Στις 11 Μαϊου θα ξεκινήσουν τελικά τα μαθήματα για την Γ’ τάξη του Λυκείου και τους μαθητές που δίνουν Πανελλήνιες, ενώ η εθνική εξέταση για την εισαγωγή στα ΑΕΙ αναμένεται γύρω στις 15 Ιουνίου. Η «τηλεκπαίδευση» θα συνεχιστεί για όσους μαθητές δεν μπορούν να προσέλθουν στην τάξη, ενώ εξετάζονται και σενάρια για την εθελοντική παρουσία στο σχολείο ευαίσθητων ομάδων μαθητών ή εκπαιδευτικών.
Στις 18 Μαίου επιστρέφουν στα θρανία η Α’ και η Β’ Λυκείου και πιθανόν την 1η Ιουνίου θα είναι η ημερομηνία κατά την οποία θα επανέλθουν τα Δημοτικά, εάν αποφασιστεί τελικά να επαναλειτουργήσουν. Οι λεπτομέρειες και το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας για το άνοιγμα των σχολείων θα παρουσιαστεί σήμερα από την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, στη συνέντευξη Τύπου με τους κ. κ. Χαρδαλιά και Τσιόδρα.
Σύμφωνα με τα ΝΕΑ, σημαντικό μέρος των ανακοινώσεων θα πρέπει να αποτελέσει το αν τελικά θα γίνουν προαγωγικές εξετάσεις φέτος στα σχολεία ή ποια μορφή θα έχουν αυτές εφόσον γίνουν, καθώς το χρονικό διάστημα που απομένει μπροστά μας φαίνεται ότι δεν τα χωράει όλα. Πάντως το επιχειρησιακό σχέδιο που παρουσιάζεται σήμερα θα περιλαμβάνει επιστροφή των μαθητών στις σχολικές αίθουσες σταδιακά, με επανεξέταση της εικόνας που θα παρουσιάζεται ανά 7ήμερο πριν επιβεβαιωθεί η επόμενη κίνηση. Μάλιστα, όπως αποφάσισε η κυβέρνηση, όλες οι τάξεις σε Γυμνάσια και Λύκεια θα «σπάσουν» έτσι ώστε να μην λειτουργεί από τις 11 Μαίου και μετά καμία τάξη στην οποία φοιτούν πάνω από 15 παιδιά.
Σε κάθε περίπτωση οι μάσκες, τα αντισηπτικά και τα ειδικά μέτρα στις σχολικές αίθουσες θα πρέπει να θεωρούνται βέβαια τις πρώτες ημέρες επιστροφής των μαθητών αλλά παραμένει ένα ερώτημα εάν θα τα τηρήσουν οι μαθητές των πρώτων τάξεων του Γυμνασίου και το πώς θα βρεθούν αρκετοί εκπαιδευτικοί να τους επιτηρούν.
Μεγάλο θέμα αποτελούν οι αριθμοί εκπαιδευτικών ή μαθητών που ανήκουν σε ευαίσθητες ομάδες ή πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα, για τους οποίους και θα υπάρξει ειδική μέριμνα. Σύμφωνα με την εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”, όλα τα Γυμνάσια και τα Λύκεια της χώρας αναμένεται να αξιοποιηθούν και για τις φετινές Πανελλήνιες εξετάσεις, αλλά και σχεδόν οι διπλάσιοι εκπαιδευτικοί-επιτηρητές. Ακολούθως με βάση τα παραπάνω δεδομένα, θα έχουμε φέτος διπλάσια βαθμολογικά κέντρα στη χώρα, καθώς και διπλάσιο αριθμό εκπαιδευτικών που θα ασχοληθούν με την αξιολόγηση των γραπτών των υποψηφίων. Σύμφωνα με τις συστάσεις και τα μέτρα για την τήρηση των κανόνων ασφαλείας στα εξεταστικά κέντρα (που όπως είναι φυσικό θα είναι τουλάχιστον διπλάσια σε αριθμό από τα περσινά ) δεν θα πρέπει να διαγωνίζονται πάνω από 7-8 άτομα με αποστάσεις μεταξύ τους, καλά αεριζόμενες αίθουσες και έναρξη της διαδικασίας πολύ νωρίς το πρωί για να αποφευχθούν προβλήματα υψηλών θερμοκρασιών.