Ο Έλληνας καθηγητής από το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ που προκάλεσε ποικίλα σχόλια με την τελευταία μελέτη που δημοσίευσε για την Καλιφόρνια αλλά αναλογικά υπολόγισε ότι τα κρούσματα στην Ελλάδα μπορεί να είναι ακόμη και 200.000, με βάση τον έλεγχο ανίχνευσης αντισωμάτων από την ερευνητική ομάδα του σε δείγμα 3.300 ατόμων, μίλησε στο ΟΡΕΝ. Το δείγμα ήταν σταθμισμένο για να αντιπροσωπεύει τον γενικό πληθυσμό της επαρχίας Σάντα Κλάρα της Καλιφόρνια και επιβεβαίωσε τις υποψίες ότι η εξάπλωση της νόσου Covid-19 είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι δείχνουν τα επίσημα στατιστικά των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.Σύμφωνα με τον κ. Ιωαννίδη, «το κύριο μήνυμα είναι ότι η λοίμωξη φαίνεται να είναι 50 έως 85 φορές συχνότερη στην περιοχή από ό,τι δείχνουν τα καταγεγραμμένα περιστατικά, άρα και η θνητότητα είναι 50-85 φορές μικρότερη από ό,τι νομίζαμε μέχρι σήμερα.
“Το άρθρο που δημοσιεύθηκε στις 17 Μαρτίου και ένα αντίστοιχο εκείνων των ημερών δεν έλεγε ότι τα μέτρα δεν είναι αναγκαία, αυτό που αμφισβήτησε είναι ότι λαμβάνονται χωρίς να έχουμε δεδομένα και επιδημιολογική εικόνα για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού. Όταν δεν γνωρίζεις τι συμβαίνει, πόσο θανατηφόρο είναι, πώς εξελίσσεται, το να κλείσεις τα πάντα δεν είναι λάθος κίνηση, το λάθος είναι να μην κάνεις αμέσως μετά τη λήψη δεδομένων που θα σου απαντήσουν σε αυτά τα ερωτήματα που θα σε βοηθήσουν να απαντήσεις για πόσο θα συνεχίσεις να χρησιμοποιήσεις αυτά τα μέτρα και πώς τελικά θα βγεις από αυτή τη δυσχερή κατάσταση” δήλωσε ο καθηγητής επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ Γιάννης Ιωαννίδης.
“Μέσα σε αυτόν τον μήνα έχουμε πλέον αξιόπιστες απαντήσεις. Για παράδειγμα έχουμε καλή απάντηση για το πόσο συχνή είναι η λοίμωξη. Σήμερα ξέρουμε ότι είναι πολύ πιο συχνή από ότι νομίζαμε στην αρχή” τόνισε.
“Ένα ικανό ποσοστό του πληθυσμού έχει μολυνθεί, η μεγάλη πλειοψηφία από αυτούς τους ανθρώπους δεν το έχουν πάρει είδηση, είναι ασυμπτωματικοί ή με ήπια συμπτώματα” συμπλήρωσε. “Σε καμία περίπτωση δεν είναι εύκολο να συγκρίνουμε διαφορετικές χώρες. Η Ελλάδα, η Αλβανία, η Κροατία έχουν χαμηλό αριθμό κρουσμάτων, είναι δύσκολο να συγκρίνουμε αυτές τις χώρες μεταξύ τους αλλά ακόμη και με την Ιταλία” σημείωσε.
“Όταν χαθεί ο έλεγχος η θνητότητα μπορεί να αυξηθεί έως και πέντε φορές. Αυτό έγινε στην Ιταλία και στη Νέα Υόρκη” υπογράμμισε.
Ερωτηθείς για τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν νοσήσει χωρίς να το καταλάβουν στην Ελλάδα και αν έχει κάποια εικόνα απάντησε ότι “Το πιο πιθανό είναι ότι μιλάμε για 100.000-200.000 ανθρώπους. Μπορεί να είναι και μεγαλύτερος, οι περισσότεροι δεν έχουν συμπτώματα ή έχουν ελάχιστα. Αυτό το λέω με επιφύλαξη μέχρι να γίνει μια αντίστοιχη μελέτη και στην Ελλάδα, απλώς προσπαθούμε να πάρουμε τα αποτελέσματα της Καλιφόρνιας και να πούμε κατά αναλογία αυτό είναι που περιμένουμε στην Ελλάδα. Αλλά χρειαζόμαστε τα δεδομένα της Ελλάδας” σημείωσε.
Δείτε επίσης: Έλληνας καθηγητής των ΗΠΑ: Υπολογίζονται σε 100.000 – 200.000 τα πραγματικά κρούσματα του ιού στην Ελλάδα