Της Γεωργίας Πιστόλλα
Σε μια περίοδο που όλα δοκιμάζονται καλό είναι να ακούγονται όλες οι απόψεις και ο κάθε πολίτης είτε είναι σχετικός με το υπό συζήτηση θέμα είτε όχι να ενημερώνεται και να στέκεται με κριτική σκέψη σε όλα αυτά.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το θέμα που απασχολεί όλη την ανθρωπότητα τους τελευταίους μήνες περιστρέφεται γύρω από τον κορωνοϊό.
Είναι λοιπόν αναμενόμενο αλλά και αναγκαίο κάθε πολίτης να έχει ανάγκη από αναλυτική, επιστημονική αλλά και εκλαϊκευμένη πληροφόρηση για την επίδραση που έχει στη ζωή του, αυτό το μόρφωμα.
Επειδή βρισκόμαστε ούτως ή άλλως σε μια μεταβατική περίοδο που συνήθως την ονομάζουν τέταρτη βιομηχανική επανάσταση και μια τέτοια μετάβαση ονομάζεται μεσαίωνας έως ότου γεννηθεί κάτι νέο που να οδηγεί σε ένα νέο πολιτισμό, οφείλει ο κάθε ένας από μας να είναι ξεκάθαρος στις απόψεις του και να συμμετέχει με τον προβληματισμό του και την δράση του στη λύση των κοινωνικών προβλημάτων.
Όσο αφορά όλη αυτή τη συζήτηση που σχετίζεται με τον κορωνοϊό θα ήθελα να θέσω κάποια ερωτήματα αλλά και τον προβληματισμό μου.
Βασικό σε κάθε ανάλυση αποτελεί το δείγμα που θα χρησιμοποιηθεί από τον πληθυσμό που θα καθορίσει ο αναλυτής για να το αναλύσει. Αν αυτό το δείγμα δεν είναι αντιπροσωπευτικό τότε τα όποια αποτελέσματα δεν είναι έγκυρα. Αν για κάποιο λόγο(-ους) δεν μπορεί να έχει δείγμα αντιπροσωπευτικό ή ακόμη δεν μπορεί να ορίσει τον κατάλληλο πληθυσμό τότε τα αποτελέσματα που προέκυψαν από την ανάλυση θα πρέπει να μας πει, που αναφέρονται; Σε αυτή τη περίπτωση καλό είναι οι υπεύθυνοι να μας ενημερώσουν σε ποιο πληθυσμό αναφέρονται, τι δείγμα και με ποιο τρόπο έγινε η συλλογή του από τον υπό εξέταση πληθυσμό και με ποια ή ποιες μεθόδους ανάλυσης έχουν προκύψει τα συμπεράσματα που μας αναφέρουν; Σε ένα δυναμικό σύστημα που εξελίσσεται όπως θα μπορούσε να θεωρηθεί το μόρφωμα της ζωής του κορωνοϊού τα στατιστικά μοντέλα που τυχόν χρησιμοποιούνται στις αναλύσεις καλό είναι να μας αναφέρουν οι αναλυτές, ποια είναι η ερμηνεία του φαινομένου από αυτά τα μοντέλα; Συνήθως σε τέτοιες συμπεριφορές ποιο ασφαλές είναι να αναλύονται ως χαοτικά δυναμικά συστήματα, γιατί υπάρχει μια ευαισθησία στις αρχικές συνθήκες και χωροχρονική διαφορετικότητα, να εντοπίζονται τα αναλλοίωτα στοιχεία του και να ελέγχεται αν υπάρχει μακροχρόνια μνήμη. Μήπως θα έπρεπε να μας πουν αν εμφανίζει τυχαία, χαοτική, φράκταλ ή ομαδοπιημένη(cluster) συμπεριφορά, το δυναμικό σύστημα γύρω από τον ιό;
Όλα αυτά τα ερωτήματα και ακόμη περισσότερα τα θεωρώ απαραίτητα να απαντώνται γιατί η επιστήμη ως ένας από τους πυλώνες του κάθε πολιτισμού καθορίζει και τους υπόλοιπους, όπως τις κοινωνικές σχέσεις, κοινωνικά συστήματα και θρησκεία. Επειδή τα αποτελέσματα από αυτές τις μελέτες θα καθορίσουν και τις κοινωνικές σχέσεις λαμβάνοντας μέτρα που έχουν σχέση με την οικονομία, τις εργασιακές σχέσεις, τις δημοκρατικές ελευθερίες αλλά και γενικά τον νέο είδος ανθρώπου καλό είναι να μην αναφέρονται μόνο τα αποτελέσματα αλλά και πως αυτά προέκυψαν; Έτσι θα υπάρξει δημιουργική συζήτηση αλλά και περιφρούρηση του ανθρώπινου είδους, αποφυγή νέων ανισοτήτων και περιφρούρηση της ελεύθερης σύγχρονης επιστημονικής σκέψης. Καλό είναι η πανεπιστημιακή κοινότητα, οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, κάθε πολίτης και τα πολιτικά κόμματα να συμβάλουν σε ένα νέο πολιτισμό που το ανθρώπινο είδος θα επωφελείται από την επιστημονική γνώση χωρίς το κύριο να είναι το χρήμα όπως τώρα.
*Η Γεωργία Πιστόλλα, είναι Μαθηματικός, Msc, MBA-Health, Phd-Health
Email: geopist@gmail.com