*Της Παναγιώτας Βράντζα
Δύο μήνες μετά την έναρξη εφαρμογής των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας και ο πρωτογενής τομέας, σχεδόν στο σύνολό του, παραμένει εκτός κάθε είδους στήριξης, από την πολιτεία.
Ο κ.Βορίδης, σε παρέμβασή του στη βουλή, ανέφερε ότι πρέπει να είμαστε φειδωλοί και μετρημένοι στη χρήση των χρημάτων του προυπολογισμού για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα. Από μόνη της η δήλωση αυτή αποτελεί πρόκληση όταν, η κυβέρνηση της ΝΔ, μοιράζει αφειδώς λεφτά, του Ελληνικού λαού πάλι, σε ΜΜΕ, σε κέντρα επαγγελματικής κατάρτισης, κλινικάρχες και εργολάβους αυτοκινητοδρόμων, με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου.
Έτσι, μετά και την πασχαλινή περίοδο, με τη μειωμένη ζήτηση σε αρνιά και ερίφια και με τιμές πολύ κάτω του κόστους για τον παραγωγό, καμία έκτακτη χρηματοδότηση δεν ανακοινώθηκε παρά μόνο για την αλιεία και την ανθοκομία.
Στα προβλήματα των παραγωγών έρχεται να προστεθεί και η ασυνέπεια της κυβέρνησης στην καταβολή των ενισχύσεων. Η εξομάλυνση των πληρωμών που είχε επιτευχθεί με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, δεν ισχύει πλέον, αφού η ΝΔ δεν κατάφερε να πληρώσει, όπως γινόταν κάθε χρόνο, ούτε τη συνδεδεμένη ενίσχυση του βόειου κρέατος τη Μεγάλη Εβδομάδα.
Η κτηνοτροφία και ο πρωτογενής τομέας συνολικά σημειώνουν ήδη τεράστιες απώλειες, οι οποίες φαίνεται ότι θα κλιμακωθούν λόγω των προβλημάτων στην εστίαση αλλά και στον τουρισμό. Η χαλαρή και ανεύθυνη αντιμετώπιση του ζητήματος από την ηγεσία του υπουργείου θέτει σε κίνδυνο όχι μόνο τη βιωσιμότητα των αγροτικών επιχειρήσεων, αλλά και την επάρκεια της χώρας σε σημαντικα διατροφικά προιόντα όπως γάλα και κρέας. Αντί λοιπόν το ΥΠΠΑΤ να προσπαθεί, μέσω τηλεδιασκέψεων, να ανακαλύψει πόσα είναι τα αδιάθετα αρνιά πρέπει άμεσα να δει και να ανακοινώσει με πόσα χρήματα και με ποιο τρόπο θα κρατήσει τους αγρότες στη θέση τους ώστε να μπορούν να παράγουν. Διαφορετικά με τα λεφτά του Ελληνικού λαού θα κάνουμε εισαγωγές.
Ή μήπως αυτό θέλουμε;
*Η Παναγιώτα Βράντζα είναι κτηνίατρος και πρώην Βουλευτής Καρδίτσας