Με τον πλανήτη να μετρά 112.510 καταγεγραμμένους νεκρούς από την πανδημία και 1,85 εκατομμύρια κρούσματα, η «μάχη» με τον κοροναϊό μαίνεται στα δύο κύρια μέτωπα, των ΗΠΑ και της Ευρώπης, με την Κίνα να έρχεται και πάλι αντιμέτωπη με νέα κρούσματα, την ώρα που η ανησυχία και για τις οικονομικές επιπτώσεις σε διεθνές επίπεδο, κορυφώνεται.
Ευρώπη: Θλιβερή πρωτιά
Η Ευρώπη εξακολουθεί να έχει τη θλιβερή πρωτιά στον αριθμό των θυμάτων από την πανδημία, συνολικά ως ήπειρος. Έτσι, η Ιταλία θρηνεί 19.899 νεκρούς, η Ισπανία 16.972, η Γαλλία 14.393 και η Βρετανία 10.612 θανάτους.
Η Ρωσία ανακοίνωσε την Μ. Δευτέρα 2.558 νέα κρούσματα, αύξηση ρεκόρ σε μία ημέρα, ανεβάζοντας τον συνολικό απολογισμό στα 18.328 κρούσματα για τη χώρα που θρηνεί τουλάχιστον 148 νεκρούς, αφού 18 κατέληξαν στη διάρκεια της νύχτας.
Η Μόσχα έθεσε σε εφαρμογή ένα σύστημα ηλεκτρονικών αδειών ενισχύοντας τον έλεγχο του lockdown.
Ο αριθμός των ασθενών που υπέκυψαν το τελευταίο 24ωρο στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 126 και ανέρχεται πλέον σε 2.799 και των κρουσμάτων σε 123.016, μετά τα 2.537 νέα επιβεβαιωμένα που όμως, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, είναι λιγότερα με εκείνα του προηγούμενου 24ωρου και σηματοδοτούν την τρίτη συνεχόμενη ημέρα επιβράδυνσης της εξάπλωσης στη χώρα.
Παράλληλα, η πλειοψηφία των πολιτών διαφωνεί με την χαλάρωση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης που έχουν επιβληθεί, σύμφωνα με έρευνα του ινστιτούτου YouGov, που αναφέρει πως το 44% των ερωτηθέντων υποστήριξαν την παράταση των μέτρων πέραν της 19ης Απριλίου και πως το 12% τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσής τους. Μόνο το 32% τάσσεται υπέρ της χαλάρωσης και το 8% υπέρ της κατάργησης των περιορισμών.
Στην Σλοβενία η Αρχή Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε ότι όσοι μπαίνουν στη χώρα θα τίθενται σε υποχρεωτική καραντίνα.
Η Ρουμανία, που μετρά 314 θύματα και 5.990 κρούσματα, ζήτησε την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ένα σύνολο μέτρων στήριξης της οικονομίας.
Τα πιο σημαντικά μέτρα που έχουν πάρει το πράσινο φως είναι ευέλικτες κατανομές μεταξύ ταμείων (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και Ταμείο Συνοχής) και ευέλικτα κονδύλια μεταξύ των επιχειρησιακών προγραμμάτων, που υποστηρίζουν όλες τις εγχώριες επιχειρήσεις, οι οποίες επηρεάζονται από τις συνέπειες της πανδημίας.
ΗΠΑ: Σαρώνει η πανδημία
Οι ΗΠΑ βρίσκονται στην πρώτη θέση των χωρών με τα περισσότερα θύματα. Είναι χαρακτηριστικό, ότι το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 1.514 νέοι θάνατοι, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών σε 22.020, ενώ πάνω από 555.000 είναι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα.
Ωστόσο, σύμφωνα με τα δεδομένα του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς, ο αριθμός των θυμάτων καταγράφει μείωση για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του, καταγράφηκαν 1.920 θάνατοι το Μεγάλο Σάββατο των καθολικών και 2.108 τη Μεγάλη Παρασκευή.
Η πολιτεία όπου η κατάσταση είναι εξαιρετικά σοβαρή είναι αυτή της Νέας Υόρκης, που αποτελεί επίκεντρο της πανδημίας με 9.000 νεκρούς, εκ των οποίων οι 7.000 καταγράφηκαν στην πόλη της Νέας Υόρκης, την οικονομική πρωτεύουσα των ΗΠΑ.
«Δεν βλέπουμε μεγάλη μείωση (των κρουσμάτων και των θυμάτων), πρόκειται απλώς για μια σταθεροποίηση», επισήμανε την Κυριακή του Πάσχα για τους καθολικούς, ο κυβερνήτης της πολιτείας αυτής Άντριου Κουόμο.
Η χώρα έχει παραλύσει εξαιτίας των περιορισμών που έχουν επιβληθεί για να αποτραπεί η εξάπλωση του κορονοϊού.
Επιδημική ρελάνς με εισαγώμενα κρούσματα
Ο υψηλότερος αριθμός νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων εδώ και πέντε εβδομάδων στην Κίνα.
Τον υψηλότερο αριθμό νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων των τελευταίων πέντε εβδομάδων ανακοίνωσε η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας, που απέδωσε την εξέλιξη στην αύξηση των ταξιδιωτών που φτάνουν στη χώρα από το εξωτερικό.
Μέχρι τα μεσάνυχτα της Κυριακής προς Μ. Δευτέρα, καταγράφηκαν 108 νέα κρούσματα στην ηπειρωτική Κίνα, από τα οποία 98 είναι «εισαγόμενα», με το σύνολο να φτάνει τα 82.160 στην Κίνα. Οι ασθενείς που υπέκυψαν αυξήθηκαν κατά 2, στους 3.341.