Παρεμβάσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης στη συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης του περιφερειακού συμβουλίου Κρήτης, στις 6 Μάη:
Μια σειρά ζητήματα που απασχολούν τον λαό της Κρήτης, ανέδειξε η Λαϊκή Συσπείρωση με τις παρεμβάσεις της στη συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης του περιφερειακού συμβουλίου Κρήτης, στις 6 Μάη.
Ζητήματα για την ανάγκη να αξιοποιηθεί , με ευθύνη της κυβέρνησης , ο χρόνος που κερδήθηκε για να στηριχτεί ουσιαστικά το δημόσιο σύστημα Υγείας, ειδικά από τη στιγμή που όλοι προβλέπουν ένα πιθανό δεύτερο κύμα πανδημίας από το φθινόπωρο και με δεδομένες τις τραγικές ελλείψεις. Για τα βάρη και την ανέχεια στους εργαζόμενους, που πάλι σέρνονται στην επόμενη καπιταλιστική κρίση. Για τα εργατικά – λαϊκά στρώματα, για τους χιλιάδες εργαζόμενους που απολύθηκαν μέχρι σήμερα (ξενοδοχοϋπάλληλους, επισιτιστικούς υπάλληλους, εμποροϋπάλληλους, βιομηχανικούς εργάτες), για την προστασία των εργαζόμενων στους χώρους δουλειάς. Για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες – βιοτέχνες – έμποροι, γιατροί και χιλιάδες επιστήμονες με «μπλοκάκι», οι εργαζόμενοι σε όλους τους χώρους και τις ειδικότητες του Πολιτισμού, οι βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφοι και οι αλιείς παράκτιας αλιείας.
Για όλα τα παραπάνω, είναι εκκωφαντική η σιωπή της περιφερειακής αρχής, που όλη αυτή την περίοδο δεν έβαλε στην «ατζέντα» της ούτε τα απαραίτητα μέτρα για την πανδημία ως διεκδίκηση από την κυβέρνηση ούτε ζητήματα που έχουν να κάνουν με την «επόμενη μέρα», που είναι ακόμα πιο σύνθετη και απαιτητική σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο της καραντίνας. Αντίθετα, εκμεταλλεύεται την κάθε στιγμή για να στηρίξει τα επιχειρηματικά συμφέροντα και τις ιδιωτικοποιήσεις. Πρόσφατα χαρακτηριστικά παραδείγματα: Τα 2,5 εκ που «τρέχουν» για τη στήριξη της «μονοκαλλιέργειας» των τουριστικών μεγαθηρίων, η νεκρανάσταση της Ανώνυμης Εταιρείας των Γουρνών για τη συμμετοχή της περιφέρειας στην ιδιωτικοποίηση της πρώην βάσης, το έντονο ενδιαφέρον και η κινητικότητα για την τόνωση της επιχειρηματικότητας, για τη διασφάλιση της ρευστότητας και για την προστασία των μεγάλων επιχειρήσεων .
Στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου αναδείχτηκε ότι η διοίκηση της περιφέρειας, όλο αυτό το διάστημα, προσπαθεί να συσκοτίσει την ευθύνη της κυβέρνησης, όπως με την πρόσφατη χρηματοδότηση της αναγκαίας για την προστασία της υγείας του λαού οροεπιδημιολογικής μελέτης, κρύβοντας την ανυπαρξία ολοκληρωμένου συστήματος επιδημιολογικής επιτήρησης και συστηματικού δειγματοληπτικού ελέγχου της επιδημίας Covid-19. Έτσι, η περιφέρεια αναλαμβάνοντας κρατικές αρμοδιότητες γίνεται πρόθυμα η Κερκόπορτα για να διευκολύνει την κυβέρνηση να μειώνει τη χρηματοδότηση για τις λαϊκές ανάγκες, ώστε να τη διαθέτει για την κερδοφορία του κεφαλαίου.
Αποκαλύφτηκε για άλλη μία φορά η αγαστή συνεργασία κυβέρνησης –περιφέρειας στο αντιλαϊκό τους έργο. Το ότι από τη μια η κυβέρνηση, με αφορμή την πανδημία, επιταχύνει την ψήφιση συνόλου αντεργατικών –αντιλαϊκών μέτρων και από την άλλη η περιφέρεια βρήκε την «ευκαιρία» με την πανδημία να πάει ένα ακόμη βήμα παρακάτω την αντιδραστική της τακτική να συγκαλύπτει τη γύμνια όλων των δημόσιων δομών, σιωπώντας για τις ελλείψεις, καλλιεργώντας τον εφησυχασμό και προβάλλοντας την ατομική ευθύνη.
Ταυτόχρονα, στηλιτεύτηκε από τη Λαϊκή Συσπείρωση ότι με την τακτική της δια περιφοράς συνεδρίασης, που υιοθέτησε η περιφερειακή αρχή αντί της δυνατότητας τηλεδιάσκεψης, η λειτουργία του περιφερειακού συμβουλίου απαξιώθηκε ακόμη περισσότερο σε μια κρίσιμη περίοδο.
Στα πλαίσια της αντιλαϊκής πολιτικής που υλοποιεί η περιφέρεια συγκαταλέγεται και το «σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών», που ήρθε για συζήτηση στο περιφερειακό συμβούλιο. Η Λαϊκή Συσπείρωση το καταψήφισε αποκαλύπτοντας τον πυρήνα του, που προσανατολίζεται στην καταστολή, στη διαχείριση της καταστροφής και όχι στην πρόληψη, την οποία την θεωρεί κόστος, κλείνοντας τα μάτια στις αναγκαίες υποδομές για την πρόληψη των καταστροφών, για μελέτες, απαιτούμενα έργα και υποδομές για επαρκή αντιπυρική, αντιπλημμυρική και αντισεισμική προστασία, ακόμη και με την πικρή εμπειρία που έχει ο λαός της Κρήτης από τις καταστροφές τα τελευταία χρόνια.
Επιπλέον, η Λαϊκή Συσπείρωση αναφέρθηκε στον περιβαλλοντοκτόνο νόμο της κυβέρνησης, που συνεχίζοντας το νομοθετικό έργο του ΣΥΡΙΖΑ θυσιάζει τις ανάγκες του λαού, προκειμένου να διασφαλίσει τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων και με την εφαρμογή του θα έχει ανυπολόγιστες συνέπειες και για το νησί μας και γι αυτό πρέπει να ακυρωθεί στην πράξη, να μην εφαρμοστεί.
Αυτή τη διαχρονική αντιλαϊκή πολιτική υπερασπίζεται η Περιφερειακή Αρχή. Γι αυτήν κρατάει τη σημαία, μαζί με την παράταξη της ΝΔ στο περιφερειακό συμβούλιο. Χωρίς καμιά αυταπάτη για τον ρόλο της περιφέρειας και του κεντρικού κράτους, οι εργαζόμενοι, ο λαός και η νεολαία του νησιού μας, μέσα από τους φορείς του μαζικού κινήματος, να διεκδικήσουν όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας, του εισοδήματος και των δικαιωμάτων τους.