Ρεπορτάζ:
Βαγγέλης Τριάντης, Νίκος Σπυρόπουλος, Βασίλης Ανδριανόπουλος
Πηγή: documentonews.gr
Νέα στοιχεία-καταπέλτης για το σκάνδαλο Γιάννη Βρούτση με τα vouchers και τις πλατφόρμες τηλεκατάρτισης φέρνει σήμερα στο φως της δημοσιότητας το Documento. Στοιχεία που αποδεικνύουν τη σκανδαλώδη διαχείριση που έκανε ο υπουργός Εργασίας σε ό,τι αφορά εκατομμύρια ευρώ δημόσιου χρήματος εν μέσω πανδημίας με πρόσχημα τη στήριξη χιλιάδων επιστημόνων.
Δείτε επίσης: “Κολλητοί” και συνεργάτες πρωθυπουργού και υπουργού στο σκάνδαλο με την αρπαχτή της τηλεκατάρτισης
Η νέα πτυχή του σκανδάλου των “voucher”: Ο αγαπημένος συνεργάτης του Βρούτση και οι συμβάσεις του
Νέες αποκαλύψεις για τα voucher της αμαρτίας: Εκατομμύρια “προίκα” σε χρηματοδότη υπουργού (φωτο)
Οι μεθοδεύσεις του είχαν αποτέλεσμα εκατομμύρια ευρώ να καταλήξουν σε πλατφόρμες που σχετίζονται με την οικογένεια της συμβούλου του Ευγενίας Παπαβασιλείου. Οπως αποκαλύπτουμε σήμερα στο Documento, η οικογένεια της συμβούλου του, στην οποία ανήκει το ΚΕΚ Ευκλείδης, αλλά και οι συνέταιροί της, στους οποίους ανήκουν τρεις από τις επτά πλατφόρμες τηλεκατάρτισης, έχουν πάρει και άλλες φορές χρήματα με τις ευλογίες του Γιάννη Βρούτση. Πρόκειται για έργο 2,6 εκατ. ευρώ το οποίο είχε να κάνει με τη στήριξη και επιμόρφωση 550 απολυμένων του ΔΟΛ, του «Εθνους» και του Πήγασου.
H απόφαση Βρούτση με την οποία δόθηκε το έργο των 2,6 εκατ. ευρώ το οποίο είχε να κάνει με τη στήριξη και επιμόρφωση 550 απολυμένων του ΔΟΛ, του «Εθνους» και του Πήγασου στην κοινοπραξία εταιρειών στην οποία συμμετείχε η οικογένεια της συμβούλου του
Αν και επρόκειτο για διαγωνισμό του υπουργείου, οι ανταγωνιστές του υποστηρίζουν ότι πετάχτηκαν έξω για «τυπικούς» λόγους. Μεθοδεύσεις από την πλευρά του υπουργείου καταγγέλλονται και στον διαγωνισμό για τις πλατφόρμες. Σύμφωνα με τις καταγγελίες, η προθεσμία ήταν πολύ μικρή ώστε κάποιος να μπορέσει να συγκεντρώσει αξιόλογο υλικό 100 ωρών για κάθε εκπαιδευτική ενότητα, ενώ εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι το υλικό αξιολογήθηκε από το υπουργείο μέσα σε ένα βράδυ, παρά το γεγονός ότι ήταν τεράστιο. Επιπλέον από την έρευνα του Documento προκύπτει πως δύο από τις πλατφόρμες που επιλέχθηκαν εμφανίζονται online δύο μέρες πριν από την τελική απόφαση Βρούτση.
Κάτι που θέτει περαιτέρω εύλογα ερωτήματα για το κατά πόσο οι όροι του διαγωνισμού ήταν φωτογραφικοί.
Το τελευταίο κομμάτι στο παζλ του σκανδάλου Βρούτση έρχεται από την Κομισιόν. Σε γραπτή απάντησή της σε ερώτηση του Documento αναφορικά με τη στήριξη των επιστημόνων – αυτοαπασχολούμενων και κατά πόσο αυτή μπορούσε να γίνει από κοινοτικά κονδύλια, η Κομισιόν αδειάζει τον υπουργό Εργασίας. Καταρρίπτεται λοιπόν το επιχείρημα Βρούτση ότι επέλεξε τα vouchers προκειμένου να πάρουν τα χρήματα από το ΕΣΠΑ. Αλλωστε η πρόσκληση του έργου που ο ίδιος υπέγραφε ανέφερε ξεκάθαρα πως «χρηματοδοτείται από εθνικούς πόρους και δύναται να συγχρηματοδοτηθεί από κοινοτικούς». Δημόσιο χρήμα λοιπόν που κατέληξε σε φίλα προσκειμένους επιχειρηματίες και οικογένειες συμβούλων.
Στις 6 Ιουνίου 2019 ο τότε υφυπουργός Εργασίας εξέδωσε ανοικτή πρόσκληση για εκδήλωση ενδιαφέροντος αναφορικά με την «υλοποίηση μέρους ενεργειών στο έργο με κωδικό EGF/2018/003 EL/Attica publishing» και τίτλο «Ενέργειες που αφορούν απολύσεις σε επιχειρήσεις στον κλάδο 58 της NACE Αναθ. 2 (Εκδοτικές δραστηριότητες)».
Επρόκειτο για πρόγραμμα το οποίο στην ουσία αφορούσε την παροχή έκτακτης και άμεσης υποστήριξης σε 550 απολυμένους από τις εταιρείες Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη (ΔΟΛ), Εκδόσεις Εθνος ΑΕ και Pegasus Magazines Publications. Η πρόταση είχε εγκριθεί τον Δεκέμβριο του 2018 από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανερχόταν σε 3,847 εκατ. ευρώ με συγχρηματοδότηση κατά 60% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση (ΕΤΠ) και κατά 40% από πόρους του Προγράμματος Δημόσιων Επενδύσεων (ΠΔΕ) του υπουργείου Εργασίας. Τελικά δημοπρατήθηκαν €2,6 εκατ. Από αυτά, το 1,237 εκατ. ευρώ αφορούσε «επαγγελματική συμβουλευτική» προς τους απολυμένους και 1,365 εκατ. ευρώ «κατάρτιση και επιμόρφωση».
Ακολούθησαν οι εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019. Η κυβέρνηση άλλαξε και νέος υπουργός Εργασίας ορίστηκε ο Γιάννης Βρούτσης. Στις 19 Ιουλίου τρία κοινοπρακτικά σχήματα κατέθεσαν αίτηση χρηματοδότησης για το συγκεκριμένο έργο. Η ένωση εταιρειών ΕΕΟ Group AE – Αποψη ΑΕ – Ακμή Universal – Training ΚΔΒΜ, η ένωση φορέων ΙΝΕ ΓΣΕΕ – ΚΕΚ ΙΝΕ ΓΣΕΕ – ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ – ΚΕΚ ΓΣΕΒΕΕ και η κοινοπραξία Δήμητρα Εκπαιδευτική Συμβουλευτική ΑΕ – Μάστερ ΑΕ – Παπαβασιλείου Αθ. & Σία ΕΕ. Οπως αποκάλυψε το documentonews.gr, η εταιρεία Παπαβασιλείου Αθ. & Σία ΕΕ ανήκει στην οικογένεια Παπαβασιλείου, συγγενής της οποίας είναι η σύμβουλος της γενικής γραμματέα του υπουργείου Εργασίας, δικηγόρος το επάγγελμα, Παπαβασιλείου Αντωνίου Ευγενία, η οποία επίσης είχε ιδιοκτησιακή σχέση με την εταιρεία έως το 2018.
Δύο μήνες μετά και αφού πρώτα εξετάστηκαν οι φάκελοι που είχαν υποβληθεί, ο Γ. Βρούτσης απέρριψε τις αιτήσεις των δύο πρώτων κοινοπραξιών. Η αιτιολογία είχε να κάνει, σύμφωνα με πληροφορίες του Documento, με «διοικητικούς» λόγους. Δηλαδή με κάποιο τυπικό γραφειοκρατικό σφάλμα κατά την υποβολή των φακέλων και όχι με την αρτιότητα του περιεχόμενου. Ακολούθησαν ενστάσεις τόσο από την ΙΝΕ ΓΣΕΕ –ΚΕΚ ΙΝΕ ΓΣΕΕ – ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ – ΚΕΚ ΓΣΕΒΕΕ όσο και από την ΕΕΟ Group AE – Αποψη ΑΕ – Ακμή Universal – Training ΚΔΒΜ. Η αρμόδια επιτροπή όμως του υπουργείου Εργασίας που τις εξέτασε τις απέρριψε. Τελικά, στις 22 Οκτωβρίου ο Γ. Βρούτσης αποφάσισε την ένταξη του έργου, με δικαιούχο την εταιρεία Δήμητρα Εκπαιδευτική Συμβουλευτική ως συντονιστή φορέα της ένωσης εταιρειών Δήμητρα Εκπαιδευτική Συμβουλευτική ΑΕ – Μάστερ ΑΕ – Παπαβασιλείου Αθ. & Σία ΕΕ.
Με το καλημέρα δηλαδή της ανάληψης του υπουργείου Εργασίας από τον Γ. Βρούτση η οικογένεια της συμβούλου του εμφανίζεται να λαμβάνει έργο από το υπουργείο. Οπως έγινε με τις εταιρείες που μήνες μετά ανέλαβαν εν μια νυκτί προγράμματα εκατομμυρίων ευρώ με fast track διαδικασίες.
Η οικογένεια της συμβούλου και το ΚΕΚ Ευκλείδης
Ποια είναι η σύμβουλος Βρούτση και πώς συνδέεται με το ΚΕΚ Ευκλείδης; Οπως αποκάλυψε το documentonews.gr, τον Οκτώβριο του 2019 με απόφαση του υπουργού Βρούτση τοποθετήθηκε «σε θέση μετακλητού συνεργάτη κατηγορίας ΠΕ στο ιδιαίτερο γραφείο της Γενικής Γραμματέως του υπουργείου Εργασίας, Αννας Στρατινάκη η δικηγόρος Παπαβασιλείου Αντωνίου Ευγενία». Η σύμβουλος είναι συγγενής της οικογένειας Παπαβασιλείου στην οποία ανήκει το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης Ευκλείδης, ενώ μέχρι και το 2018 ήταν και συνιδιοκτήτρια της εταιρείας.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας στο ΓΕΜΗ, στις 21 Οκτωβρίου 2016 η Ευγ. Παπαβασιλείου υπέγραψε ιδιωτικό συμφωνητικό μαζί με τους Κωνσταντίνο Παπαβασιλείου, Μιχαήλ Παπαβασιλείου και Αθηνά Παπαβασιλείου. Το συμφωνητικό αφορούσε τη «μεταβίβαση εταιρικών μεριδίων αλλά και τροποποίησης κωδικοποίησης του καταστατικού της ετερόρρυθμης εταιρείας με την επωνυμία Μ. Παπαβασιλείου και ΣΙΑ ΕΕ και ΔΤ ΚΕΚ ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ».
Σύμφωνα με το έγγραφο, από την εταιρεία αποχώρησε η Αθ. Παπαβασιλείου η οποία κατείχε το 1/3 του κεφαλαίου της και μεταβίβασε την εταιρική της ιδιότητα στη σύμβουλο της γενικής γραμματέα του υπουργείου Εργασίας αντί 22.000 ευρώ. Επίσης ο Κων. Παπαβασιλείου, ο οποίος κατείχε το 33,33% του κεφαλαίου της εταιρείας, μεταβίβασε το ποσοστό του ως εξής: στον Μιχ. Παπαβασιλείου το 26,666%, ο οποίος μαζί με το προηγούμενο ποσοστό που κατείχε έφτασε στο 60%, και στην Ευγ. Παπαβασιλείου το 6,67%, με αποτέλεσμα το ποσοστό συμμετοχής της στην εταιρεία να αγγίξει το 40%. Στη συνέχεια μάλιστα συστήθηκε ετερόρρυθμη εταιρεία με την επωνυμία Μ. Παπαβασιλείου και Σία και διακριτικό τίτλο ΚΕΚ Ευκλείδης, στην οποία συμμετείχαν ως ομόρρυθμο μέλος η Ευγ. Παπαβασιλείου και ως ετερόρρυθμο ο Μιχ. Παπαβασιλείου.
Τον Σεπτέμβριο του 2018 υπογράφηκε νέο ιδιωτικό συμφωνητικό για τη μεταβίβαση των εταιρικών μεριδίων μεταξύ της Ευγ. Παπαβασιλείου, του Μιχ. Παπαβασιλείου και της Αθ. Παπαβασιλείου. Τότε η Ευγ. Παπαβασιλείου αποχώρησε από την εταιρεία και μεταβίβασε το μερίδιό της στην Αθ. Παπαβασιλείου αντί 24.000 ευρώ.
Τα «αμαρτωλά» vouchers ανεργίας του 2012-14
Δεν είναι η πρώτη φορά που οι επιλογές Βρούτση φέρνουν χάος στην κατάρτιση… Στην προηγούμενη υπουργική του θητεία (2012-15) είχε δημιουργήσει χαοτική αναστάτωση με τα vouchers ανεργίας. Τι κι αν ούρλιαζε ο τότε και νυν πρόεδρος της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων του ΟΑΕΔ Γ. Μακράκης. Τι κι αν υπήρχαν και τότε καταγγελίες για διασπάθιση δημόσιου χρήματος. Ολα αυτά δεν έκαναν τότε τον Γ. Βρούτση να ιδρώσει. «Το είχα καταγγείλει τότε και το ίδιο λέω και τώρα. Φτιάχτηκε ένα σύστημα που έδινε στους ανέργους ψίχουλα και απομυζούσε τα κοινοτικά κονδύλια» ανέφερε στο Documento o Γ. Μακράκης. «Από τα 5.400 ευρώ που δίνονταν στους ιδιώτες για τις επιταγές ανεργίας μόλις τα 1.600 πήγαιναν στους εργαζόμενους» υπογραμμίζει…
Οι εκλεκτοί που έστησαν πλατφόρμες εκ των υστέρων
Το «σκόιλ ελικικου-gate» έχει και άλλη μία πτυχή πολύ βορβορώδη. Μέσα σε ελάχιστα 24ωρα δύο επιχειρηματίες του χώρου έστησαν δύο online υπηρεσίες κυριολεκτικά στο παρά πέντε, προκαλώντας εύλογα ερωτήματα για το πώς ενημερώθηκαν έγκαιρα.
Ερευνήσαμε το θέμα και βρήκαμε ότι δύο από τις επτά πλατφόρμες των «εκλεκτών» του Βρούτση εμφανίζονται να στήθηκαν online μόλις μία μέρα μετά την προκήρυξη. Η απόφαση του υπουργού Εργασίας πάρθηκε στις 2.4.2020, με την πρόσκληση ενδιαφέροντος να αναρτάται στη Διαύγεια στις 3.4.2020 και με καταληκτική ημερομηνία στις 5 Απριλίου 2020.
Εντός μόλις τριών ημερών ο Βρούτσης ζητούσε από εταιρείες να καταθέσουν αίτηση συμμετοχής στο Μητρώο Εγκεκριμένων Ολοκληρωμένων Συστημάτων Τηλεκατάρτισης (ΟΣΤΚ) έχοντας ήδη αναρτημένο στην online πλατφόρμα τους το σύνολο του ψηφιακού εκπαιδευτικού υλικού για τουλάχιστον επτά από τις δέκα ειδικότητες. Επρεπε δηλαδή σε λίγα 24ώρα και να έχουν στήσει πλατφόρμα και να ετοιμάσουν χιλιάδες σελίδες υλικού. Το πρωί της 6ης Απριλίου 2020, λίγες ώρες μετά τη λήξη, εγκρίθηκαν συγκεκριμένοι… πλατφορμάρχες.
Μέσα σε χρονικό διάστημα-ρεκόρ η αρμόδια επιτροπή εμφανίστηκε να έχει… ελέγξει δεκάδες χιλιάδες σελίδες.
Και εγένετο δραστηριότητα
Απαραίτητη υποχρέωση για τις εταιρείες ήταν να δηλώσουν την ηλεκτρονική διεύθυνση της πλατφόρμας τηλεκατάρτισης. Δύο όμως από τις επτά πλατφόρμες εμφανίζονται να έχουν πρώτη online δραστηριότητα στις 4.4.2004, μόλις μία ημέρα μετά την πρόσκληση. Σύμφωνα με το securitytrails.com, το εγκυρότερο εργαλείο για την αναζήτηση διαδικτυακής παρουσίας, αυτές οι δύο είναι το voucher.eclassroom.gr και voucher.freestudies.gr.
Η αναζήτηση των διευθύνσεων δείχνει ότι είναι on line στις 4 Απριλίου. Δύο μέρες πριν πάρουν τη δουλειά…
Η πρώτη πλατφόρμα ανήκει σε εταιρεία του Χ. Ζαφειροπούλου, ο οποίος παλαιότερα είχε συνεργαστεί με τον Ν. Πιτσούλη του ΚΕΚ Δήμητρα και των ΜΚΟ. Η δεύτερη ανήκει στον Ν. Τάκη, τοπικό στέλεχος της ΝΔ στην Ημαθία. Ο Γ. Βρούτσης πρέπει να απαντήσει πώς και γιατί ανατέθηκε η δουλειά σε πλατφόρμες που φαίνεται να δραστηριοποιούνται online στα ξαφνικά μία ημέρα μετά την προκήρυξη και μία μέρα πριν από τη λήξη της προκήρυξης.
«Πήραν τη δουλειά κερδίζοντας διαγωνισμό που δεν γνωρίζαμε»
Τα κέντρα διά βίου μάθησης (ΚΔΒΜ) «έκαναν όλη τη γραφειοκρατική δουλειά της υποβολής αιτήσεων και ενημέρωσης των δικαιούχων».
Ομως «εφτά άγνωστες σε όλους εμάς πλατφόρμες πήραν τη δουλειά της τηλεκατάρτισης μέσω διαγωνισμού, όπως μας ανακοινώθηκε εκ των υστέρων, αφού δεν είχαμε ενημερωθεί γι’ αυτόν. Ετσι βρήκαμε έτοιμο εκπαιδευτικό υλικό για να αναρτήσουμε. Υλικό που, για να το πω λιανά –γιατί έχω πολύ θυμό μέσα μου επειδή έχουμε πληγεί πολύ–, το “φόρεσαν” στον κόσμο και προέκυψαν τα γνωστά “σκοιλ ελικικού”. Κατηγορηθήκαμε ότι τα αναρτήσαμε εμείς, και όχι κατ’ εντολή και κατ’ ανάθεση του υπουργείου οι εφτά πλατφόρμες. Το πού βρέθηκαν αυτές οι πλατφόρμες είναι αντικείμενο δημοσιογραφικής έρευνας, αλλά θα πρέπει να είναι αδαής κανείς για να μην καταλαβαίνει. Θα διεκδικήσουμε και θα λάβουμε τα υποσχεθέντα διά της προκήρυξης δεδουλευμένα. Ο πρωθυπουργός ας φροντίσει να μην πέσουμε σε άλλο ένα φιάσκο» δήλωσε στο Documento ο Νίκος Καστρινάκης, γενικός διευθυντής του ΙΕΚ ΣΒΙΕ.