Έχοντας καταγράψει συνολικά 100.501 θύματα, η Ευρώπη παραμένει η ήπειρος που έχει πληγεί πιο πολύ από την πανδημία, σύμφωνα με τον απολογισμό που κάνει κάθε 24ωρο το Γαλλικό Πρακτορείο με βάση τα επίσημα στοιχεία από όλες τις χώρες. Η Ιταλία και η Ισπανία έχουν τους περισσότερους νεκρούς (23.227 και 20.043 αντίστοιχα) και ακολουθεί η Γαλλία (19.323) και η Βρετανία (15.464). Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι 1.136.672 (παγκοσμίως τουλάχιστον 2.281.334).
– Την ίδια στιγμή, ο ιός θερίζει και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, αν και ο αριθμός των νεκρών που ανακοινώθηκε το Μ. Σάββατο για τη Νέα Υόρκη, αποτελεί τον χαμηλότερο απολογισμό σε ημερήσια βάση εδώ και δύο εβδομάδες στη μεγαλούπολη των ΗΠΑ. Στο μεταξύ, χιλιάδες Αμερικανοί συμμετέχουν σε διαδηλώσεις εναντίον των περιοριστικών μέτρων. Τις κινητοποιήσεις αυτές χρηματοδοτούν οικονομικά ισχυρές συντηρητικές οργανώσεις, ενώ τις στηρίζει και ο Ντόναλντ Τραμπ, που βιάζεται να «ανοίξει» η οικονομία, παρά τον αριθμό των θανάτων από την πανδημία που έχουν φτάσει τις 37.000.
– Το βράδυ του Σαββάτου 18/4, κατά τη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων για την εξέλιξη της πανδημίας, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι η Κίνα ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπη με «συνέπειες», χωρίς να διευκρινίσει τι εννοεί, στην περίπτωση που κριθεί ότι «εν γνώσει της» ήταν «υπεύθυνη» για την εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού.
– Παράλληλα, στην Αφρική ο αριθμός των κρουσμάτων ξεπέρασε τις 20.000, ενώ ήδη πάνω από 1.000 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους, με τους ειδικούς να ανησυχούν ότι η πανδημία μπορεί να εξαπλωθεί ραγδαία στην ήπειρο αυτό και να προκαλέσει χιλιάδες θύματα.
– Τα επίσημα στοιχεία θανάτων λόγω Covid-19 πιθανότατα υποεκτιμούν τον πραγματικό αριθμό των θυμάτων της πανδημίας, όπως επισημαίνει το τελευταίο τεύχος του περιοδικού “Εκόνομιστ”.
Ανησυχία για την ψυχική υγεία των ανθρώπων
Οι ψυχολογικές επιπτώσεις της καραντίνας, την οποία πολλές χώρες παρέτειναν αυτή την εβδομάδα, ανησυχούν τους επαγγελματίες της ψυχικής υγείας, οι οποίοι ζητούν να ληφθεί υπόψη το ζήτημα αυτό.
Στη Γαλλία μια ένωση ερευνητών ξεκίνησε την έρευνα “Coconel” (κορονοϊός και απομόνωση), η οποία παρακολουθεί για καιρό τις επιπτώσεις των περιοριστικών μέτρων σε χίλιους ανθρώπους.
Μετά το δεύτερο κύμα της έρευνας, που δημοσιεύθηκε στις 8 Απριλίου πριν την ανακοίνωση της παράτασης κατά ένα μήνα της καθολικής καραντίνας που ισχύει στη Γαλλία από τις 17 Μαρτίου, “συνολικά το 37% των ερωτηθέντων παρουσίαζε ενδείξεις ψυχολογικής πίεσης”, ενώ δεν υπήρχαν σημαντικές διαφοροποιήσεις με το πρώτο κύμα της έρευνας που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο.
Η ίδια ανησυχία κυριαρχεί και στις ΗΠΑ όπου “περισσότερο από το ένα τρίτο των Αμερικανών (36%) δηλώνει ότι ο κορονοϊός έχει επηρεάσει σοβαρά την ψυχική τους υγείας”, υπογράμμισε η Αμερικανική Ψυχιατρική Ένωση (APA) σε επιστολή που απηύθυνε στις 13 Απριλίου προς το Κογκρέσο.