Ενώ συζητείται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο που θα μείνει στην ιστορία ως περιβαλλοντικό έγκλημα, έχουν προγραμματιστεί συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στις 6 μ.μ. στην Αθήνα (μπροστά στη Βουλή) και στον Λευκό Πύργο, διάφορες δράσεις σε άλλες πόλεις και περιοχές της χώρας.
Την ώρα που στην Ολομέλεια της Βουλής συζητείται το αντι-περιβαλλοντικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη, με συγκεντρώσεις στο Σύνταγμα και τον Λευκό Πύργο κορυφώνονται αυτήν την ώρα (απόγευμα Δευτέρας) οι σφοδρές αντιδράσεις από περιβαλλοντικά κινήματα, συλλογικότητες, περιβαλλοντικές οργανώσεις, επιστημονικούς φορείς, επαγγελματικά σωματεία και χιλιάδες πολίτες.
Κοινό το μήνυμα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη: Απόσυρση τώρα του νομοσχεδίου!
(βίντεο: Άντυ Κουκλάδα)
Το «παρών» μεταξύ άλλων στη συγκέντρωση της Αθήνας δίνει η Ανοιχτή Πόλη αλλά και η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ:
Οι διαδηλωτές ενώνουν τις φωνές τους ενάντι στην καταστροφή του περιβάλλοντος:
Oι 9 μεγάλες πληγές του σχεδί]ου νόμου:
Μεταξύ άλλων, μέσω του νομοσχεδίου αυτού:
1) Καταργούνται ουσιαστικά οι περιοχές Natura καθώς σε αυτές τις περιοχές ορίζει χρήση γης, επιτρέποντας την επέκταση του αστικού χώρου, με αποτέλεσμα τη διάνοιξη δρόμων και έργων υποδομής, βαριές επενδυτικές δραστηριότητες, όπως μεταλλευτικές δραστηριότητες και εξορύξεις υδρογονανθράκων, καθώς και την τουριστική και εμπορευματική αξιοποίησή τους.
2) Επίσης, καταργείται η αυτοτέλεια των ανεξάρτητων Φορέων Διαχείρισης των Προστατευόμενων Περιοχών της χώρας (ΦΔΠΠ), ελαττώνουν τον αριθμό τους και τους αφαιρούν αρμοδιότητες με αποτέλεσμα να τους υποβαθμίζουν. Το μεγαλύτερο μέρος των αρμοδιοτήτων τους περνάει στο Υπουργείο Περιβάλλοντος.
3) Προωθείται με αντισυνταγματικές ρυθμίσεις η μαζική νομιμοποίηση αυθαιρέτων σε δασικές περιοχές και ρέματα, κάτι το οποίο είχε απορριφθεί και από το ΣτΕ, ενώ σχεδιάζεται και η ανεξέλεγκτη και άνευ όρων αδειοδότηση αιολικών πάρκων μεγάλης κλίμακας. Η κίνηση αυτή απέχει από την ανάγκη για δίκαιη μετάβαση σε μία κλιματικά ουδέτερη παραγωγή ενέργειας, ευνοώντας τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους μονομερώς και στοχεύοντας στο να μοιραστεί η παραγωγή ενέργειας την επόμενη μέρα στα χέρια λίγων και ισχυρών. Η μετάβαση σε εναλλακτικές μορφές ενέργειας οφείλει να γίνει σε συνεννόηση και συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες και τις ανάγκες τους, δίνοντας προτεραιότητα σε μικρές και μεσαίες εγκαταστάσεις, τα οφέλη των οποίων θα διαχέονται στις περιοχές, έχοντας στο προσκήνιο την τοπική αυτοδιοίκηση μέσω και της αξιοποίησης του θεσμού των ενεργειακών κοινοτήτων.
4) Θεσμοθετείται η σύνταξη και ο έλεγχος των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων σε ιδιώτες αξιολογητές, υποβαθμίζοντας τη διαδικασία και δημιουργώντας ζητήματα αδιαφάνειας, ενώ παράλληλα μειώνει δραματικά τις προθεσμίες γνωμοδότησης των αρμόδιων υπηρεσιών δημιουργώντας ένα ασφυκτικό πλαίσιο λειτουργίας.
5) Απλοποιούνται οι διαδικασίες διαχείρισης στερεών αποβλήτων και δε λαμβάνονται μέτρα κατά της υποβάθμισης των ρεμάτων από την ανεξέλεγκτη διάθεση αστικών και βιομηχανικών λυμάτων μέσα σε αυτά.
6) Ξεπουλιέται το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) όπου ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα από μεγάλη μάχη είχε καταφέρει να διατηρήσει υπό τον έλεγχο του δημοσίου.