Με τις δάφνες της αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην συζήτηση στην Βουλή ενώ είπε ότι η κρίση θα είναι επιταχυντής μεταρρυθμίσεων, ενώ για την οικονομία είπε ότι η ύφεση θα είναι μεγάλη και το κόστος θα το πληρώσουν όλοι.
Στην αρχή προτεραιότητα ήταν η ζωή των Ελλήνων, τώρα είναι η υγεία των πολιτών να επεκταθεί και στην οικονομία. Η επιτυχής αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης μπορεί να γίνει το θεμέλιο στο οποίο θα στηρίξουμε την ανάταξη της οικονομίας. Όσο σκληρή θα είναι η κρίση τόσο εμφατική θα είναι η ανάπτυξη που θα έλθει αρκεί να υπάρχει σχέδιο, είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Ακολούθως ανακοίνωσε:
α) Το κράτος θα συνεχίσει να χορηγεί την αποζημίωση ειδικού σκοπού σε όσους εργαζόμενους είναι σε αναστολή της εργασίας τους και τα επιδόματα για τους ανέργους.
β) όσοι επιστρέφουν με μειωμένο ωράριο θα δούν τις αποδοχές τους να στηρίζονται. Θα υπάρξει ενίσχυση του εισοδήματος των εργαζόμενων προκειμένου να στηριχθεί η απασχόληση. Θα αξιοποιηθεί το νέο ευρωπαικό πρόγραμμα sur για να στηριχθούν επιχειρήσεις που δεν μπορούν.
γ) κανείς Έλληνας δεν θα δει το σπίτι του να κινδυνεύει. Η προστασία της πρώτης κατοικίας θα παραταθεί μέχρι το τέλος του 2020. Θα υπάρξει πρόγραμμα γέφυρα για την στήριξη των δανειοληπτών από το κράτος.
δ) παραμένουν όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία.
ε) θα υπάρξει νέα δέσμη μέτρων για επιχειρήσεις που θα δουν τον τζίρο τους να μειώνεται. Επίσης ένα σχέδιο εξπρές για την τόνωση του τουρισμού που θα δεχθεί μεγάλο πλήγμα.
Αυτά τα βήματα, είπε, μας οδηγούν μέχρι το καλοκαίρι. Παράλληλα εξασφαλίζονται και οι προϋποθέσεις για το αναπτυξιακό άλμα στο μέλλον.
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί και που όπως ανέφερε θα φθάσουν τα 24 δις ευρώ, ενώ επιτέθηκε στην αντιπολίτευση για τη πρότασή της για εμπροσθοβαρή στήριξη της οικονομίας.
Η τρικυμία και η ύφεση θα είναι μεγάλη και παγκόσμια είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι η χώρα βγαίνει από την κρίση με νέα εργαλεία για τις μεταρρυθμίσεις. Οφείλουμε να μοιραστούμε δίκαια το βάρος της κρίσης, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι το σύνολο της κοινωνίας πιστεύουν ότι η χώρα κινείται στην σωστή κατεύθυνση και δηλώνουν αισιόδοξοι για το μέλλον.
Ο κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε με έκκληση προς τον πολιτικό κόσμο να σταματήσει να θέτει το ζήτημα της υποβάθμισης της κοινοβουλευτικής λειτουργίας κατά το δίμηνο της καραντίνας προαναγγέλλοντας επιστροφή στην κανονικότητα μετά την ψήφιση σήμερα της τελευταίας ΠΝΠ.
Κάνοντας τον απολογισμό του διμήνου ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η κυβέρνηση πήρε την απόφαση να καταβάλλει οικονομικό κόστος προκειμένου να προστατεύσει την ζωή και τη υγεία των πολιτών. Η επιτυχία στη αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης θα είναι σε ένα βαθμό και το διαβατήριο για την ανάταξη που θα έλθει, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.
Μπαίνοντας στα οικονομικά είπε: “το κράτος προχώρησε σε μέτρα 17,5 δις που θα φθάσει τα 24 δις προς δύο κατευθύνσεις: η ενίσχυση του εισοδήματος και η στήριξη της ρευστότητας. Το μέλημά μας είναι η προστασία της απασχόλησης. Η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα που απαγόρευσε τις απολύσεις και επέλεξε όχι την αναλογική υποστήριξη των νοικοκυριών αλλά την ίση και οριζόντια υποστήριξη που ευνοεί τους πιο αδύναμους. Όλοι πριμοδοτούνται με 800 ευρώ και οι ασφαλιστικές τους εισφορές καλύπτονται από το κράτος. Σε ότι αφορά της επιχειρήσεις 10 δις ευρώ κατευθύνονται προς την ρευστότητά τους. Επίσης θα υπάρξουν δάνεια 7,5 δις προς επιχειρήσεις. Ο ρυθμός απορρόφησης του ΕΣΠΑ ήταν στο πρώτο τετράμηνο ο καλύτερος των τελευταίων ετών. Το δημόσιο κατέβαλε όλες τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του προς τις επιχειρήσεις και τους ιδιώτες μέχρι 30.000 ευρώ. Όπως γίνεται σαφές πρόκειται για ένα συνεκτικό πρόγραμμα πολλών παρεμβάσεων που απλώνουν μία ομπρέλα προστασίας επάνω από τη εργασία και την επιχειρηματικότητα. Παρατάθηκαν τα επιδόματα ανεργίας και εντάχθηκαν σε προγράμματα οι πλέον αδύναμοι.
Αναφέρθηκε στον τομέα της υγείας λέγοντας ότι “υπάρχει και η απρόσκοπτη χρηματοδότηση της υγείας, οι κλίνες ΜΕΘ από 565 έγιναν 1015 ενώ εγκρίθηκαν 5000 προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού και εγκρίθηκαν 3.000 προσλήψεις στο πρόγραμμα βοήθειας στο σπίτι”. Δεν παρέλειψε βέβαια να ευχαριστήσει τους ιδιώτες για τις δωρεές τους.
Ο κ. Μητσοτάκης επιτέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση για τις προτάσεις της λέγοντας ότι “ποτίζετε το λεφτόδεντρο που μαράθηκε το 2015. Αυτά περί εμπροσφοβαρών ενισχύσεων, στερούν αποθέματα ρευστότητας από μία νέα έξαρση της επιδημίας ενώ εμποδίζουν την πρόσβαση στις αγορές με χαμηλό επιτόκιο”.
Αναφέρθηκε στο “περίφημο μαξιλάρι” είπε ότι ως προς την ρητορική του διάσταση δημιουργήθηκε για να αποκοιμηθεί επάνω του η κοινή γνώμη. Το ερώτημα είναι αν αυτοί που μας ζητούν να ξοδέψουμε περισσότερα είναι μας ζητούν να ακουμπήσουμε αυτό το απόθεμα. Δεχθήκαμε μία επίθεση και η οικονομία δέχθηκε ένα μεγάλο πλήγμα. Η κυβέρνηση κατάφερε να στηρίξει τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους και τα μέτρα επέτρεψαν στην αγορά να αντέξει.
Για την αποζημίωση ειδικού σκοπού
Ο Κυρ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε, επίσης, ότι μέχρι να αρθεί και η τελευταία αρνητική επίπτωση πανδημίας το κράτος θα συνεχίσει να χορηγεί την αποζημίωση ειδικού σκοπού σε όσους εργαζόμενους παραμένουν σε καθεστώς αναστολής της σύμβασής τους ή λόγω του αναγκαστικού κλεισίματος της επιχείρησης που εργάζονται για υγειονομικούς λόγους. «Το ίδιο θα ισχύσει και για τα επιδόματα προς τους ανέργους και μακροχρόνια ανέργους» είπε και συμπλήρωσε πως όσοι επιστρέφουν στη δουλειά σε συνθήκες μειωμένου ωραρίου και τζίρου, θα ενισχύονται από την Πολιτεία. «Για πρώτη φορά θα υπάρχει και μία ευρείας κλίμακας ενίσχυσης του εισοδήματος και των εργαζόμενων στην χώρα πέραν από τη στήριξη των ανέργων» διαπίστωσε, εξηγώντας πως οι πόροι θα αντληθούν από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα SURE.
«Στη διάθεση των επιχειρήσεων», συνέχισε ο πρωθυπουργός, «παραμένουν όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που ανακοινώθηκαν εγκαίρως». Πρόκειται για την επιστρεπτέα προκαταβολή, τον μηχανισμό εγγυήσεων για κεφάλαια κίνησης και επιδότηση επιτοκίου στα δάνεια μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Παράλληλα, δεσμεύτηκε στην ανακοίνωση νέας δέσμης μέτρων που θα εφαρμοστεί το Μάιο, με σκοπό την ανακούφιση των επιχειρήσεων που θα δουν τον τζίρο τους να μειώνεται. «Θα ανακοινώσουμε και μέσα στις επόμενες εβδομάδες και ένα σχέδιο εξπρές για τον τουρισμό» ανέφερε χωρίς να ψελλίζει λέξη για τους καλλιτέχνες και τους εργαζόμενους στον κλάδο του Πολιτισμού.