Ο Aμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι έδωσε εντολή να ανασταλεί μέχρι νεοτέρας η συμβολή των ΗΠΑ στη χρηματοδότηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), καταλογίζοντάς του «κακή διαχείριση» της πανδημίας του κοροναϊού.
«Σήμερα, διατάσσω την αναστολή της χρηματοδότησης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για όσο θα διενεργείται έρευνα για να εξεταστεί ο ρόλος του ΠΟΫ στην κακή διαχείριση και στη συγκάλυψη της εξάπλωσης του κορονοϊού», είπε ο Τραμπ κατά τη διάρκεια της καθημερινής συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί στον Λευκό Οίκο μαζί με το κλιμάκιο που έχει συστήσει για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
«Ο κόσμος έλαβε πολλές ψευδείς πληροφορίες για τη μετάδοση και τη θνητότητα» της ασθένειας COVID-19, που προκαλεί ο κορονοϊός, πρόσθεσε ο Τραμπ, καταφερόμενος επί μακρόν εναντίον αυτής της υπηρεσίας του ΟΗΕ.
Κατά τον Τραμπ, ο ΠΟΥ παρέβη «το βασικό του καθήκον» και «πρέπει να λογοδοτήσει». Ο Ρεπουμπλικάνος κατηγόρησε τον Οργανισμό ότι διέσπειρε την «παραπληροφόρηση» της Κίνας για την πανδημία, χειροτερεύοντας έτσι την παγκόσμιο κρίση δημόσιας υγείας.
«Αν ο ΠΟΥ είχε κάνει τη δουλειά του και είχε στείλει ειδικούς στην Κίνα για να μελετήσουν αντικειμενικά την κατάσταση επί του πεδίου, η επιδημία θα μπορούσε να είχε περιοριστεί στην πηγή της με πολύ λίγους νεκρούς», υποστήριξε ο Αμερικανός πρόεδρος.
Εδώ και αρκετές ημέρες, η κυβέρνηση του Τραμπ επικρίνει με σφοδρότητα την υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ με έδρα τη Γενεύη, καταγγέλλοντας ειδικά το ότι υιοθετεί θέσεις πολύ ευνοϊκές, κατ’ αυτήν, έναντι του Πεκίνου.
Ο Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε για την αντιμετώπιση της κρίσης, όπως το κλείσιμο των συνόρων, συνάντησαν «σθεναρή αντίσταση» από πλευράς ΠΟΥ, τη στιγμή που «συνέχιζε να επαινεί τους κινέζους ηγέτες για την ‘προθυμία τους να μοιραστούν πληροφορίες».
Έντονες αντιδράσεις από όλο τον κόσμο
Προς το παρόν ο ΠΟΥ δεν έχει απαντήσει στις επικρίσεις του Τραμπ, όμως ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες τόνισε πως «δεν είναι η ώρα» να συρρικνώνονται οι πόροι που έχει στη διάθεσή του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
«Είναι ώρα για ενότητα», είναι ώρα «η διεθνής κοινότητα να εργαστεί μαζί, με αλληλεγγύη, για να σταματήσει αυτόν τον ιό και τις καταστροφικές συνέπειές του», πρόσθεσε.
Οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος δωρητής του ΠΟΥ, καθώς το 2019 συνεισέφερε περισσότερα από 400 εκ. δολάρια, περίπου το 15% του προϋπολογισμού του οργανισμού.
Επικρίσεις από ΕΕ, Ρωσία και Κίνα
Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε σήμερα ότι «λυπάται βαθιά» για την απόφαση των ΗΠΑ.
«Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία» για την απόφαση αυτή τη στιγμή που οι προσπάθειες του ΠΟΥ «είναι πιο απαραίτητες από ποτέ για να βοηθήσουν στον περιορισμό και τη μείωση (της εξάπλωσης) της πανδημίας του κορονοϊού», τόνισε ο Μπορέλ σε μήνυμά του στο Twitter.
«Μόνο ενώνοντας τις δυνάμεις μας μπορούμε να ξεπεράσουμε αυτή την κρίση που δεν γνωρίζει σύνορα», πρόσθεσε.
Η Κίνα κάλεσε τις ΗΠΑ να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους προς τον ΠΟΥ
Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Ζάο Λιζιάν δήλωσε στους δημοσιογράφους στη διάρκεια της τακτικής συνέντευξης Τύπου ότι η πανδημία βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο και προειδοποίησε ότι η απόφαση των ΗΠΑ θα επηρεάσει όλες τις χώρες του κόσμου.
«Η απόφαση αυτή θα αποδυναμώσει τον ΠΟΥ και θα υπονομεύσει τη διεθνή συνεργασία κατά της επιδημίας», πρόσθεσε ο Λιζιάν.
Από την πλευρά της η Ρωσία καταδίκασε την απόφαση Τραμπ επισημαίνοντας ότι είναι εγωιστική και πλήττει τον ΠΟΥ στον οποίο πολλές χώρες βασίζονται εν μέσω της πανδημίας covid-19.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριάμπκοφ επεσήμανε ότι η ανακοίνωση των ΗΠΑ είναι «πολύ ανησυχητική». «Αυτό είναι ένα παράδειγμα μιας πολύ εγωιστικής προσέγγισης από τις αμερικανικές αρχές σε αυτό που συμβαίνει παγκοσμίως με την πανδημία», δήλωσε ο Ριαμπκόφ. «Ένα τέτοιο πλήγμα σε αυτό τον οργανισμό σε μια περίοδο που τα μάτια της διεθνούς κοινότητας είναι εν πολλοίς στραμμένα ακριβώς σε αυτόν είναι μια απόφαση που αξίζει να επικριθεί», πρόσθεσε.
Η ενίσχυση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) αποτελεί μία από τις καλύτερες επενδύσεις, απάντησε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας.
«Η απόδοση ευθυνών δεν βοηθά. Ο ιός δεν γνωρίζει σύνορα», τόνισε ο Μάας στο Twitter. «Πρέπει να συνεργαστούμε στενά κατά της #COVID-19. Μία από τις καλύτερες επενδύσεις είναι να ενισχυθεί ο @UN, κυρίως ο υποχρηματοδοτούμενος @ΠΟΥ, για παράδειγμα για την ανάπτυξη και τη διανομή τεστ και εμβολίων», πρόσθεσε.
Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερ δήλωσε ότι ο ΠΟΥ διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην αντιμετώπιση γης πανδημίας.
«Σε μια περίοδο όπως αυτή, όταν είναι απαραίτητο να μοιραζόμαστε πληροφορίες και χρειαζόμαστε συμβουλές στις οποίες μπορούμε να βασιστούμε, ο ΠΟΥ παρέχει ακριβώς αυτό», επεσήμανε η Άρντερν. «Θα εξακολουθήσουμε να τον στηρίζουμε και θα συνεχίσουμε να συμβάλλουμε οικονομικά σε αυτόν». Όμως ο Αυστραλός ομόλογός της Σκοτ Μόρισον είχε διαφορετική άποψη, επισημαίνοντας ότι κατανοεί τις επικρίσεις του Τραμπ εις βάρος του διεθνούς οργανισμού, κυρίως κατά της «απίστευτης» στήριξής του στο άνοιγμα των «υγρών αγορών» της Κίνας, όπου πωλούνται ζωντανά ζώα ή άλλα που σφαγιάζονται επί τόπου. «Τούτων λεχθέντων ο ΠΟΥ είναι επίσης ένας οργανισμός που κάνει πολύ σημαντική δουλειά, και στην περιοχή μας του Ειρηνικού, με τον οποίο συνεργαζόμαστε στενά», δήλωσε ο Μόρισον.
«Κάτι παραπάνω από ανεύθυνο»
Περισσότεροι από 2.200 άνθρωποι πέθαναν στις ΗΠΑ χθες Τρίτη, σύμφωνα με απολογισμό του Reuters, την ώρα που ο πρόεδρος Τραμπ συζητά πώς θα ανοίξει και πάλι η οικονομία της χώρας.
Η πόλη της Νέας Υόρκης, που έχει πληγεί ιδιαίτερα από την επιδημία, αναθεώρησε προς τα πάνω τον αριθμό των νεκρών σε περισσότερους 10.000, ώστε να περιλάβει σε αυτόν όσους πέθαναν από κάποια πνευμονολογική ασθένεια αλλά δεν ελέγχθηκαν για covid-19.
H αμερικανική οργάνωση Protect Our Care ανακοίνωσε ότι η απόφαση του Τραμπ είναι «μια προφανής προσπάθεια (…) να αποσπάσει την προσοχή από το ιστορικό του να υποτιμά τη σοβαρότητα της κρίσης του κορονοϊού και την αποτυχία της κυβέρνησή τους να προετοιμάσει τη χώρα».
«Σίγουρα ο ΠΟΥ έχει διαπράξει λάθη, αλλά είναι κάτι παραπάνω από ανεύθυνο να διακόπτεται η χρηματοδότησή του στο απόγειο της πανδημίας», επεσήμανε ο Λέσλι Νταχ επικεφαλής της οργάνωσης.