Σημεία συνέντευξης της Έφης Αχτσιόγλου, βουλευτή Επικρατείας και τομεάρχη Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, στο “KontraChannel”.
«Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα πάρα πολύ σοβαρό σκάνδαλο με ειδικές ηθικές διαστάσεις», τόνισε η Έφη Αχτσιόγλου στο Kontra Channel, σημειώνοντας ότι «ενώ όλη η χώρα βρίσκεται σε καραντίνα για να προστατευθεί η υγεία των πολιτών, η κυβέρνηση προσπάθησε να στήσει αρπαχτή με τα voucher της ψευδοκατάρτισης».
Πρόσθεσε, επίσης, ότι «το γεγονός πως μέσα σε τρεις μέρες έξι ΚΕΚ κατέβασαν έτοιμες πλατφόρμες, με πολλές χιλιάδες σελίδες -είδαμε τι περιεχομένου- και εγκρίθηκαν αβλεπεί από τον υπουργό Εργασίας, ώστε να μπορούν να τις νοικιάσουν σε όλα τα ΚΕΚ της χώρας και να λάβουν δεκάδες εκατομμύρια, είναι ο ορισμός του σκανδάλου. Για έναν μήνα ο κ. Βρούτσης και άλλα κυβερνητικά στελέχη επέμεναν στα κανάλια να διαφημίζουν το πρόγραμμα».
Η κ. Αχτσιόγλου υπογράμμισε ότι «ο υπουργός Εργασίας επέλεξε το προσβλητικό πρόγραμμα ψευδοκατάρτισης. Το υλικό με τις ασυναρτησίες των “σκόιλ ελικίκου” το υπέγραψε ο κ. Βρούτσης, δέχθηκε και υποστήριξε ότι τα ΚΕΚ πρέπει να λάβουν χρήματα γι’ αυτό. Εκεί βρίσκεται το μέγεθος του σκανδάλου και του φιάσκου». Επισήμανε, ακόμα, ότι «τη στιγμή μάλιστα που υπάρχει επιστολή της ΕΕ προς τον κ. Βρούτση από τα μέσα Μαρτίου η οποία λέει ότι τα χρήματα του ΕΣΠΑ μπορούν πια να δοθούν για απευθείας ενίσχυση των αυτοαπασχολούμενων, ο ίδιος επέμενε διαρκώς στο πρόγραμμα της ψευδοκατάρτισης». Το πιο τραγικό, σημείωσε, είναι ότι «θα μπορούσε να δώσει απευθείας ενίσχυση 800 και όχι 600 ευρώ στους επιστήμονες και αυτό να κοστίσει τελικά λιγότερο, περίπου 140 εκ. και όχι 190 εκ. ευρώ όπως μέσω της ψευδοκατάρτισης. Ήταν καθαρή και επίμονη επιλογή της ΝΔ να δοθούν περίπου 90 εκατ. στα ΚΕΚ και η μερίδα του λέοντος σε πολύ συγκεκριμένα, στα έξι που έφτιαξαν τις πλατφόρμες όπως όριζε η πρόσκληση του υπουργείου Εργασίας».
Το πρόγραμμα, τόνισε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, «καταργήθηκε μετά από τη διογκούμενη, γενικευμένη κοινωνική αντίδραση απέναντι σε μία ολοφάνερη αρπαχτή και όχι από ευθιξία της κυβέρνησης. Δύο τινά συμβαίνουν και τα ρωτάμε: Γνώριζε και είχε εγκρίνει ο κ. Μητσοτάκης τον σχεδιασμό και την υλοποίηση τού προγράμματος; Αν είναι έτσι τότε τα πράγματα είναι πάρα πολύ σοβαρά. Αν δεν γνώριζε και ο κ. Βρούτσης λειτουργούσε εν αγνοία του πολιτικού του προϊσταμένου τότε δεν υπάρχει καμία άλλη επιλογή παρά να αποπέμψει τον κ. Βρούτση».
Η κ. Αχτσιόγλου απάντησε στους ισχυρισμούς του κ. Βρούτση ο οποίος «προσπαθεί να δημιουργήσει μία εντύπωση ότι “περίπου όλοι ίδιοι είμαστε”, λέγοντας ουσιαστικά ότι όποιοι υλοποίησαν προγράμματα κατάρτισης είναι μέρος ενός σκανδάλου. Αυτή η τακτική είναι τραγική, είναι μία κίνηση απελπισίας».
«Προγράμματα κατάρτισης των ανέργων υλοποιούνται σε όλες της ευρωπαϊκές χώρες ως μέθοδος καταπολέμησης της ανεργίας. Το ίδιο και στην Ελλάδα εδώ και πολλά χρόνια. Το θέμα είμαι για τι κατάρτιση μιλάμε, τι περιεχομένου, με τι κριτήρια. Στην προκειμένη περίπτωση δεν ήταν κατάρτιση, αλλά αρπαχτή: οι πλατφόρμες δεν είχαν μόνο λεκτικές ασυναρτησίες αλλά και να μαθαίνουν τάχα στους Μηχανικούς πώς να ανοίγουν έναν υπολογιστή κλπ. Είναι προφανές ότι μιλάμε για σκάνδαλο», υπογράμμισε.
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε «τεράστιο ψέμα ότι τάχα ο ΣΥΡΙΖΑ κλείδωσε τα χρήματα σε καταρτίσεις και η ΝΔ δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς», αντιθέτως, επισήμανε, «συγκεκριμένα κονδύλια του ΕΣΠΑ ήταν κλειδωμένα για την περίοδο 2014-2020 αποκλειστικά για κατάρτιση ήδη από το 2013, από συμφωνία της ΝΔ με την Κομισιόν. Ήταν προϋπόθεση η κατάρτιση για να εκταμιευθούν και να φτάσουν στους άνεργους. Τώρα αντιθέτως λόγω του κορωνοϊού η ΕΕ ήρε τους περιορισμούς και είπε τα χρήματα να δοθούν απευθείας».
Σε ό,τι αφορά τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, πρόσθεσε, «για την αξιοποίηση πόρων που είχαν ως προϋπόθεση την κατάρτιση προχωρήσαμε σε καταρτίσεις με διαφάνεια, σαφείς όρους και προϋποθέσεις». Σημείωσε, παράλληλα, ότι κατά κανόνα ο ΣΥΡΙΖΑ προχωρούσε αυτά τα προγράμματα με «προσκλήσεις προς επιστημονικούς φορείς, επιμελητήρια, νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και τους κοινωνικούς εταίρους, προκειμένου οι ίδιοι με τα ινστιτούτα που διαθέτουν και τους διαγωνισμούς που κάνουν να υλοποιήσουν καταρτίσεις εργαζομένων και ανέργων και όχι με προσκλήσεις σε ΚΕΚ».
Υπενθύμισε, τέλος, ότι «μετά τον νόμο Αρβανιτόπουλου επί ΝΔ τα ΚΕΚ ξεπηδούσαν σαν τα μανιτάρια στην Ελλάδα, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έβαλε για πρώτη φορά προϋποθέσεις και κανόνες στη λειτουργία τους».