«Το βάθος και την έκταση της κρίσης που βιώνουμε δεν μπορεί να τα υπολογίσει κανείς με ακρίβεια, αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι η ύφεση για την ελληνική οικονομία θα ξεπεράσει όσα ζήσαμε κατά τη διάρκεια των τελευταίων 10 ετών με την χρηματοπιστωτική κρίση», τόνισε, κατά τη συνέντευξη που έδωσε στο Μέγκα, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόμενος στις εκτιμήσεις των διεθνών οργανισμών και χρηματοπιστωτικών οίκων, αλλά και στα στοιχεία της Eurostat για την ύφεση στην ευρωζώνη, «που για το πρώτο τρίμηνο του 2020, είναι η μεγαλύτερη από το 1995, που ξεκίνησε η σχετική καταγραφή».
Σχολιάζοντας τα τελευταία ευρήματα στις έρευνες κοινής γνώμης, ο βουλευτής Μεσσηνίας διεμήνυσε ότι «η ανησυχία των πολιτών για την πορεία της οικονομίας μας εξελίσσεται σε συντριπτική και γυρνάμε στις ημέρες αγωνίας των πρώτων χρόνων της κρίσης, όταν εφαρμόστηκε το δόγμα του σοκ στην ελληνική κοινωνία». «Είναι προκλητικό απέναντι σε αυτή την αγωνία ο κ. Μητσοτάκης να μιλάει για ‘λεφτόδεντρα’ –κάτι που παραπέμπει στην πιο βαθιά μνημονιακή περίοδο», υπογράμμισε.
«Αυτό που έχουμε ανάγκη είναι ένα εμπροσθοβαρές πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας μας. Έχουμε χάσει πολύτιμο χρόνο με την ολιγωρία της κυβέρνησης. Αν συνεχίσουμε με αποσπασματικά και ανεπαρκή μέτρα, σε λίγους μήνες δεν θα μιλάμε για επιχειρήσεις με προβλήματα και εργαζομένους που υποαπασχολούνται, αλλά για χιλιάδες λουκέτα και εκτόξευση της ανεργίας. Και τότε θα απαιτηθούν πολύ υψηλότερες δημόσιες δαπάνες», προειδοποίησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
«Χρειάζονται ρηξικέλευθες, ριζοσπαστικές και πειστικές απαντήσεις. Εμείς καταθέσαμε το πρόγραμμα ”Μένουμε Όρθιοι”, που αξιοποιεί εμπροσθοβαρώς 26 από τα 50 δισ. ευρώ από τα ταμειακά διαθέσιμα -14 δισ. δημοσιονομική δαπάνη με απευθείας ενίσχυση επιχειρήσεων και εργαζομένων και 12 δισ. εγγυοδοσίες. Αλλά δεν έχουμε δει καμία πειστική απάντηση, κανένα τεκμηριωμένο και κοστολογημένο σχέδιο, από την κυβέρνηση Μητσοτάκη», τόνισε.
«Χάνουμε πολύτιμο χρόνο, ως ελληνική οικονομία και αυτό θα το βρούμε μπροστά μας. Η κυβέρνηση πρέπει να κατανοήσει ότι αν συνεχίσει την πολιτική της ολιγωρίας, των αποσπασματικών και ανεπαρκών μέτρων, τότε πολύ φοβόμαστε ότι η ύφεση θα είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που υπολογίζεται τώρα και από την ΤτΕ», πρόσθεσε ο Αλ. Χαρίτσης.
Επικαλούμενος και τις σχετικές επισημάνσεις επιστημόνων, ο εκπρόσωπος Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης επεσήμανε την ανάγκη αξιοποίησης από την κυβέρνηση και ένταξης στον σχεδιασμό του υπουργείου υγείας του συστήματος πρωτοβάθμιας υγείας, θυμίζοντας την προσπάθεια που έγινε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, «με τη δημιουργία των Τοπικών Μονάδων Υγείας, που καλύπτουν όλοι τη χώρα και κυρίως τα αστικά κέντρα και δημιουργήθηκαν με ευρωπαϊκά κονδύλια». «Ο ρόλος τους είναι υψίστης σημασίας για να μειωθεί ο όγκος της πίεσης προς τα δημόσια νοσοκομεία», τόνισε.