Πριν λίγες μέρες ο κ. Θεοδωρικάκος, υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης Μητσοτάκη, παρουσίασε μέσω τηλεδιάσκεψης στον Πρωθυπουργό του, τα 40 σημαντικότερα έργα στην Ελλάδα που εντάσσονται στο πρόγραμμα «A. Τρίτση». Είναι ένα πρόγραμμα με το οποίο έργα ενταγμένα στο «Φιλόδημο 1» βαφτίστηκε τώρα πρόγραμμα «Τρίτση».
Είναι κοινή ομολογία όλων των Δημάρχων ότι για έργα υποδομής, ο «Φιλόδημος» αποτελεί ένα πολύ πετυχημένο και καινοτόμο πρόγραμμα που εεπέβαλε αξιοκρατικά κριτήρια με επιστασία από ανεξάρτητη αρχή και την τεχνική του γραμματεία, την οποία αποτελούσαν έμπειρα υπηρεσιακά στελέχη της ΜΟΔ, του Υπουργείου Εσωτερικών και του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.
Βάφτισε δηλαδή το κρέας ψάρι, όπως λέει και ο λαός μας και όρισε αρχή αξιολόγησης μια επιτροπή που διορίστηκε από τον ίδιο κατά πλειοψηφία (τέσσερα στα 5 μέλη!!). Ο λόγος που προέβαλε ήταν, ότι τα έργα αυτά δεν είχαν επαρκή χρηματοδότηση.
Η αλήθεια ωστόσο είναι ότι τα έργα είχαν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, μιας και οι Δήμοι, οι ΔΕΥΑ και η Περιφέρεια , είχαν υπογράψει δανειακές συμβάσεις με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, όπου υπόχρεος αποπληρωμής του συνόλου της οφειλής είναι το Υπουργείο Εσωτερικών, δηλαδή ο ΟΤΑ λαμβάνει καθαρή επιχορήγηση . Η δε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για το σκοπό αυτό είχε συνάψει συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, δηλαδή με ένα πολύ σοβαρό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα. Η πλειοψηφία των έργων αυτών είναι δημοπρατημένα και συμβασιοποιημένα, ενώ 2 είναι ολοκληρωμένα. Από τα έργα αυτά, τρία αφορούν το Νομό Χανίων για τα οποία ο κ. Θεοδωρικάκος χωρίς ίχνος ντροπής εξήγγειλε την ένταξή τους!
Αποχέτευση ακαθάρτων Χωραφάκια- Σταυρός με 5.000.000 ευρώ (δανειακή σύμβαση που έχει υπογραφεί με αριθμό 646/29-5-2019) το οποίο είναι συμβασιοποιημένο.
Αναβάθμιση της επεξεργασίας Λυμάτων της ΔΕΥΑΒΑ για ανάκτηση επεξεργασίας λυμάτων για άρδευση 8.500.00 ευρώ (δανειακή σύμβαση με αρ. 804/28-11-2019), το οποίο είναι δημοπρατημένο.
Διευθέτηση αντιπλημμυρικής προστασίας Περιφέρειας Κρήτης 10.285.000 ευρώ που αφορά το ποταμό Ταυρωνίτη (δανειακή σύμβαση με αρ. 12761/28-8-2019), το οποίο είναι συμβασιοποιημένο.
Τέλος απέναντι στα ψεύδη και τις συκοφαντίες του κ. Θεοδωρικάκου επισημαίνουμε ότι πριν υπογραφούν οι συμβάσεις των έργων, παίρνουν υποχρεωτικά έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο, ένα από τα τρία ανώτατα δικαστήρια της χώρας.
Άρα τα χρήματα υπήρχαν!
Τα ερωτήματα που τίθενται είναι τα εξής:
α) Παραμένουν σε ισχύ οι δανειακές συμβάσεις που έχουν υπογραφεί από τους οργανισμούς αυτοδιοίκησης με την εγγύηση του Δημοσίου ή θα βρεθούν εκτεθειμένες οι τοπικές και περιφερειακές αρχές μεταφέροντας τα δάνεια εις βάρος των τοπικών κοινωνιών;
β) Είναι σοβαρή πολιτική πράξη να μετονομαστεί ένα σοβαρό έργο της προηγούμενης κυβέρνησης εισάγοντας έναν αδιαφανή τρόπο αξιολόγησης και τέλος να το παρουσιάζεις ως δικό σου;
γ) Προφανώς η Νέα Δημοκρατία χρησιμοποιώντας την πανδημία περνάει μια σειρά πολιτικές πρακτικές που έρχονται για να μείνουν.
Όλα αυτά θα μπορούσαν να είναι για γέλια. Δυστυχώς όμως είναι για κλάματα με σοβαρές επιπτώσεις στο μέλλον όλων μας.