Δύο ακόμη χωριά τέθηκαν σε καραντίνα στην περιοχή της Ξάνθης. Πρόκειται για τους οικισμούς Ζουμπούλι και Αρναούτ, του Δήμου Μύκης, που ανακοινώθηκε ότι μπαίνουν σε 14ήμερη καραντίνα εξαιτίας «πολλαπλών θετικών και ύποπτων κρουσμάτων» του κοροναϊού.
Πρόκειται για μικρούς απομακρυσμένους ορεινούς οικισμούς μερικών δεκάδων κατοίκων, όμως ερωτηματικά υπάρχουν για το γεγονός ότι δεν ανακοινώνεται πόσα είναι τα κρούσματα αλλά και το γεγονός ότι επισήμως ο ΕΟΔΥ ανακοινώνει 12 κρούσματα ενώ η Ξάνθη αγγίζει τα 40 , τουλάχιστον, μέχρι σήμερα.
Ψήφισμα κατοίκων στην Ξάνθη ζητά επίσημη ενημέρωση για τα κρούσματα του κοροναϊού
Αξίζει να σημειωθεί, ότι συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής για τα αυξημένα περιοριστικά μέτρα όπως η απαγόρευση κυκλοφορίας στην Ξάνθη, ενώ επισήμως, δεν υπήρχαν κρούσματα εδώ και αρκετές μέρες.
Πρωτοβουλία πολιτών θίγει το ζήτημα της επίσημης ενημέρωσης από τις αρμόδιες αρχές για την εξέλιξη της πανδημίας και ζητά εξηγήσεις για την ερμηνεία του “υψηλού επιδημιολογικού φορτίου” ενώ τα επίσημα στοιχεία δεν δείχνουν κάτι τέτοιο.
Σε διαδικτυακό ψήφισμα που αναρτήθηκε την Κυριακή και συγκεντρώνει ήδη χιλιάδες υπογραφές, οι πολίτες της περιοχής ζητούν επίσημα στοιχεία για τον λόγο που η περιοχή χαρακτηρίζεται από τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες “υψηλού επιδημιολογικού φορτίου” ενώ τα επίσημα στοιχεία δείχνουν πολύ λίγα κρούσματα, παρότι έχουν καταγραφεί 6 θάνατοι.
Έχουν προηγηθεί επανειλημμένες επιστολές των δημοσιογράφων στην ευρύτερη περιοχή που ζητούν επίσημη ενημέρωση για τις εξελίξεις με τον κοροναϊό και σοβαρές διενέξεις για τους χειρισμούς της κυβέρνησης, ακόμη και από επίσημους θεσμικούς φορείς. Την ίδια στιγμή, αρκετές φημολογίες και αναρτήσεις διακινούν μια σειρά από πληροφορίες για τον αριθμό των κρουσμάτων, που δεν επιβεβαιώνονται και δεν διαψεύδονται από τους επίσημους φορείς, με αποτέλεσμα να υπάρχει έντονη σύγχυση στο κοινό της περιοχής.
Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα η Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας-Θράκης, παρέκαμψε τον προϊστάμενο πολιτικής προστασίας, προκηρύσσοντας θέση μετακλητού συντονιστή, μετά την ενέργεια του τελευταίου να υποστηρίξει ότι πρέπει να υπάρχει ανοιχτή βάση δεδομένων με τα κρούσματα κάθε περιοχής.
Αναλυτικά, στο ψήφισμα της πλατφόρμας avaaz:
Η Ξάνθη εξακολουθεί ενώ επίσημα δεν υπάρχουν κρούσματα όπως αναφέρεται από τους επίσημους φορείς πως υπάρχει επιδημιολογικό φορτίο, ενώ έχει περιορισμούς που δεν υπάρχουν αλλού στην Ελλάδα. (20.00-08.00 επόμενης).
Ζητάμε ενημέρωση από το Δήμο Ξάνθης για ποιο λόγο η πόλη έχει περιορισμό κυκλοφορίας 20.00-08.00 επόμενης έως και 27/04.
Ποια δεδομένα μας έφτασαν σε αυτό το σημείο;
Εφόσον η κρίση των εργαζομένων από Ευρώπη, των φοιτητών από Τουρκία, αντιμετωπίστηκε σωστά, ποιος ο λόγος της συνεχιζόμενης άτυπης καραντίνας που έχει η πόλη , όταν μάλιστα και ο οικισμός των Ρομά είναι καθαρός από κρούσματα;
Η Ξάνθη με τα μηδενικά κρούσματα, έχει περιορισμό κυκλοφορίας από τις 8 το βράδυ έως τις 8 το επόμενο πρωί μέχρι και τις 27 Απριλίου. Υπάρχει ανάγκη να ανακοινωθεί κάτι για τη δημόσια υγεία, την υγεία όλων μας;
– Αυτό σημαίνει ότι δεν ισχύουν τα μηνύματα 4 5 και 6 πιο συγκεκριμένα τα μηνύματα για βοήθεια στο σπίτι (4), το έχει αναλάβει ο τοπικός Δήμος, δεν ισχύουν οι τελετές (5) ενώ το νούμερο 6, που αποτελεί την προσωπική άσκηση ή βόλτα με το κατοικίδιο ενώ για την υπόλοιπη Ελλάδα ισχύει στο 1,5 km από τον τόπο κατοικίας, διεύθυνση κατοικίας , στην περιοχή της Ξάνθης με τα μηδενικά κρούσματα (το τονίζουμε αυτό) η τοπική αστυνομική αρχή κάνει αυστηρές συστάσεις να είναι μόνο γύρω στο τετράγωνο κατοικίας. Επίσης παρότι έχουν ανασταλεί τα μνμτα, υποτίθεται πως με Αστυνομική Ταυτότητα είσαι καλυμμένος. είσαι;
-Αντιλαμβάνεται κανείς πως νιώθουμε πολίτες δεύτερης κατηγορίας σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα, αφού δεν υπάρχει ξεκάθαρη τοποθέτηση έως τώρα των τοπικών αρχών για τα πραγματικά δεδομένα.
Γιατί κανείς δεν βρέθηκε ακόμα να μας εξηγήσει Για ποιο λόγο υπάρχουν τόσο αυστηροί περιορισμοί σε μία περιοχή που δεν έχει κρούσματα;
Υπάρχουν; Εάν ναι ανακοινώσεις όχι;
Πέρασαν πολλές μέρες και ακόμα κανείς να μας εξηγήσει τι το ξεχωριστό έχει Ξάνθη που δεν έχει η Λάρισα; Η Λάρισα έχοντας κρούσματα σε οικισμό Ρομά, δεν έχει μπει σε καραντίνα ενώ ο οικισμός Ρομά είναι μέσα στην πόλη της Λάρισας. Στην Ξάνθη στον οικισμό Ρομά που έγινε ο ντόρος που είναι εκτός πόλης δεν υπάρχουν κρούσματα. Ωστόσο εξακολουθούν και υπάρχουν αυστηρότεροι περιορισμοί σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα. Και στον οικισμό και στην υπόλοιπη πόλη.
Στην περιοχή υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που έχουν ανάγκη μετακίνησης και σωματικής άσκησης χωρίς να έχουν το άγχος αν θα γυρίσουν στο σπίτι τους στις 8:00 ή στις 8:15. Και πάλι δεν έχει απαντηθεί το ερώτημα τι στην ευχή συμβαίνει στην περιοχή και έχουμε υποστεί τέτοιου είδους διακρίσεις σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα;
Εάν είναι επιδημιολογικό το πρόβλημα περιμένουμε απαντήσεις από τον τοπικό Δήμο. Εάν συνέβησαν παλινωδίες και κακοί χειρισμοί μία συγγνώμη από πλευράς του Δήμου θα ήταν απαραίτητη για την ταλαιπωρία που έχουμε υποστεί.
Πλήρης διαφάνεια, δεδομένα και γνώση των γεγονότων και δεδομένων ώστε να υπάρξει ηθικά διαφάνεια στην περιοχή.
Παραλήπτες του ψηφίσματος είναι:
Δήμος Ξανθης, Υπουργείο Εσωτερικών, Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας, Περιφέρεια ΑΜΘ