Με ανακρίβειες που φτάνουν στα όρια της εξαπάτησης ο υπουργός Εργασίας ανακοίνωσε την έναρξη της πιλοτικής λειτουργία της νέας διαδικασίας απονομής κύριας σύνταξης «ΑΤΛΑΣ» στον e-ΕΦΚΑ, την οποία παρουσιάζει σαν αποτέλεσμα του ψηφιακού μετασχηματισμού της χειρόγραφης διαδικασίας.
Όπως αναφέρει ο υπουργός Εργασίας, στο πλαίσιο αυτής της πιλοτικής λειτουργίας εντάσσονται δύο μεγάλες κατηγορίες αποφάσεων συνταξιοδότησης:
* Οι αποφάσεις μεταβίβασης κύριων συντάξεων λόγω θανάτου για τους ασφαλισμένους όλων των τέως ταμείων.
* Οι αποφάσεις συντάξεων γήρατος τέως ΟΓΑ χωρίς διαδοχική ασφάλιση.
«Οι κατηγορίες αυτές αντιπροσωπεύουν περίπου το 40% των αποφάσεων συνταξιοδότησης που εκδόθηκαν το 2019 και ειδικότερα η πρώτη 34.268 αποφάσεις και η δεύτερη περίπου 12.000 αποφάσεις. Συνολικά οι δύο κατηγορίες ξεπερνούν τις 46.000 αποφάσεις επί συνόλου 114.305 αποφάσεων συνταξιοδότησης που εκδόθηκαν το 2019» αναφέρει χαρακτηριστικά ο υπουργός.
Η λαθροχειρία που κάνει εδώ ο υπουργός Εργασίας αφορά καταρχάς διαδοχικές προηγούμενες δηλώσεις του, και βέβαια δεσμεύσεις του, σύμφωνα με τις οποίες “από τον Ιούλιο και μετά το 40% των συντάξεων θα βγαίνει ηλεκτρονικά».
Χθες ο υπουργός Εργασίας υποστήριξε ότι με το νέο ηλεκτρονικό σύστημα στις συντάξεις θανάτου και γήρατος του ΟΓΑ, πλην διαδοχικής, έχει στόχο να βγουν 46.000 ηλεκτρονικές συντάξεις, όσες είχαν βγει και το 2019!
Η εξαπάτηση έγκειται στο γεγονός ότι μόνο τον Ιανουάριο του 2020 έχουν κατατεθεί 20.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης και αναμένεται με αυτούς (και πιθανότατα πιο αυξημένους) ρυθμούς οι αιτήσεις να φτάσουν ή και να ξεπεράσουν τις 200.000 μέχρι το τέλος του έτους. Επομένως με τον ρυθμό αυτόν το πρόβλημα των εκκρεμών συντάξεων δεν λύνεται. Είναι άλλο να λες ότι θα βγάλω ηλεκτρονικά το 1/4 των αιτήσεων συνταξιοδότησης και άλλο να καταλήγεις ότι μπορείς τελικά να βγάλεις το 40% των αποφάσεων συνταξιοδότησης.
Η διαφορά είναι τεράστια, καθώς καταλήγεις ακριβώς στα ίδια αποτελέσματα που θα είχες αν συνέχιζες τη χειρόγραφη διαδικασία για την έκδοση και απονομή συντάξεων. Επομένως όλο αυτό που διαφήμιζε ο υπουργός Εργασίας, ότι δηλαδή «με το πάτημα ενός κουμπιού θα βγαίνει η σύνταξη», αγγίζει πραγματικά τα όρια της απάτης…
Τι προβλέπει η διαδικασία
1. Ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης. Σε εφαρμογή του Νόμου 4670/2020, που πρόσφατα ψηφίστηκε, καθίσταται πλέον υποχρεωτική η ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων συνταξιοδότησης για όλους τους ασφαλισμένους του e-ΕΦΚΑ, εντάσσοντας για πρώτη φορά στην ηλεκτρονική διαδικασία τους ασφαλισμένους τους Δημοσίου και τους Αγρότες του τέως ΟΓΑ.
2. Ψηφιακή αναζήτηση των απαιτούμενων ληξιαρχικών πράξεων και πιστοποιητικών από το Μητρώο Πολιτών μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της ΓΓΠΣΔΔ (Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης).
3. Θεμελίωση του δικαιώματος συνταξιοδότησης.
4. Υπολογισμός του πληρωτέου ποσού της σύνταξης.
Ακόμα όπως σημειώνεται: Το τελικό πέμπτο στάδιο αυτό της έκδοσης της απόφασης θα εκτελείται κατά τους επόμενους δύο περίπου μήνες της πιλοτικής λειτουργίας, αφού πρώτα επιβεβαιωθούν από τον αρμόδιο υπάλληλο του e-ΕΦΚΑ τα στοιχεία της απόφασης.
Τέλος στην πλήρη λειτουργία της από τον Ιούνιο του 2020 η νέα ψηφιακή διαδικασία απονομής σύνταξης προβλέπεται να λειτουργεί ως ηλεκτρονική υπηρεσία επιπέδου 4 και η έκδοση της απόφασης θα ολοκληρώνεται δευτερόλεπτα μετά την υποβολή του αιτήματος από τον συνταξιούχο.
Άνοιξε ο “ΆΤΛΑΣ”
Να σημειωθεί ότι από χθες οι ασφαλισμένοι υποβάλλουν την αίτησή τους στη νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα του συστήματος «ΑΤΛΑΣ» επιλέγοντας από τον διαδικτυακό τόπο gov.gr στην ενότητα «Εργασία – Ασφάλιση» την επιλογή «Αίτηση Συνταξιοδότησης» ή αντίστοιχα στον διαδικτυακό τόπο του e-ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr, μενού «Συνταξιούχοι», επιλογή «Ηλεκτρονική Υπηρεσία Υποβολής Αίτησης Συνταξιοδότησης»).
Στη συνέχεια εισέρχονται στην πλατφόρμα με χρήση των κωδικών τους στο Taxisnet και επιλέγουν την κατηγορία («Κύρια Σύνταξη Γήρατος», «Κύρια Σύνταξη Αναπηρίας», «Μεταβίβαση Κύριας Σύνταξης λόγω Θανάτου», «Κύρια Σύνταξη Θανάτου Ασφαλισμένου»), για την οποία επιθυμούν να υποβάλουν αίτηση.
Η ανάπτυξη της πλατφόρμας χρηματοδοτείται από πόρους του προγράμματος «Μεταρρύθμιση Δημοσίου Τομέα» του ΕΣΠΑ 2014 – 2020 και μέχρι το τέλος του έτους θα ενταχθούν και οι υπόλοιπες κατηγορίες κύριας σύνταξης.