Η έλλειψη έως σήμερα μέτρων στήριξης των εποχικών παντοπωλείων που λειτουργούν σε τουριστικές περιοχές, προκάλεσε την κοινοβουλευτική παρέμβαση με ερώτηση 31 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, προς τον αρμόδιο Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων.
Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται στην ερώτηση, στις τουριστικές περιοχές λειτουργούν πολυάριθμα εποχικά μίνι-μάρκετ-παντοπωλεία. Τα καταστήματα αυτά τυπικά εντάσσονται στους ΚΑΔ για τα σούπερ μάρκετ και τα καταστήματα τροφίμων με 12μηνη λειτουργία. Ωστόσο, λόγω των συνεπειών της πανδημίας covid19 στον τουρισμό, τα εποχικά μίνι-μάρκετ παραμένουν αυτή τη στιγμή κλειστά με προοπτική οριστικού λουκέτου και χωρίς καμία οικονομική στήριξη από την κυβέρνηση, όπως έχουν άλλες επιχειρήσεις που υπέστησαν πλήγμα από τα μέτρα περιορισμού.
Καθώς πρόκειται κατά κανόνα για μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις με τις οποίες συντηρούνται τοπικές κοινότητες ανά την Ελλάδα, η παράλειψή τους από τα μέτρα στήριξης είναι άδικη και το κλείσιμο αυτών των επιχειρήσεων θα έχει σοβαρές κοινωνικές συνέπειες.
«Διαπιστώνεται ότι ακόμα και σήμερα στα μέτρα στήριξης δεν περιλαμβάνονται όλες οι πληττόμενες επιχειρήσεις, δίνοντας έτσι την εντύπωση ενός πρόχειρου σχεδιασμού. Επιχειρήσεις, οι οποίες λειτουργούν σε τουριστικές περιοχές, και ασχολούνται με την εξυπηρέτηση των ξένων επισκεπτών, ακόμα και όσες λειτουργούν εντός ξενοδοχείων, μπορεί να ανήκουν στην κατηγορία των επιχειρήσεων, στις οποίες επιτρέπεται η συνέχιση της λειτουργίας τους, αλλά επί της ουσίας υπολειτουργούν ή δεν λειτουργούν καθόλου, λόγω του ότι τα ξενοδοχεία παραμένουν κλειστά.
Όλες αυτές οι επιχειρήσεις δεν έχουν συμπεριληφθεί, ούτε στις αποφάσεις αναστολής λειτουργίας, αλλά ούτε προφανώς και στα μέτρα στήριξης. Για παράδειγμα, επιχείρηση, της οποίας η κύρια αλλά και η δευτερεύουσα δραστηριότητα ανάγεται στον κλάδο της εμπορίας τροφίμων (σούπερ και μίνι μάρκετ 47.11.10.01), είτε λειτουργεί εντός ξενοδοχείου, είτε εκτός, δεν εντάσσεται ούτε στην κατηγορία αναστολής επιχειρήσεων, ούτε στις άμεσα πληττόμενες από την κρίση του κορονοϊού COVID-19 επιχειρήσεις.», σημειώνει ο κ. Βαρδάκης.
Να σημειώσουμε ότι σε προηγούμενη κοινοβουλευτική παρέμβαση του κ. Βαρδάκη για το ίδιο θέμα, είχαν κατατεθεί και προτάσεις των εκπροσώπων των επαγγελματιών, ώστε να ενταχθούν οι επιχειρήσεις αυτές, ως άμεσα πληττόμενες τουριστικές επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται σε τουριστικούς Δήμους, όπως έχουν χαρακτηριστεί από το Υπουργείο Εσωτερικών, με βάση τα αρχείο της Κεντρική Ένωσης Δήμων Ελλάδος. Εναλλακτικά μπορεί να βεβαιώνεται η έδρα με δήλωση των κατά τόπους Τουριστικών Δήμων.
«Οι επιχειρήσεις αυτές έχουν άμεση σχέση και η επιβίωση τους εξαρτάται από την τουριστική αγορά, δηλαδή τους επισκέπτες και τους πελάτες των ξενοδοχειακών μονάδων της περιοχής, οι οποίες θα παραμείνουν κλειστές, άγνωστο δυστυχώς για πόσο διάστημα ακόμα, συνεπώς καλούμε τον αρμόδιο Υπουργό να μας απαντήσει πως σκοπεύει να στηρίξει τις επιχειρήσεις αυτές», καταλήγει ο κ. Βαρδάκης.