Πανάκριβες οι μάσκες, φόβοι για αισχροκέρδεια εκφράζουν οι φαρμακοποιοί, ατάραχος ο Γεωργιάδης…
Επιμένει να μην συζητά τη διατίμηση ο υπουργός Ανάπτυξης ενώ διαφήμισε την εγχώρια παραγωγή με τη λειτουργία δύο εργοστασίων μεγάλης παραγωγής μασκών αλλά και με μικρές βιοτεχνίες οπότε διασφαλίζεται μηνιαία παραγωγή που θα ξεπερνάει τα 20 εκατομμύρια μάσκες.
Συμπλήρωσε ότι έχει δημιουργηθεί και η ηλεκτρονική πλατφόρμα όπου καταγράφονται όλα τα αποθέματα της χώρας σε υγειονομικό εξοπλισμό και εκεί εμφανίζεται, σήμερα, απόθεμα σε μάσκες μίας χρήσης περισσότερων από 25 εκατομμυρίων τεμαχίων.
Σε ερώτηση για την επιβολή διατίμησης ο Αδ. Γεωργιάδης απάντησε ότι η διατίμηση θα βοηθούσε όπως φάνηκε από το παράδειγμα της Ιταλίας ενώ για τις δωρεάν μάσκες είπε ότι κανένα κράτος δεν το κάνει κάτι που δεν αληθεύει.
Το παράδειγμα του Βελγίου που μοίρασε 15 εκ. μάσκες στους πολίτες δεν ήταν αρκετό για τον υπουργό Ανάπτυξης… καλύτερα τίποτα προφανώς για να αναγκάζεται ο κόσμος να αγοράζει.
Να σημειωθεί ότι το κόστος της μάσκας σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς και τα ρεπορτάζ των καναλιών είναι υπέρογκο με την έννοια ότι οι απλές μάσκες με κόστος από 0.80 – 1 ή και 1.5 ευρώ θα πρέπει να μην επαναχρησιμοποιούνται με αποτέλεσμα να χρειάζονται 3 – 4 μάσκες σε κάθε πολίτη καθημερινά.
Φαρμακοποιοί εκφράζουν φόβους για αισχροκέρδεια καθώς όπως λένε η ζήτηση θα αυξηθεί τους επόμενους μήνες μετά και την υποχρεωτικότητα της χρήσης της που θέσπισε η κυβέρνηση.
Οι υφασμάτινες μάσκες κοστίζουν 2 – 3 ευρώ η μία και δεν έχουν αποδείξει την χρησιμότητα τους ενώ η χειρουργική είναι πιο αποτελεσματική στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού λέει ο πρόεδρος του φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Δ. Ευγενίδης.
Με δεδομένο και το πρόστιμο των 150 ευρώ που επιφέρει η μη χρήση της οι μάσκες θα επιβαρύνουν πολύ τον οικογενειακό προϋπολογισμό, όπως αναφέρει η Αυγή.
Καμία απάντηση δεν δίνει το υπουργείο Ανάπτυξης και η κυβέρνηση για το πώς εν μέσω πανδημίας θα προφυλαχθεί ο πληθυσμός την στιγμή που πάρα πολλοί δεν θα μπορούν να ανταπεξέλθουν στο υπέρογκο κόστος των μασκών που χρειάζονται για την προστασία τους.
Η ατομική ευθύνη έχει όρια και η κυβέρνηση δεν φαίνεται διατεθειμένη να δώσει λύσεις αντίθετα δημιουργεί περαιτέρω κινδύνους με το άνοιγμα των σχολείων.
Τη μέρα δεν κολλάει, τη νύχτα κολλάει, μάσκες μέχρι την Κυριακή αχρείαστες, τη Δευτέρα αναγκαίες…