Έρχεται λοιπόν η μητσοτακική Πομπηία

Του Γιώργου Δημητρίου*

Οι Έλληνες αναλυτές δεν συμφωνούν για τη χρονική διάρκεια της νέας οικονομικής κρίσης που ήδη προκαλεί ο κορωναιός. Συμφωνούν βεβαίως ότι η  μέση επίπτωση στο ΑΕΠ των κρατών θα είναι από 2,5% έως 3% του ΑΕΠ για κάθε μήνα με lockdown.

Η ελληνική οικονομία κατά τη γνώμη μου θα χρειαστεί το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ανάρρωσης από όλα τα ευρωπαϊκά κράτη.Αυτό το διάστημα θα είναι από 18 μήνες στο καλύτερο σενάριο,και τα 3 χρόνια στο κακό σενάριο.

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΜΕΡΙΚΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ:

1) Ο τουρισμός θα επανακάμψει το 2021,αλλά δεν μπορέσει να αντισταθμίσει τις ζημίες.

2) Τα μέτρα της κοινωνικής απόστασης θα εκτείνονται μέχρι και το 2022 (ΧΑΡΒΑΡΝΤ,15/04/2020 Sam Meredith CNBC)

3) Η Ελλάδα έχει την ασθενέστερη οικονομία της ευρωζώνης, δε διαθέτει τα απαιτούμενα κεφάλαια για να αποσβέσει το μέγεθος της επερχόμενης κρίσης.

4) Η Ελλάδα – η κυβέρνηση της ΝΔ – επιλέγει την ίδια ΛΑΘΟΣ πολιτική διαχείρισης της κρίσης όπως έκανε και το 2012 ( βλέπε Harvard business review…με τίτλο η Ελλάδα είναι αυτό που τα κράτη πρέπει να αποφύγουν για τη διαχείριση του covid-19). HARVARD BUSINESS REVIEW,27/3/2020.

H δικαιολογία της κυβέρνησης είναι ”παθητική”, ανεύθυνη αλλά κυρίως αβάσιμη, λέγοντας ότι δεν ξέρουμε το χρόνο τον οποίο θα κρατήσει αυτή η  κρίση.

ΚΑΙ ΔΕΙΤΕ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΒΑΣΙΜΗ.

Ολοι οι θεσμοί υπολογίζουν το χρονικό διάστημα της κρίσης απο 18 μήνες έως 3 χρόνια,ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα του κάθε κράτους να αντιμετωπίσει ΕΜΠΡΟΣΤΟΒΑΡΩΣ τον ρυθμό της ύφεσης.

Δείτε επιπλέον.

          πτώση ΑΕΠ                             χρόνοι επιστροφής

          μέχρι 4ο τριμ.2020                πρίν τη κρίση.

ΚΙΝΑ              -3,9%                             2ο τριμ.του 2021

ΗΠΑ               -3,9%                             1ο τριμ.του 2023

ΕΥΡΟΖΩΝΗ   -12,2%                            3 τριμ. του 2023

(Mc Kinsey&Company,report april.2020)

Οι προβλέψεις του Sir Adonis και του άλλου πολιτικού ”κεφαλαίου” της χώρας κ.Σκυλακάκη είναι για να κλαις ενώ η κυβερνητική πολιτική  είναι τουλάχιστον ανεύθυνη.και αποτυχημένη αφού το 4ο τριμηνο του 2019 πήγε το ΑΕΠ στο 1,8% από το 2,4% και εκτόξευσε τα ελλείμματα του προϋπολογισμού το α’

τρίμηνο του 2020 (Τράπ.Ελλάδος),πριν τον κορωναιό.

ΕΚΤΙΜΗΣΗ με βάση τα παραπάνω:

1) Η χρονική διάρκεια της κρίσης στην Ελλάδα θα είναι απο 24 μήνες έως και 3 χρόνια.

2) Η μείωση του ΑΕΠ θα ανέρθει σωρρευτικά στο 24%.

3) Οι πραγματικά νέοι άνεργοι θα υπερβούν τις 400 χιλιάδες.

4) Το δημόσιο έλλειμα ενδέχεται να υπερβεί το 220% του ΑΕΠ.

ΤΙ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΚΑΝΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

1) Να σπεύσει να εξεύρει πρόσθετους οικονομικούς πόρους για ένα 9μηνο ΕΜΠΡΟΣΤΟΒΑΡΕΣ πλάνο στήριξης της οικονομίας,ύψους άνω των 50 δισ. ευρώ.

Εχει καθυστερήσει η κυβέρνηση να κινηθεί για αυτό γιατί υποτιμά τον κίνδυνο.

2) Να αναδιατάξει το υπουργείο ανάπτυξης,αντικαθιστώντας τον κ.Γεωργιάδη (έστω και τώρα) με μία διεθνή προσωπικότητα εγνωσμένης αξίας για την οικονομική του κατάρτιση,αλλά κυρίως να αλλάξει πολιτική και να μετατρέψει την νέα κρίση σε ΝΕΑ ευκαιρία για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου,το οποίο παραμένει μη ανταγωνιστικό και εν πολλοίς πρασιτικό.

3) Να ΜΗ ΣΤΟΧΟΠΟΙΗΣΕΙ για άλλη μιά φορά τους εργαζόμενους οι οποίοι έχουν πληγεί άνισα απο την κρίση του 2012. Ηδη η κυβέρνηση πρόλαβε να εκτεθεί στα μάτια τους χαρίζοντας πολλά εκατομμύρια ευρώ σε πολιτικούς της φίλους, ΜΜΕ, κλινικάρχες, κολλεγιάρχες κλπ.Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ, και έδωσε για μιά ακόμη φορά τα λάθος μηνύματα όπως και το 2012.

4) Να ετοιμάσει ΠΤΩΧΕΥΤΙΚΟ νομοχέδιο ειδικά για τις επιχειρήσεις που θα πτωχεύσουν λόγω κορωναιού αλλά και της έλλειψης τραπεζικής ή κρατικής ρευστότητας για υποστήριξη. ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΧΘΟΥΝ,να ΜΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΝΕΑ ΧΡΕΗ.

5) Να ΑΝΑΔΙΑΤΑΞΕΙ τον ΟΑΕΔ για τους νέους ανέργους.

6) Να μην ξανασπαταλήσει τους σπάνιους οικονομικούς πόρους της σε κομματικούς κρατικοδιαίτους φίλους της γιατί τώρα θα ξαναεπιστρέψει το ”ΓΙΑΟΥΡΤΑΚΙ”.

7) Να αναζητήσει πολιτικούς συμμάχους στα άλλα κόμματα για συγκυβερνήσει γιατί όπως διακήρυξε και το σαμαρικό περιβάλλον, η Μητσοτακική Πομπηία έρχεται. (δείτε: Πασχαλινά πυρά από το σαμαρικό antinews: «Ας απολαύσουμε τις τελευταίες μέρες της… Μητσοτακικής Πομπηίας»)

*Ο Γιώργος Δημητρίου είναι πρώην Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Ηρακλείου, με σπουδές σε Οικονομία & Διοίκηση, master MBA Staffordshire University U.K .

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί