Η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε την Πέμπτη να ανακαλέσει την απόφαση για πλήρη επαναλειτουργία σχολείων και παιδικών σταθμών καθώς και την επανάληψη των αγώνων ποδοσφαίρου της Μπουντεσλίγκα, όπως αποκαλύπτει το περιοδικό Focus online επικαλούμενο πηγές με γνώση των εξελίξεων.
Όπως αναφέρεται μάλιστα, η απόφαση αυτή ελήφθη μετά από τηλεδιάσκεψη της καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ, με τους ηγέτες των 16 κρατιδίων της Γερμανίας, με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας και τον περιορισμό της διάδοσης της πανδημίας του κοροναϊού.
Τι δείχνει νέα μελέτη
Όπως επισημαίνει μάλιστα μελέτη του Ινστιτούτου Ιολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Charité του Βερολίνου, εξίσου μολυσματικοί και μεταδοτικοί με τους ενήλικες είναι τα παιδιά και οι έφηβοι που έχουν μολυνθεί από τον SARS-CoV-2, αλλά μεταδίδουν τον ιό χωρίς προηγουμένως να εμφανίσουν συμπτώματα. Επιπλέον, τα παιδιά, εφόσον εκτεθούν στον ιό, διατρέχουν περίπου το 1/3 του κινδύνου των ενηλίκων να μολυνθούν.
Για την έρευνα, η οποία διεξήχθη υπό τον καθηγητή Κρίστιαν Ντρόστεν, αξιολογήθηκαν 3.178 δείγματα από ασθενείς θετικούς στον κορονοϊό, κατά το διάστημα από Ιανουάριο έως και 26 Απριλίου. Ανάμεσά τους ήταν και 37 παιδιά ηλικίας νηπιαγωγείου, 16 μαθητές δημοτικού σχολείου και 74 έφηβοι. «Δεν υπάρχει σημαντική διαφορά μεταξύ παιδιών και ενηλίκων», έγραψε ο κ. Ντρόστεν στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ενώ στη μελέτη επισημαίνεται ότι «με βάση αυτά τα αποτελέσματα, πρέπει να υπάρχει προσοχή έναντι της απεριόριστης επαναλειτουργίας των σχολείων και των νηπιαγωγείων στην παρούσα κατάσταση», καθώς «τα παιδιά είναι εξίσου μολυσματικά με τους ενήλικες».
Όπως διευκρινίζεται πάντως από την ίδια τη μελέτη του Charité, οι μελέτες σχετικά με το κατά πόσο τα παιδιά είναι πηγές της μόλυνσης είναι περίπλοκες, λόγω του γεγονότος ότι τα μέτρα προστασίας -περιλαμβανομένης και της αναστολής λειτουργίας των νηπιαγωγείων και των σχολείων – τέθηκαν σε ισχύ πριν ξεκινήσουν οι δοκιμές παρατήρησης.
Οι αντιδράσεις στην Ελλάδα – Τι ισχυρίστηκε ο Σωτήρης Τσιόδρας
Υπενθυμίζεται ότι και στη χώρα μας η κυβερνητική απόφαση για άνοιγμα των σχολείων έχει προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων αλλά και σοβαρές ενστάσεις από επιστήμονες.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι κατά τη χθεσινή ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας, παρά τον εκνευρισμό που επέδειξε για την κριτική που του ασκείται για το επικείμενο άνοιγμα των σχολείων, παραδέχτηκε ότι υπάρχει «επιστημονική αβεβαιότητα» επί του ζητήματος. Πρόσθεσε δε ότι «πρέπει να πάρουμε μέτρα για το άνοιγμα της κοινωνίας».
Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας σημείωσε πάντως ότι «θα περιμένουμε περισσότερη έρευνα και θα παρακολουθήσουμε την επίπτωση που θα έχει αυτή η κίνηση στην πορεία της επιδημίας».
Αναφερόμενος μάλιστα στις σχετικές μελέτες που διεξήχθησαν στη Γερμανία, έσπευσε να τις υποβαθμίσει λέγοντας «μιλάει για 16 μαθητές δημοτικού σχολείου. Μπορείς με βάση 16 μαθητές να πάρεις απόφαση για 1,4 εκ. μαθητές στην Ελλάδα;»