Πάνω από 3 εκατομμύρια τα κρούσματα κορωνοϊού σε όλον τον κόσμο

Ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων της Covid-19 σε όλον τον κόσμο ξεπέρασε σήμερα τα 3 εκατομμύρια, σύμφωνα με τον απολογισμό του πρακτορείου Reuters – ΠΟΥ: Η πανδημία δεν έχει τελειώσει.

Η πανδημία έχει σκοτώσει περισσότερους από 125.000 ανθρώπους στην Ευρώπη, εκ των οποίων τα τρία τέταρτα στην Ιταλία, τη Γαλλία, την Ισπανία και τη Βρετανία, σύμφωνα με την καταμέτρηση που κάνει το Γαλλικό Πρακτορείο βασιζόμενο σε επίσημες πηγές.

Σε όλον τον κόσμο οι νεκροί ανέρχονται στους 207.511.

Τα πρώτα 41 κρούσματα του νέου κορονοϊού ανακοινώθηκαν επισήμως στην Ουχάν της Κίνας στις 10 Ιανουαρίου. Τα 3 εκατομμύρια μολύνσεις σε λιγότερους από τέσσερις μήνες είναι αριθμός συγκρίσιμος με τα περίπου 3-5 εκατομμύρια σοβαρά κρούσματα γρίπης που καταγράφονται σε όλον τον κόσμο κάθε χρόνο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Την περασμένη εβδομάδα καταγράφονταν κατά μέσο όρο 82.000 κρούσματα ημερησίως. Το ένα τέταρτο όλων των κρουσμάτων έχει καταγραφεί στις ΗΠΑ και πάνω από το 43% στην Ευρώπη.

Με βάση τους αριθμούς αυτούς, ένα στα επτά επιβεβαιωμένα κρούσματα ήταν θανατηφόρο, ωστόσο το πραγματικό ποσοστό θνητότητας είναι πιθανότατα κατά πολύ χαμηλότερο. Και αυτό γιατί στον απολογισμό δεν περιλαμβάνονται πολλοί άνθρωποι που δεν εμφάνισαν ποτέ συμπτώματα ή πέρασαν ελαφρά την ασθένεια και δεν εξετάστηκαν ποτέ.

Ορισμένες από τις πλέον πληγείσες χώρες της Ευρώπης, όπως η Ιταλία, η Γαλλία και η Ισπανία, καταγράφουν μείωση των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες. Την Κυριακή τα κρούσματα αυξήθηκαν παγκοσμίως κατά 2,5%, η χαμηλότερη αύξηση των δύο τελευταίων μηνών. Τον Μάρτιο αυξάνονταν κατά 10% και πάνω ημερησίως.

Στην Ασία, όπου καταγράφεται το 7% του συνόλου των κρουσμάτων, ορισμένες χώρες δίνουν αγώνα για να κρατήσουν υπό έλεγχο την εξάπλωση της ασθένειας. Μεταξύ αυτών είναι η Ιαπωνία και η Σιγκαπούρη, όπου τα νέα κρούσματα αυξάνονταν τον Απρίλιο, παρά τις προηγούμενες επιτυχημένες προσπάθειες αναχαίτισης της επιδημίας.

Στην Κίνα, αναφέρθηκαν μόνο τρία νέα κρούσματα την Κυριακή και όλοι οι ασθενείς στην πόλη Ουχάν, το αρχικό επίκεντρο, έχουν πλέον πάρει εξιτήριο από τα νοσοκομεία.

Τα κρούσματα αυξάνονται ταχύτερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο στη Λατινική Αμερική και την Αφρική. Στο Μεξικό, η αύξηση αυτή ήταν γύρω στο 7-10% ημερησίως την περασμένη εβδομάδα, ενώ στη Βραζιλία την Κυριακή ξεπέρασαν τις 60.000.

Πάνω από το 40% των 32.600 κρουσμάτων στην Αφρική έχουν εντοπιστεί στον βορρά, κυρίως στο Μαρόκο, την Αλγερία και την Αίγυπτο.

ΠΟΥ: Η πανδημία δεν έχει τελειώσει

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας προειδοποίησε σήμερα ότι η πανδημία του νέου κορονοϊού κάθε άλλο παρά έχει τελειώσει και «ανησυχεί βαθιά» σχετικά με τον αντίκτυπο της διακοπής των συνήθων υγειονομικών υπηρεσιών, ειδικά για τα παιδιά.

«Η πανδημία κάθε άλλο παρά έχει τελειώσει» είπε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, προσθέτοντας ότι ο οργανισμός ανησυχεί για τις αυξητικές τάσεις στην Αφρική, την ανατολική Ευρώπη, τη Λατινική Αμερική και σε ορισμένες χώρες της Ασίας.

«Έχουμε μπροστά μας μακρύ δρόμο και πολλή δουλειά να κάνουμε» υπογράμμισε.

Η υφήλιος «έπρεπε να ακούσει» τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας που έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τον νέο κορονοϊό από τα τέλη Ιανουαρίου, τόνισε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, σημειώνοντας πως οι παγκόσμιες υγειονομικές αρχές δεν μπορούν να υποχρεώσουν τις χώρες να ακολουθήσουν τις συστάσεις τους.

«Ο κόσμος έπρεπε να ακούσει προσεκτικά τον ΠΟΥ, καθώς η έκτακτη ανάγκη σε παγκόσμιο επίπεδο κηρύχθηκε την 30η Ιανουαρίου» με, εκείνη της εποχή, εκτός της Κίνας, 82 κρούσματα και κανέναν θάνατο, είπε ο ίδιος.

Συμπλήρωσε δε ότι ελλείψεις σε εμβόλια για άλλες ασθένειες καταγράφηκαν σε 21 χώρες, ως αποτέλεσμα των συνοριακών περιορισμών που συνδέονται με την πανδημία.

«Ο αριθμός των κρουσμάτων ελονοσίας στην υποσαχάρια Αφρική μπορεί να διπλασιαστεί» επισήμανε.

«Αυτό δεν χρειάζεται να συμβεί, εργαζόμαστε με χώρες για να τις στηρίξουμε».

AΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί