στην πράξη τον αντιπεριβαλλοντικό νόμο, να αντιπαλέψει κάθε πολιτική επιλογή του κράτους που για τα κέρδη των ομίλων καταστρέφει το περιβάλλον.