Στην άρση των μέτρων, που επιβλήθηκαν στις ζώνες προστασίας και επιτήρησης της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών -μετά την επιβεβαίωση κρούσματος Αφρικανικής Πανώλους των Χοίρων (ΑΠΧ) στην ευρύτερη περιοχή της Νιγρίτας στις 5 Φεβρουαρίου- προχώρησε την Μ. Τετάρτη (15/4), η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) της ΠΕ Σερρών.
Η απόφαση ελήφθη μετά την ολοκλήρωση τόσο των κλινικών εξετάσεων σε όλες τις χοιροτροφικές εκμεταλλεύσεις, που κατέδειξαν πλήρη απουσία συμπτωμάτων ΑΠΧ όσο και των εργαστηριακών εξετάσεων, σε 1000 περίπου δείγματα αίματος χοίρων, που διαπιστώθηκαν πλήρως αρνητικά.
«Η αντιμετώπιση του κρούσματος ΑΠΧ στην ΠΕ Σερρών κατά τον πλέον βέλτιστο τρόπο και με τις μικρότερες δυνατές επιπτώσεις στην τοπική χοιροτροφία και κατ’ επέκταση οικονομία έρχεται ως αποτέλεσμα της υπεύθυνης στάσης όλων των συναρμόδιων υπηρεσιών και των χοιροτρόφων καθώς και της άριστης συνεργασίας μεταξύ:
-του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, που έλαβε αποφασιστικά και έγκαιρα – από τον Αύγουστο 2020 – τα κατάλληλα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της εισόδου της ζωονόσου από τις γειτονικές χώρες
-των κτηνιάτρων του Τμήματος Κτηνιατρικής της ΠΕ Σερρών με την άμεση και υποδειγματική εφαρμογή του Σχεδίου Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης για την καταπολέμηση της Αφρικανικής Πανώλους των Χοίρων (ΑΠΧ)
-του Εθνικού Εργαστηρίου Αναφοράς για την ΑΠΧ
-και των χοιροτρόφων, που επέδειξαν παραδειγματική πειθαρχία, τηρώντας απόλυτα τα προβλεπόμενα μέτρα και συμμορφούμενοι με τις υποδείξεις της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας», επισημαίνει σε δήλωσή της η αρμόδια Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Φωτεινή Αραμπατζή.
Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διαπιστώνοντας την πλήρη εφαρμογή των μέτρων, που προβλέπονται στο Σχέδιο τόσο από πλευράς Υπουργείου όσο και των Κτηνιατρικών Αρχών της ΠΕ Σερρών και της ΜΕ Θεσσαλονίκης, αποφάσισε να επιτρέψει την κατά παρέκκλιση σφαγή χοιρινών από τις συστηματικές εκτροφές της ΠΕ Σερρών πολύ πριν από την οριστική άρση των μέτρων, με αποτέλεσμα να περιοριστούν σε σημαντικό βαθμό οι οικονομικές απώλειες των χοιροτρόφων της περιοχής.
«Η επιτυχής εφαρμογή του Σχεδίου καθίσταται ακόμη σημαντικότερη αν ληφθεί υπ’ όψιν ότι έγινε σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες λόγω των αυστηρών μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού», σημειώνει στη δήλωσή της η κ. Αραμπατζή και προσθέτει:
«Θέλω δημόσια να ευχαριστήσω και να συγχαρώ το Κτηνιατρικό προσωπικό όλων των συναρμόδιων Υπηρεσιών για τη συνέπεια και τον επαγγελματισμό τους. Παράλληλα, θέλω να ευχαριστήσω και να συγχαρώ τους χοιροτρόφους για την κατανόηση και την άριστη συνεργασία.
Η επιτυχής εφαρμογή του Σχεδίου αντανακλά σε όλους και πάνω απ’ όλα στην ελληνική χοιροτροφία και τη χώρα μας, που αποδεικνύει ότι μπορεί να τα καταφέρνει και στα δύσκολα.
Παραμένουμε σε επαγρύπνηση και ετοιμότητα, εφαρμόζοντας τις οδηγίες της επιστημονικής κοινότητας καθώς και των διεθνών και ευρωπαϊκών οργανισμών προκειμένου η ελληνική χοιροτροφία να περάσει όσο το δυνατόν αλώβητη αυτή την δοκιμασία και να μπορέσει να αναδείξει τις πραγματικά μεγάλες παραγωγικές της δυνατότητες».