«Ο ιός δεν κάνει διακρίσεις, αλλά οι επιπτώσεις του κάνουν»
Σε κρίση ανθρωπίνων δικαιωμάτων κινδυνεύει να αναχθεί η κρίση του Coviδ-19, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ που εκτίμησε ότι η πανδημία ενδέχεται να προσφέρει σε κάποιες χώρες δικαιολογία για να υιοθετήσουν μέτρα που καταπιέζουν τους πολίτες, τα οποία όμως δεν συνδέονται με την πανδημία.
Ο Αντόνιο Γκουτέρες παρουσίασε έκθεση του ΟΗΕ, που εξηγεί πώς τα ανθρώπινα δικαιώματα πρέπει να αποτελούν οδηγό στην απάντηση και την ανάκαμψη σε αυτή την υγειονομική, κοινωνική και οικονομική κρίση, προσθέτοντας ότι, αν και ο ιός δεν κάνει διακρίσεις, οι επιπτώσεις του κάνουν.
«Παρατηρούμε τις δυσανάλογες επιπτώσεις σε κάποιες κοινωνίες, την άνοδο του λόγου μίσους, τη στοχοθέτηση ευάλωτων ομάδων και τους κινδύνους που ενέχουν οι σκληρές απαντήσεις στον τομέα της ασφάλειας που υπονομεύουν την υγειονομική αντίδραση», τόνισε ο γ.γ. του Οργανισμού.
Η έκθεση του ΟΗΕ αναφέρει ότι οι μετανάστες, οι πρόσφυγες και οι εσωτερικά εκτοπισμένοι είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι. Σύμφωνα με αυτή, περισσότερες από 131 χώρες έχουν κλείσει τα σύνορά τους, με μόλις 30 να έχουν υιοθετήσει εξαιρέσεις για τους αιτούντες άσυλο.
«Σε ένα πλαίσιο ανόδου του εθνικοσοσιαλισμού, του λαϊκισμού, του αυταρχισμού και υποχώρησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε κάποιες χώρες, η κρίση μπορεί να αποτελέσει αφορμή για την υιοθέτηση καταπιεστικών μέτρων για λόγους που δεν σχετίζονται με την πανδημία», προειδοποίησε ο Γκουτέρες. «Αυτό είναι απαράδεκτο», υπογράμμισε αλλά ο ΟΗΕ δεν παρείχε συγκεκριμένα παραδείγματα για αυτού του είδους τα μέτρα.
Διαφάνεια ζητά ο Γκουτέρες από τις κυβερνήσεις
Ο Γκουτέρες ζήτησε από τις κυβερνήσεις να είναι διαφανείς, να αντιδρούν και να είναι υπεύθυνες σημειώνοντας ότι «ο χώρος πολιτών και η ελευθερία του Τύπου είναι ζωτικής σημασίας. Οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και ο ιδιωτικός τομέας έχουν να διαδραματίσουν έναν κρίσιμο ρόλο. Και σε ό,τι κάνουμε δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ: η απειλή είναι ο ιό, όχι οι άνθρωποι», επεσήμανε.
«Σεβόμενοι τα ανθρώπινα δικαιώματα αυτή την περίοδο της κρίσης, καταρτίζουμε πιο αποτελεσματικές λύσεις που αφορούν όλους για τη σημερινή έκτακτη ανάγκη και την ανοικοδόμηση του μέλλοντος», εκτίμησε ο γενικός γραμματέας.
Η έκθεση του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τον Covid-19 υπογραμμίζει ότι ο τρόπος που θα αντιμετωπιστεί η πανδημία θα είναι θεμελιώδης για το μέλλον του κόσμου και την εξέλιξή του «είτε προς το καλύτερο είτε προς το χειρότερο».
«Είναι σημαντικό να σκεφτόμαστε το μακροπρόθεσμο την ώρα που σχεδιάζουμε τις βραχυπρόθεσμες απαντήσεις μας», προσθέτει η έκθεση.