Κανένα σχέδιο δεν παρουσιάζει το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων για τον πρωτογενή τομέα, στην απάντηση που δίνει σε ερώτηση του βουλευτή Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Βαρδάκη, την οποία συνυπογράφουν 49 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ, την ώρα που σε ολόκληρη την Ευρώπη άνοιξε η συζήτηση για την επόμενη μέρα της υγειονομικής κρίσης.
Η Κυβέρνηση ανακοίνωσε ενίσχυση 150 εκατ. ευρώ, που στο μεγαλύτερο μέρος τους, δεν αφορούν τους αγρότες, αλλά στους ενδιάμεσους της εφοδιαστικής αλυσίδας, αφού μόλις τα 40 εκ. ευρώ, θα κατευθυνθούν για άμεση ρευστότητα των αγροτών, κτηνοτρόφων και αλιέων.
Επιπρόσθετα μέχρι σήμερα, δεν πάρθηκε κανένα μέτρο οικονομικής ενίσχυσης, καθώς δεν έχουν ενταχθεί ούτε στην εφάπαξ ενίσχυση, αλλά ούτε και στην έκπτωση καταβολής των αυξημένων έτσι κι αλλιώς ασφαλιστικών εισφορών, ενώ επιπρόσθετα έχουν επιβάρυνση και στις εισφορές του ΕΛΓΑ. Δεν έχει υπάρξει επίσης καμία αναστολή των οφειλών τους προς τράπεζες και δημόσιο, ούτε μέριμνα για τη διάθεση των προϊόντων τους στην εγχώρια αγορά, ούτε για την προστασία της εγχώριας παραγωγής, σύμφωνα και με δημόσιες καταγγελίες τους.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα όσα ήδη έχουν δημόσια αναφέρει εκπρόσωποι αγροτικών φορέων, σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες της Κρήτης εν μέσω πανδημίας και ενώ το νησί δεν έχει ακόμα συνέλθει από την μειωμένη παραγωγή του ελαιολάδου. Ενώ τα ντόπια προϊόντα διατίθενται σε εξευτελιστικές τιμές ή παραμένουν απούλητα και πολλά από αυτά καταλήγουν στην χωματερή, οι αγρότες έχουν να αντιμετωπίσουν και τις αθρόες εισαγωγές ντομάτας από την Τουρκία.
Επίσης, οι εκπρόσωποι των αγροτών καταγγέλλουν ότι στις περισσότερες αγορές της Αθήνας δεν έχουν θέσεις για πάγκους, που συνεπάγεται για τους ίδιους ολοκληρωτική καταστροφή.
Σε ότι αφορά τα φαινόμενα αισχροκέρδειας κατά την πασχαλινή περίοδο και τη διάθεση αμνοεριφίων, οι κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας επισήμαναν τη διαφορά πώλησης από τον παραγωγό στα κρεοπωλεία, με αυτή που τελικά πωλήθηκαν τα προϊόντα τους στον καταναλωτή ζητώντας άμεσα μέτρα για τους κτηνοτρόφους, με επιστολή διαμαρτυρίας της Ομοσπονδίας τους.
«Τα παραπάνω γεγονότα, αποτελούν καταγγελίες φορέων και εκπροσώπων αγροτών και αποδεικνύουν την ανεπάρκεια της Κυβέρνησης ως προς τον σχεδιασμό και την υλοποίηση μέτρων στήριξης του πρωτογενή τομέα. Ο κ. Γεωργιάδης απαξιεί τελείως να αναφερθεί στα προϊόντα που παράγονται από τους αγρότες, τους αλιείς και τους κτηνοτρόφους» υπογραμμίζει ο κ. Βαρδάκης.
Η απάντηση του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων
Σχετικά με την ανωτέρω Ερώτηση, που κατέθεσαν στη Βουλή των Ελλήνων οι Βουλευτές που αναγράφονται στον πίνακα αποδεκτών, σας γνωρίζουμε ότι: Η Ελληνική Κυβέρνηση ανέλαβε από την πρώτη στιγμή αποφασιστική δράση για την ενίσχυση των τομέων της δημόσιας υγείας και τον μετριασμό των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων της νόσου COVID-19. Ειδικότερα, η αντίδραση του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων επικεντρώνεται σε πέντε προτεραιότητες:
Περιορισμός της εξάπλωσης του ιού. Με τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου & Προστασίας Καταναλωτή προχωρήσαμε στην αναστολή κάθε εμπορικής δραστηριότητας λιανικής πώλησης που εντάσσεται στην γενική κατηγορία δραστηριότητας, συμπεριλαμβανομένων και των υποκατηγοριών της, εκτός από αυτές που ρητά εξαιρούνται με το πρώτο άρθρο της ΚΥΑ ΦΕΚ Β 915-17-03-2020.
Διασφάλιση της τροφοδοσίας της αγοράς και της λειτουργίας των υπεραγορών
τροφίμων και επιχειρήσεων εστίασης.
Διευρύναμε το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων πώλησης τροφίμων προκειμένου να αποφευχθεί η συμφόρηση των πολιτών.
Ρυθμίσαμε την αναλογία 15τμ/άτομο, ενισχύοντας τα προληπτικά μέτρα για την μη διάδοσή του.
Μειώσαμε το ΦΠΑ από 24% στο 6% για τα είδη ατομικής υγιεινής και προστασίας. Το μέτρο ισχύει και για τους καταναλωτές και για τους παραγωγούς. Αυτό επέφερε σημαντική μείωση της τιμής για δεκάδες προϊόντα που χρησιμοποιούν οι πολίτες, αλλά και κίνητρο για τις παραγωγικές μονάδες να εισάγουν πρώτες ύλες και να παράξουν προϊόντα για την ελληνική αγορά.
Ενεργοποιήσαμε μέσω του ΓΕΜΗ την ηλεκτρονική πλατφόρμα υποχρεωτικής δήλωσης των αποθεματικών των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην αλυσίδα παραγωγής, εισαγωγής, εμπορίας, πώλησης, μεσιτείας, διακίνησης και διανομής φαρμακευτικών προϊόντων και μέσων ατομικής προστασίας και προσωπικής υγιεινής στην ελληνική επικράτεια.
Με το άρθρο 5 του Ν. 4681/ΦΕΚ Αˊ 74/27-03-2020 και προκειμένου να διασφαλιστεί ότι κατά την περίοδο που υφίσταται ο κίνδυνος της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, θα υπάρχουν επαρκή αποθέματα αντισηπτικών προϊόντων στην εγχώρια αγορά, δίνεται η δυνατότητα παραγωγής των ανωτέρω προϊόντων σε επιχειρήσεις, οι οποίες είναι ήδη κάτοχοι σχετικής άδειας παραγωγής φαρμακευτικών ή καλλυντικών προϊόντων.
Εντατικοποίηση των ελέγχων κατά της αισχροκέρδειας. Σε συνέχεια των ελέγχων για την αντιμετώπιση του παρεμπορίου, προχωρήσαμε στον έλεγχο των εταιριών σε όλο το φάσμα διακίνησης υγειονομικού υλικού, αλλά και σε άλλους τομείς της αγοράς όπως τα καύσιμα. Για τις παραβάσεις που έχουν διαπιστωθεί άμεσα έχουν ήδη καταλογιστεί πρόστιμα ύψους 110.000 ευρώ. Επιπλέον, είμαστε η μόνη χώρα στην Ευρώπη που αποφασίσαμε την απαγόρευση της συνομολόγησης ή της λήψης περιουσιακών ωφελημάτων που αφορούν την πώληση οποιουδήποτε αγαθού ή υπηρεσίας που είναι απαραίτητο για την υγεία, τη διατροφή, τη μετακίνηση και την ασφάλεια του καταναλωτή, ιδίως δε φαρμακευτικών προϊόντων, μέσων ατομικής προστασίας και προσωπικής υγιεινής, όπως χειρουργικών μασκών, αντισηπτικών υγρών και άλλων υλικών απολύμανσης, εφόσον τα ωφελήματα αυτά υπερβαίνουν την αξία της παροχής, τόσο ώστε το μικτό περιθώριο κέρδους να είναι μεγαλύτερο από αυτό της προ της 1ης Φεβρουαρίου 2020, για τα ως άνω προϊόντα και υπηρεσίες. Ακόμη, αναβαθμίσαμε σε χρόνο πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα το τηλεφωνικό κέντρο 1520 της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου & Προστασίας Καταναλωτή. Μέχρι σήμερα έχουν καλέσει 47.675 άτομα, τα οποία έλαβαν πληροφορίες για τα μέτρα στήριξης και από αυτούς οι 20.357 εξυπηρετήθηκαν από εκπρόσωπο του κέντρου.
Εξασφάλιση ορθών πρακτικών στην παροχή ιατρικού εξοπλισμού. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού αποφάσισε να ερευνήσει εάν συντρέχουν οι προϋποθέσεις εκκίνησης αυτεπάγγελτης έρευνας και την επιβολή μέτρων στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της αναφορικά με αυξήσεις στις τιμές λιανικής υγειονομικού υλικού. Η ενέργεια αυτή κρίθηκε απαραίτητη ως αποτέλεσμα των πολυάριθμων παραπόνων καταναλωτών και δημοσιευμάτων αφενός μεν αναφορικά με σημαντικές ανατιμήσεις στα εν λόγω προϊόντα στα διάφορα σημεία λιανικής πώλησης αφετέρου δε σχετικά με τις ελλείψεις των εν λόγω προϊόντων, οι οποίες ενδέχεται να οφείλονται σε πρακτικές επιχειρήσεων στην αλυσίδα διανομής.
Στήριξη της απασχόλησης, των επιχειρήσεων και της οικονομίας. Πάνω από 10 δισ. ευρώ δημόσιων και ιδιωτικών πόρων, μέσω των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, της Αναπτυξιακής Τράπεζας και άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων, αναμένεται να διοχετευθούν μεσοπρόθεσμα στην οικονομία, προκειμένου να υπάρξει ανακούφιση από τις επιπτώσεις της κρίσης και να στηριχθεί η ανάκαμψη την επόμενη μέρα. Σε αυτό το πλαίσιο, η πρώτη φάση των μέτρων που έχουμε ανακοινώσει αφορά την παροχή ρευστότητας και ευελιξίας στις επιχειρήσεις. Η δεύτερη και ίσως σημαντικότερη φάση είναι η σταδιακή επαναφορά των επιχειρήσεων στην πρότερή τους κατάσταση και μάλιστα όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Παράλληλα, έχουμε υπογράψει και είναι σε φάση υλοποίησης, από πόρους του ΕΣΠΑ (ΕΠΑνΕΚ), εγγυοδοτικό πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων για επενδυτικά κατά βάση δάνεια, συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ. Στη δεύτερη φάση θα λειτουργήσει ένας εγγυοδοτικός μηχανισμός, σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για τις χορηγήσεις δανείων κεφαλαίου κίνησης σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που θα φθάνει, με τη μόχλευση, έως και τα 6 δισ. ευρώ. Επιπλέον, εντατικοποιούμε τη διαδικασία απλοποίησης του Ταμείου Επιχειρηματικότητας (ΤΕΠΙΧ) προκειμένου να καταστεί πιο αποδοτικό και το ενισχύουμε με επιπλέον 250 εκατ. ευρώ, που με τους υπάρχοντες πόρους μεταφράζεται σε 1 δισ. ευρώ νέα δάνεια. Στις επιχειρήσεις που πλήττονται από την πανδημία, προβλέπεται επιδότηση 100% του επιτοκίου για δύο χρόνια. Επίσης, η Αναπτυξιακή Τράπεζα θα αποτελέσει έναν από τους βασικούς συνδέσμους με το ειδικό ταμείο που συστάθηκε από την Κομισιόν, το Corona Response Investment Initiative, συνολικού προϋπολογισμού 25 δισ. ευρώ, με το μερίδιο που αναλογεί στην Ελλάδα να υπολογίζεται στο 1,8 δισ. ευρώ.
Στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων παρακολουθούμε από κοντά την εξέλιξη της κατάστασης σε συνεργασία με όλες τις υπηρεσίες μας και τα υπόλοιπα Υπουργεία, ενώ θα λάβουμε επιπλέον μέτρα, εφόσον κριθεί απαραίτητο, προκειμένου να βοηθήσουμε τους ανθρώπους και τις επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της νόσου COVID-19.
Κατά τα λοιπά αρμόδια να σας απαντήσουν είναι τα συνερωτώμενα Υπουργεία.